Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013

Αυθαίρετα εντός του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών

Το θέμα της παραβίασης του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών λόγω της κατασκευής κτιριακού συγκροτήματος,  ιδοκτησίας του τ. δημάρχου Δελφών με τοπογραφικά που συντάχθηκαν από τον τ.Νομάρχη και νυν Δήμαρχο Δελφών, σχολιάζει η δημοτική παράταξη "Πολίτες στο Προσκήνιο"  με δελτίο τύπου. Για το θέμα υπήρξαν καταγγελίες,το ΥΠ.ΠΟ αποφάνθηκε ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, ανακαλώντας τις αρχαιολογικές άδειες πού είχε δώσει, βάσει των παραπλανητικών τοπογραφικών. Αντίστοιχα μετά από παρέμβαση του ΥΠ.ΠΟ η Πολεοδομία ανακάλεσε άλλες 5 οικοδομικές άδειες  αλλά δεν έχει  ακολουθήσει την διαδικασία των αυθαιρέτων κατασκευών  μέχρι σήμερα .
Ακολουθεί το σχετικό δελτίο τύπου:


«ΔΕΛΦΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΟΡΟΙ ΔΟΜΗΣΗΣ»

«…Αρκετά έχουν ταλαιπωρηθεί οι κάτοικοι της περιοχής για περισσότερο από τριάντα χρόνια. Οφείλουμε να αποτυπώσουμε την πραγματικότητα του χώρου και να ζητήσουμε από το Υπουργείο Πολιτισμού να εγκρίνει όρους δόμησης βασισμένους στα πραγματικά προβλήματα των κατοίκων και όχι στην συγκάλυψη παρανομιών, με ευθύνη στελεχών της Διοίκησης του τόπου»

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 13/2/2013 

ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Φίλοι & Φίλες

        Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών την Δευτέρα 11-2-2013 ο κ Δήμαρχος διάνθισε την ομιλία του – σχετικά με την Β ζώνη Δελφών- με σχετική ερώτηση. Συγκεκριμένα αναρωτήθηκε αν υπάρχει κτίριο το οποίο κατασκευάστηκε με άδεια στη Β ζώνη Δελφών.
Για να μην μείνει αναπάντητο ένα τέτοιο ερώτημα η Δημοτική κίνηση «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ» του απαντάμε:
ΝΑΙ! ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΤΙΡΙΑΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ, ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΥΠΟΓΡΑΦΗ (Ως ιδιώτη Πολιτικού Μηχανικού) κ. ΔΗΜΑΡΧΕ. ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗ Β ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ και συγκεκριμένα στη θέση Αλαφόκαστρο – Τουμπανάρια. Τα συγκροτήματα αυτά χτίστηκαν μέσα στον μείζονος σημασίας αρχαιολογικό χώρο των Δελφών με παραπλανητικά και εσφαλμένα τοπογραφικά διαγράμματα που φέρουν την υπογραφή σας, ως ιδιώτη μηχανικού. Για το λόγο αυτό το Υπουργείο Πολιτισμού ανακάλεσε τις άδειες που είχε χορηγήσει, ως ερειδόμενες επί εσφαλμένων πραγματικών προϋποθέσεων . Στην συνέχεια ανακλήθηκαν και οι οικοδομικές άδειες.
        Τα οικοδομικά συγκροτήματα θεωρούνται αυθαίρετα και παρά το γεγονός ότι πέρασαν σχεδόν τέσσερα χρόνια, η Πολεοδομία του Δήμου δεν έχει προβεί ακόμη στην έκδοση των Πρωτοκόλλων αυθαιρέτων και την επιβολή των ποσών που αφορούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.
        Φυσικά πρόκειται για σκαστή παρανομία, στην οποία συμμετέχει ο Δήμαρχος Δελφών και οι κάτω από αυτόν αρμόδιες υπηρεσίες (Πολεοδομία κλπ) που δεν εφάρμοσαν τα νόμιμα.
Ό,τι ισχύει για τον απλό πολίτη ισχύει και για σας κύριε Δήμαρχε.
Η αλήθεια πάνω από όλα.
Θέτουμε το θέμα γιατί τέτοιες καταστάσεις οδήγησαν στην σημερινή απαξίωση. Τέτοιας έκτασης παραβιάσεις στη Β ζώνη Δελφών θα δημιουργούν συνεχή προβλήματα  στην αναθεώρηση με πραγματικά κοινωνικά χαρακτηριστικά της  νομοθεσίας.
Αρκετά έχουν ταλαιπωρηθεί οι κάτοικοι της περιοχής για περισσότερο από τριάντα χρόνια. Οφείλουμε να αποτυπώσουμε την πραγματικότητα του χώρου και να ζητήσουμε από το Υπουργείο Πολιτισμού να εγκρίνει όρους δόμησης βασισμένους στα πραγματικά προβλήματα των κατοίκων και όχι στην συγκάλυψη παρανομιών υψηλών στελεχών της Διοίκησης του τόπου.
Δεν το λέμε μόνο εμείς. Με τον πιο επίσημο τρόπο το πιστοποιεί το Υπουργείο Πολιτισμού και όχι μόνο.
Συγκεκριμένα.
Σε απάντηση της από 6/11/2012 επερώτησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Προβλήματα με την έκδοση οικοδομικών αδειών στην Β Ζώνη Δελφών», ο Αναπληρωτής Υπουργός Κ. Τζαβάρας με την από 7-1-2013 επιστολή προς την Βουλή των Ελλήνων, αναλύει πώς έχει το πρόβλημα:
Τα πλήρη στοιχεία της απάντησης των αρμόδιων υπουργείων στη διάθεση των πολιτών στην διεύθυνση
http://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=d56dcfab-980e-4022-80c2-4221acac24cd
ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ….
ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου