Παρασκευή, 3 Μαΐου 2013

1η Γιορτή Ελληνικών Σπόρων στην Αντίκυρα

Θανάσης Μακρυγιάννης όσπρια από Δομοκό
 Η γιορτή που έγινε στην Αντίκυρα είναι πολύ σημαντική γιατί  δένει τους κατοίκους της με τις παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων και την καλλιέργειά τους.
Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που μέσω της μεθόδου των πιστοποιήσεων επιχειρείται να μπει φραγμός στην ελεύθερη καλλιέργεια των παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων.
 Οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου πιέζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει την πιστοποίηση στους σπόρους με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν όσοι δεν μπορούν να ακολουθήσουν...
Τα έξοδα πιστοποίησης των σπόρων  είναι πολύ υψηλά και δεν υπάρχει κανένας που να θέλει να τα επωμιστεί για τις παραδοσιακές ποικιλίες. Στις 6 Μαϊου 2013, οι Ευρωπαίοι Επίτροποι θα κληθούν σε ψηφοφορία για ένα νέο νομοσχέδιο που επικυρώνει την καταδίωξη των σπόρων που παράγουν οι γεωργοί.
 Οι πιστοποιήσεις δεν αποτελούν ένα αντικειμενικό σύστημα αλλά είναι ένα βασικό εργαλείο του οικονομικού πολέμου των μεγάλων δυνάμεων των αγορών και χρησιμοποιούνται για να μπλοκάρουν βάζοντας εμπόδια στον ανταγωνισμό που δεν μπορεί να τους ακολουθήσει.
Οι πιστοποιήσεις και οι πιστοποιητικοί φορείς  δεν κατάφεραν να μας προστατεύσουν από τα σκάνδαλα με τα άλογα και τα ...σαμάρια τους που καταναλώθηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη, ούτε και από τα παλιότερα διατροφικά σκάνδαλα των διοξινών αλλά και τόσα άλλα. Όλες αυτές οι εταιρείες κολοσσοί είχαν δεκάδες πιστοποιήσεις από πιστοποιητικούς φορείς που όπως αποδείχθηκε χρησιμεύουν μόνο σαν διαβατήριο για την είσοδό τους στην αγορά.
Η απουσία ουσιαστικού κρατικού ελέγχου και η μετατροπή των πιστοποιήσεων αυτοελέγχου στον μοναδικό έλεγχο για τις επιχειρήσεις σπρώχνει τον κόσμο που αναζητά ποιοτικά προϊόντα  να καλλιεργήσει ξανά. Σε αυτό του το βήμα οι παραδοσιακές ποικιλίες είναι ένας σημαντικός σύμμαχος προσαρμοσμένος στο περιβάλλον χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις σε λιπάσματα και φάρμακα και με ικανοποιητικές αποδόσεις όταν δεν επιθυμείς ή δεν έχεις την δυνατότητα για να πραγματοποιήσεις εντατικές καλλιέργειες.
 Αποστόλης Τσιάμης
antikira.blogspot.gr
Μια σημαντική τοπική πρωτοβουλία, η 1η Γιορτή Ελληνικών Σπόρων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Απριλίου 2013 10:30 - 14:30, στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Αντίκυρας από την "Αλλοτροπία" Λαϊκή Ακαδημία Γραμμάτων Τεχνών & Παράδοσης.
 Μίλησαν διακεκριμένοι γεωπόνοι και πεπειραμένοι παραγωγοί και διανεμήθηκαν σπόροι από όλη την Ελλάδα.
Στην εκδήλωση πήραν μέρος όλοι οι τοπικοί φορείς, αλλά και σύλλογοι από την γύρω περιοχή όπου παρουσίασαν τα προϊόντα του τόπου.
 Η έναρξη των εκδηλώσεων ξεκίνησε περίπου στις 11:00 π.μ. με γνωριμία από την Δήμητρα Παρασχαράκη αντιπρόεδρο της Αλλοτροπία και χαιρετισμό από τον Αντιδήμαρχο Αντίκυρας κ. Γιάννη Μίχο.
 11:30 Ομιλίες παραγωγών: «Καθετοποιημένη παραγωγή» από την Φωτεινή & Θανάση Μακρυγιάννη, παραγωγούς από τον Δομοκό.
«Συμβουλές για τρόπους καλλιέργειας» από τον Γιάννη Θεοδωρίδη βιοκαλλιεργητή από τις Σέρρες.
12:00 ΔΙΑΛΕΊΜΜΑ για καφέ και μεζεδάκια από τα καταστήματα της Αντίκυρας.
Διαμαντής Χαράλαμπος Αειφορική ΑΕ
12:45 «Τυποποίηση – Πιστοποίηση», ομιλητές Διαμαντής Χαράλαμπος και Γεραμπίνης Κυριάκος (Αειφορική ΑΕ, Λιβαδειά).
 13:15 «Αρωματικά Φυτά», ομιλήτρια Κοντελέ Βαρβάρα γεωπόνος.
13:15-16:30 Κρασί-τσίπουρο-παραδοσιακά εδέσματα. Η εκδήλωση έκλεισε με ζωντανό μουσικό γλέντι από τα παιδιά της Αντίκυρας και των Άσπρων Σπιτιών.
Αρωματικά Φυτά Κοντελέ Βαρβάρα γεωπόνος
Σε αυτήν την προσπάθεια πολύτιμοι αρωγοί ήταν οι 40 περίπου εθελοντές κυρίως μαθητές, που με τη δική τους προσφορά συνέβαλλαν ουσιαστικά στην κάλυψη των αναγκών της προετοιμασίας, οργάνωσης και παρουσίασης της 1ης Γιορτής των Ελληνικών Σπόρων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου