Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Διαπόμπευση της δημοκρατίας στην Περιφέρεια Στερεάς, καταγγέλλουν οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
15 Σεπτέμβρη 2011

Η χθεσινή θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που κατέθεσε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τη δημιουργία Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) στη θέση Φούρνοι στο Μαντούδι, με ψήφους 7 υπέρ και 2 κατά, δεν αποτελεί έκπληξη.

Έχοντας την εμπειρία από την πρώτη σύσκεψη, όπου η παρουσία 60 πολιτών από την βόρεια Εύβοια που ήταν αντίθετοι με τα σχέδια για ΒΙ.ΠΕ. τους εμπόδισε να πάρουν απόφαση, το προεδρείο της Επιτροπής έκανε ότι μπορούσε για να περιορίσει τη συμμετοχή των πολιτών στη σημερινή δεύτερη σύσκεψη. Έδωσε την ελάχιστη δυνατή αναβολή (ακριβώς 10 μέρες), έδωσε την ελάχιστη δυνατή προειδοποίηση στα μέλη (3 μέρες), απέφυγε μέχρι τη Δευτέρα το πρωί να ειδοποιήσει τη Δέσποινα Σπανούδη, αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής που τάχθηκε ανοιχτά ενάντια στη ΒΙ.ΠΕ., μοίρασε την πρόταση του προέδρου το τελευταίο βράδυ πριν τη συνεδρίαση, μετακίνησε την ώρα έναρξης της συνεδρίασης πιο νωρίς (στις 9.30 πμ) και έβαλε το θέμα της ΒΙ.ΠΕ. πρώτο στην ημερήσια διάταξη, ελπίζοντας πως οι Ευβοιώτες δεν θα προλάβαιναν να φτάσουν.

Παρά τις δυσκολίες, 100 κάτοικοι της βόρειας Εύβοιας ταξίδεψαν από τις 4.30 το πρωί για να βρεθούν στη σύσκεψη της Επιτροπής και να δηλώσουν την αγανάκτηση τους για το σχεδιαζόμενο έγκλημα.

Στη διάρκεια της συζήτησης οι σύμβουλοι που τάχθηκαν υπέρ της ΒΙ.ΠΕ. έδειξαν για μια ακόμα φορά πλήρη αδιαφορία:

- για την κατάφωρη παραβίαση από τη ΜΠΕ των χωροταξικών πλαισίων, που προβλέπουν ήπια βιομηχανική ανάπτυξη γύρω από την εξορυκτική δραστηριότητα, με σεβασμό στον τουρισμό

- για την έλλειψη στην ΜΠΕ οποιασδήποτε πρόβλεψης για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει η ΒΙ.ΠΕ. σε φάση πλήρους λειτουργίας

- για την έλλειψη στη ΜΠΕ οποιουδήποτε μέτρου προστασίας του περιβάλλοντος από τους ρύπους των μονάδων υψηλής όχλησης.

Η προσθήκη όρων και προϋποθέσεων στην απόφαση της επιτροπής δεν έχει καμιά σημασία. Οι όροι αυτοί δεν έχουν καμιά νομική ισχύ και επομένως δεν δεσμεύουν την εταιρία.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής αντιδημοκρατικά και αυθαίρετα αρνήθηκε να δώσει το λόγο στους «σεσημασμένους» εκπροσώπους της Πρωτοβουλίας Κατοίκων, προτιμώντας να αφιερώσει χρόνο σε τοποθετήσεις όπως αυτή ενός δημοτικού συμβούλου που περιορίστηκε σε συγχαρητήρια προς την ΤΕΡΝΑ για την επένδυση της στο Μαντούδι! Στις δε επισημάνσεις μας για την πλήρη έλλειψη νομιμότητας της ΜΠΕ, τα μέλη της Επιτροπής που υποστήριζαν τα σχέδια της ΤΕΡΝΑ απαντούσαν με χλευασμό και ειρωνικά χαμόγελα.

Για μια ακόμα φορά, το προεδρείο και η πλειοψηφία της Επιτροπής προσπάθησαν να στηρίξουν την άποψη ότι η τοπική κοινωνία θέλει τη δημιουργία ΒΙ.ΠΕ. Εκτός από εικονικές αποφάσεις συλλόγων, δόθηκε ο λόγος στον αντιδήμαρχο κ. Κατζιούρα, που μίλησε για «λαϊκές συνελεύσεις» που οργάνωσε ο Δήμαρχος στο Μαντούδι, τη Λίμνη και την Αγ. Άννα, που εκφράζανε τάχα την υποστήριξη των κατοίκων στη ΒΙ.ΠΕ.!!! Οι άμαζες (πλην της Αγ. Άννας) αυτές συγκεντρώσεις είχαν θέμα τον «απολογισμό έργου» των 8 μηνών θητείας του δημάρχου κι όχι τη Βιομηχανική Περιοχή. Στις «συνελεύσεις» Μαντουδίου και Λίμνης (με συμμετοχή 50-70 ατόμων) δεν δόθηκε δυνατότητα να μιλήσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι. Στην Αγ. Άννα, όπου συμμετείχαν περίπου 150 άτομα, η συντριπτική πλειοψηφία των παρευρισκομένων ήταν ενάντια στη ΒΙ.ΠΕ., ο δήμαρχος αναγκάστηκε να δώσει το λόγο σε κάποιους κατοίκους και δέχτηκε σκληρή κριτική. Επαναλαμβάνουμε πως η τοπική κοινωνία δεν εκφράστηκε επίσημα. Δεν έγινε πραγματικός διάλογος, προσπάθησαν να αποσιωπήσουν το θέμα εν μέσω θέρους. Ακόμα και τώρα συνεχίζει να έχει σημασία η διοργάνωση πραγματικών Συνελεύσεων Κατοίκων σε κάθε κοινότητα με αποκορύφωμα τη διενέργεια δημοψηφίσματος, όπως προβλέπει ο «Καλλικράτης». Αυτό μόνο θα διασφάλιζε την γνήσια έκφραση της γνώμης των κατοίκων.

Η σιωπηλή παρουσία 25 εργαζομένων της εταιρίας στην αίθουσα, σε ρόλο σωματοφύλακα, ήταν ένα θλιβερό θέαμα. Είμαστε σίγουροι ότι η πλειοψηφία τους θα αντιληφθεί σύντομα τις πραγματικές προθέσεις της εταιρίας και θα στραφεί εναντίον της.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους κ. Σοφία Ντούρου και Νίκο Στουπή, μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος που καταψήφισαν τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΤΕΡΝΑ και τη Δέσποινα Σπανούδη, αναπληρωματικό μέλος, που στάθηκε στο πλευρό μας σε όλη τη διάρκεια αυτής της μάχης.

Δώσαμε μια άνιση μάχη. Η διαδικασία ήταν μια διαπόμπευση της δημοκρατίας. Το γεγονός ότι με 10 μέρες εκστρατεία και παρά τις δυσκολίες η συμμετοχή διπλασιάστηκε αποδεικνύει τη δυναμική αυτού του υπέροχου κινήματος. Ενός κινήματος που στηρίζεται στην αγωνία του για τον τόπο του. Ο αγώνας μας είναι ακόμα στην αρχή του. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα με κάθε δυνατό μέσο για να σταματήσουμε την υλοποίηση των σχεδίων της ΤΕΡΝΑ στην περιοχή.

Τα σχέδια για καταστροφή του τόπου μας δεν θα περάσουν! ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου