Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2011

…υπαλληλίσκοι φοβητσιάρηδες,δούλοι παχιοί, τους έχω βαρεθεί…

Την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011 σύμφωνα με μαρτυρίες και καταγγελίες κατοίκων του χωριού Καστέλλια της ΔΕ Γραβιάς του Δ. Δελφών, από έκρηξη που συνέβη σε μεταλλευτική περιοχή πολύ κοντά στο χωριό και τις συνεπακόλουθες κατολισθήσεις προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές στο αρδευτικό δίκτυο του Δ.Δ. ΚΑΣΤΕΛΛΙΩΝ, στο ανάγλυφο του βουνού, στη δασοκάλυψη της πλαγιάς και τα πλατάνια της κοίτης του Κηφισού ποταμού. Από καθαρή σύμπτωση απ΄ ότι φαίνεται δεν υπήρχαν θύματα μιας και θραύσματα βράχου διαφόρων μεγεθών εκτινάχτηκαν ανεξέλεγκτα στον επαρχιακό δρόμο Καλοσκοπής – Καστελλίων και την ευρύτερη περιοχή, θέτοντας σε κίνδυνο διερχόμενα αυτοκίνητα, περιπατητές αλλά και ζώα από τα κοντινά ποιμνιοστάσια.

Για τις επόμενες δυο - τρεις ημέρες παρατηρούνταν έντονη κινητικότητα στο εν λόγω σημείο, με μηχανήματα να εργάζονται πυρετωδώς παράπλευρα του δρόμου και εντός της ευρύτερης περιοχής της κοίτης του ποταμού, στην προσπάθεια είτε να αποκαταστήσουν τις ζημιές είτε να μετριάσουν τα γενικότερα εμφανή αποτελέσματα από τις καταπτώσεις των βράχων. Όλη η επιχείρηση βέβαια γινόταν απ΄ ότι φαίνεται «εν κρυπτώ» και με ευθύνη της μεταλλευτικής εταιρίας.

Τη Δευτέρα 20 Ιουνίου ο κάτοικος Καστελλίων και μέλος της Κίνησης για τη Σωτηρία της Γκιώνας, Π. Μακρής κατέθεσε ενυπόγραφη καταγγελία και απευθυνόμενος ταυτόχρονα στο Α.Τ. Γραβιάς, την Επιθεώρηση Μεταλλείων, το Τμήμα Περιβάλλοντος της Π.Ε. Φωκίδας και το Τμήμα Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ ζητούσε να μάθει το καθεστώς νομιμότητας των συγκεκριμένων μεταλλευτικών εργασιών, τη διερεύνηση του συμβάντος, την αποτύπωση των ζημιών και τον καταλογισμό ενδεχομένων ευθυνών, τη διερεύνηση της πιθανότητας επανάληψης επικίνδυνων καταστάσεων από αντίστοιχες δραστηριότητες κλπ. Ο ίδιος παραβρέθηκε και τοποθετήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών ζητώντας παρέμβαση και των υπηρεσιών του Δήμου. Δεν προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση πως τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Αντιδήμαρχος Γραβιάς επικαλέστηκαν έκπληκτοι άγνοια του γεγονότος χωρίς να πείσουν όμως στην κυριολεξία κανένα.

Από τότε και ενώ οι καταγγελίες του Π. Μακρή έχουν δημοσιευτεί και σε αρκετούς διαδικτυακούς τόπους, δεν υπάρχει η παραμικρή αντίδραση από πλευράς των υπηρεσιών στις οποίες είχε απευθυνθεί εγγράφως. Φαίνεται πως ακόμα και στον καιρό της Διαφάνειας και της Διαύγειας του ΓΑΠ, το φως κάπου σκαλώνει στη «χοντρή πέτσα» φοβισμένων υπαλλήλων, εξαρτημένων ή/και διαπλεκόμενων με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.

Δεν μας παραξενεύει ιδιαίτερα βέβαια το γεγονός μιας και η Κίνηση για τη Σωτηρία της Γκιώνας περιμένει μέχρι σήμερα απάντηση σε έγγραφο που κατέθεσε στις 4 Οκτωβρίου 2009 (καλά διαβάστε 2009, δεν είναι λάθος) ζητώντας να μάθει για τη νομιμότητα διενέργειας ερευνητικών γεωτρήσεων σε αλπικό λιβάδι στη θέση Μέγα Ημεροτόπι της Γκιώνας.

Στη συνέχεια ο Π. Μακρής μη λαμβάνοντας κανενός είδους απάντηση, απευθύνθηκε με νέο έγγραφο του στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άμφισσας ζητώντας την εισαγγελική διερεύνηση του θέματος. Από την αναφορά αυτή που καλοπροαίρετα ευελπιστούμε ότι «έχει πάρει το δρόμο της» , αξίζει να σταθούμε σε ένα σημείο που κατά τη γνώμη μας έχει εξαιρετική σημασία και στο οποίο αναφέρεται

«…Δεδομένου ότι υπάρχει πρόσφατο προηγούμενο παρακρατικής δράσης (εμπρησμός οικίας Στεφ. Κόλλια στη Καλοσκοπή, Αντισυγκέντρωση στην Αποστολιά) στο νομό μας από αυτούς που επιθυμούν τη ληστρική εκμετάλλευση του Βωξίτη, ερευνήσετε ποιοί απειλούν, με εκφράσεις του τύπου «θα σου κάψουμε το σπίτι - θα χυθεί αίμα», όσους έχουν διαφορετική άποψη…»

Απ΄ ότι φαίνεται οι παλιές «καλές» συνήθειες δεν κόβονται. Οι εταιρίες έμμεσα ή άμεσα με τη συνδρομή «προθύμων» παρατρεχάμενων που ανήκουν σε μια ευρεία γκάμα που περιλαμβάνει από εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, «αγνούς» και «συνειδητούς» μεροκαματιάρηδες και επαγγελματίες μέχρι και «αίρετούς», εξακολουθούν πότε με το μαστίγιο και πότε με το καρότο να επιβάλλουν αφενός κοινωνική «ομερτά» και αφετέρου τη «βασιλεία» τους μέσω του «διαίρει».

Όμως όπως και το πρόσφατο παρελθόν έχει δείξει αυτή η τακτική μπορεί να έχει προσωρινά αποτελέσματα αλλά «κοντά ποδάρια».

Με τον εμπρησμό του σπιτιού του Σ. Κόλλια στην Καλοσκοπή επιχείρησαν να κλείσουν ένα στόμα. Κατάφεραν να ανοίξουν χιλιάδες.

Έτσι και τώρα, εκμεταλλευόμενοι απόλυτα την κατάσταση της κρίσης και των μνημονίων που ισοπεδώνει ανθρώπους και δικαιώματα, επιδιώκουν άλλοτε με δωροδοκίες – πάνω ή κάτω από το τραπέζι δεν έχει σημασία - κι άλλοτε με απειλές, εκβιασμούς και τσαμπουκάδες να διασφαλίσουν τη σιωπή. Και οι δυο αυτές τακτικές φαίνεται πως έχουν ιδιαίτερη πέραση τον τελευταίο καιρό στην περιοχή των χωριών της Ν.Α. Γκιώνας.

Όμως κάτι έχει αλλάξει εδώ και καιρό.
Οι φωνές που σπάνε το φράγμα της σιωπής πληθαίνουν και απλώνονται.
Οι εταιρίες και οι φανεροί και κρυφοί υπάλληλοι τους νιώθουν αυτές τις φωνές σαν απειλή για τα συμφέροντα τους.
Ίσως να μην έχουν εντελώς άδικο μιας και αυτό που αμφισβητείται είναι το ιδιότυπο καθεστώς «κράτους εν κράτει» και «κατοχής» που είναι εγκατεστημένο στην Φωκίδα επί δεκαετίες.
Αυτό που διεκδικείται είναι το φυσικό δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, το δικαίωμα να έχουμε λόγο γι αυτά που μας αφορούν, για τη ζωή που μας ανήκει.

Τάσος Αφέντης, Φωκίδα

2 σχόλια:

 1. Καλά τώρα! αλλά από την άλλη λένε "ποτέ μη λες ποτέ", αλλά παρ΄ όλα αυτά αν κρίνω από εμπειρία δικαστικών λειτουργών στα δικαστήρια τις Χαλκίδας, μάλλον κάποιοι εισαγγελείς και πρόεδροι τις έδρας, θα προτιμούσαν οι πολίτες που ενδιαφέρονται για το ευνομούμενο τις Εκκλησία του Δήμου τους, πρώτα να πάνε να αυτοκτονήσουν και να πάρουν μαζί τους στον τάφο την καταγγελία τους.

  Κι ύστερα μου λες ΠΩΣ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΝΑ ΕΠΙΣΤΕΥΘΕΙΣ? http://stoixeiadiaplokis.blogspot.com/2008/06/blog-post_28.html

  Έλα όμως που όσο δεν υπάρχει ένα ..
  ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ
  http://diaploki-diafthora.blogspot.com/2007/08/blogger-gr.html

  που θα διακινδυνεύσει τρίξει συθέμελα τη μισθωτή έδρα με το εφ΄ άπαξ και τη σύνταξη του κάθε επίορκου δικαιοβάτη του ΔΙΚΑΙΟΥ, οι ιδιώτες θα βιαιοπραγούν κατά του κάθε πολίτη που αγωνίζεται για τη διαφάνεια και το ευνομούμενου της Εκκλησίας του δήμου του.

  Βέβαια το ίδιο ισχύει και για τους δημάρχους και τους υποχείριους δημοτικούς τους υπαλλήλους που βλέπουν τα στραβά αλλά δεν τα αναφέρουν στο ΣΕΕΔΔ.

  Δεν ξέρω αν ο νόμος που καταλογίζει και οικονομικές ευθύνες στους υπαλλήλους έχει ψηφιστεί, γιατί λόγου χάρη στο δήμο Σκύρου έχουν ΟΛΟΙ απόλυτη συνείδηση για το επίορκο της στάσης τους απέναντι στο περιουσιακό στοιχείο της χορτονομής του Δήμου, αλλά ας πάρουμε μόνο μια
  "Μια σκηνοθεσία εμπαιγμού της Εκκλησίας του Δήμου Σκύρου."
  http://stoixeiadiaplokis.blogspot.com/2011/02/blog-post.html

  Μα θα μου πει κανείς με τέτοια ψιλοπράγματα θα ασχολούμαστε? προέχει να λύσουμε το θέμα τις ύπαρξης ή όχι του θεού που θα μας λύσει τα προβλήματα, οπότε δεν χρειάζεται να ασχοληθεί κανείς με τη ΓΝΩΣΗ που ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙ
  http://kodikas-dimon-koinotiton.blogspot.com/2009/09/blog-post.html

  Προσωπικά μετά χαράς μου θα διέθετα 200 ΕΥΡΩ το μήνα οικονομική ενίσχυση για την καλή πρόθεση του Περιφερειάρχη, να εξασφάλιση από τη σχολή Δημόσιας Διοίκησης την έναρξη ανοικτών σεμιναρίων πάνω στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, έστω τουλάχιστον σε πρώτη φάση για τους Νομαρχιακούς Δημοτικούς και των τοπικών κοινωνιών αιρετούς αντιπροσώπους για να φτάσουν πιο κοντά στην συνειδησιακή εκπροσώπηση των πολιτών που τους εμπιστέυθηκαν το ύψιστο αυτό λειτούργημα, κιαν το κόστος είναι δυσβάστακτο λόγω τις μεγάλης λοβιτούρας θα κάνω και μια ρεμπέτικη συναυλία για να απαλύνω τον Περιφερειάρχη από το οικονομικό στρίμωγμα.

  Μη του αναφέρει όμως κανείς για την κατάχρηση της δημοτικής περιουσίας στη Σκύρο γιατί τότε θα πρέπει να σφυρίζει στο ρυθμό του "Πέρα βρέχει"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τραπεζικός έρωτας ή Πολιτικοβασία

  “...υπό τις παρούσες έκτακτες συνθήκες...”
  “...οι αρνητικές επιπτώσεις θα είναι αλυσιδωτές και τεράστιες εις βάρος του συνόλου του τραπεζικού (άλλως βλ. ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ) συστήματος..”

  Κύριε Βενιζέλο σας ευχαριστώ, έστω και καθυστερημένα, για την κρυπτογραφημένη απάντηση του μυστικού μηνύματος σας, ΚΑΙ δια του παραλληλισμού στο άρρηκτο των πρακτικών αξιών ενός συνταγματολόγου κατά την προσέγγιση λύσης ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ προβλημάτων, όπως Περί Πολιτικομικτών και Πολιτικοεραστών τόσο εν αργία ως αντιπολίτευση (http://diaploki-diafthora.blogspot.com/2008/02/blog-post_10.html ), όσο και εν σπουδή από θέση κυβερνητικής ευθύνης στα περί Οικονομικτών και Οικονομοεραστών.

  Είναι όντως άξιον το έργο συμβολή σας τόσο στην οικονομική καταβαράθρωση τις οικονομίας όσο και στην ικανοποίηση δικαιοβατικών ενστίκτων επί του ΔΙΚΑΙΟΥ της Εκκλησίας του Δήμου.
  Το δε σύγκλινον πνεύμα τις κρυπτογραφημένης απάντησης επί του ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ θέματος, ----“...υπό τις παρούσες έκτακτες συνθήκες...” -- -- που μάλλον θα ίσχυαν διαχρονικά για ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ λόγους και τότε, όπως έξω από το θέατρο Ολύμπιον στην πλατεία Αριστοτέλους όπου σας ανέφερα για ένα θέμα το οποίο .. “..αξίζει να το προσέξετε ιδιαιτέρως, καθώς ως εκπρόσωπος του κοινοβουλίου αλλά επιπλέον και ως “καταξιωμένος” νομικός και δη συνταγματολόγος..”, ίσως να μη θυμάστε το αποτρόπαιο του ιδίου δράματος των τραυμάτων του φυλακισμένου θύματος και πρότερο θύτη ΒΙΑΣΜΟΥ κατά την προβολή τις ταινίας "EDUARD",, σίγουρα αύξησε το ενδιαφέρον σας ως προς την αναγκαιότητα τις θωράκισης του ΔΙΚΑΙΟΥ των πολιτών ΔΙΑ του ευνομούμενου τις Πολιτείας.

  Μάλλον το κέντημα τις γραμματέας σας δεν θα έχει αποπερατωθεί, καθώς η Οδύσσεια του Ελληνικού δράματος έχει ΥΠΑΡΚΤΟΥΣ ΛΑΙΣΤΡΥΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΚΥΚΛΩΠΕΣ τις ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ και η Ιθάκη φαντάζει ακόμα περισσότερο απόμακρη και δυσδιάκριτη στο αδιαχώριστο ενός μέλλοντα ομιχλώδη ορίζοντα.

  Από την διαφάνεια τις αποκρυπτογράφησης του μηνύματός σας, ----“...οι αρνητικές επιπτώσεις θα είναι αλυσιδωτές και τεράστιες εις βάρος του συνόλου του τραπεζικού συστήματος..”----

  Αντιλαμβάνομαι πλήρως τον παραλληλισμό εκτόνωσης ενστίκτων τις σχέσης, ΠολιτικομικτώνΠολιτικοεραστών και Οικονομικτών και Οικονομοεραστών.

  Διότι αν επιλαμβανόσασταν του ΜΑΓΑΛΕΙΟΥ τις ΔΟΞΑΣ, και ως συνταγματολόγος, δε θα υποκλινόσασταν στις τότε διαχρονικές ΜΗ “...παρούσες έκτακτες συνθήκες...”, ΑΛΛΑ και θα επεμβαίνατε ώστε οι “...αρνητικές επιπτώσεις...” να μη συνέχιζαν να διαιωνίζουν τις “...αλυσιδωτές και τεράστιες εις βάρος του συνόλου του τραπεζικού συστήματος..”, αντιλαμβάνομαι ότι ως θεματοφύλακας του ΔΙΚΑΙΟΥ, και ΜΑΧΗΤΗΣ κατά των διαπλεκόμενων στη διαφθορά, ότι το ίδιο σθεναρά υπό το ίδιο σκεπτικό που εκφράσατε στο έγραφό σας προς την Γενική Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, συνδράμετε και για τις ΜΗ αρνητικές επιπτώσεις και κατά του πολιτικού συστήματος.

  Όχι ότι κι αυτή νοιάζονται περισσότερο, καθότι είναι μια επανδρωμένη ασφαλιστική δικλείδα, που όμως χρειάζεται και την πολιτική κάλυψη, έστω και δια ενός εγγράφου, έτσι κι αλλιώς οι υπάλληλοι δεν έχουν την ΔΙΚΗ ΣΑΣ ασυλία δια του νόμου που εσείς περάσατε μέσω της βουλής, προδιαγράφοντας την απάληψη μελλοντικών ανήθικων ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ παρεμβάσεων παράκαμψης αποφάνσεως διοικητικών οργάνων του κράτους.

  Μετά τιμής
  Επιμένων από τα τάρταρα τις πολιτικής απαξίωσης
  ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕ ΠΑΙΔΕΙΑ,
  Αθανασιάδης Ν. Κωνσταντίνος
  Μετανάστης/Σουηδία
  http://diaploki-diafthora.blogspot.com/

  ΑπάντησηΔιαγραφή