Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Μοναστηριακές μπίζνες απειλούν την Σκύρο

Ανακοίνωση της Ένωσης πολιτών Σκύρου

Σκύρος, Ιούλιος 2011
Συμπατριώτες Σκυριανοί,

Η κοινοπραξία της Μονής Μεγ. Λαύρας με την ΕΝΤΕΚΑ παραμένουν αμετακίνητοι στην επιδίωξη τους για την καταπάτηση και την στυγνή κερδοσκοπική εκμετάλλευση της σκυριανής γης. Θεωρώντας ότι η περίοδος που διανύουμε, λόγω της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης, ευνοεί τις επιδιώξεις τους, προωθούν το έργο της μετατροπής του Βουνού των σκυριανών σε μια τεράστια βιομηχανική εγκατάσταση 111 ανεμογεννητριών !

Έτσι, πριν λίγες μέρες, η εταιρεία των καλογέρων κατέθεσε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος την οριστική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αιτούμενη την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων του έργου.
Τούτο σημαίνει με απλά λόγια, πως εφόσον εγκριθεί η Μελέτη, λαμβάνουν την ΑΔΕΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ και οι ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ ΑΠΟΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ !
Οι καλόγεροι, τυφλωμένοι από την απληστία για τα μελλοντικά υπερκέρδη και παρά την καθολική αντίδραση της σκυριανής κοινωνίας, επιμένουν να προωθούν τα παράλογα και ακραία σχέδια τους σε βάρος του νησιού και των σκυριανών.
Οι πάντες πλέον έχουν συνειδητοποιήσει ότι το έργο αυτό θα έχει δραματικές επιπτώσεις στην οικονομία του νησιού και θα προκαλέσει μια μη αντιστρέψιμη καταστροφή στο περιβάλλον και το νησιωτικό τοπίο. Το πλήγμα στην κτηνοτροφία και την μελισσοκομία, μα κυρίως στο τουρισμό, θα μειώσουν σημαντικά το εισόδημα όλων ανεξαιρέτως των σκυριανών. Που σημαίνει ότι …
… σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης και με τη κοινωνία να ταλανίζεται εν μέσω αλλεπάλληλων μνημονίων και «μεσοπρόθεσμων», τυχόν έγκριση του έργου είναι μαθηματικά βέβαιο ότι…

… ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΣΚΥΡΙΑΝΟΥΣ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ !
Και το χειρότερο είναι ότι οι σκυριανοί δεν θα χάσουν μόνο εισοδήματα και ποιότητα ζωής. Κινδυνεύουν, αν εγκριθεί το έργο, να δουν το μισό νησί τους να περνάει στα χέρια ξένων εταιρειών και ξένων τραπεζών, αν όπως εκτιμούμε, οι καλόγεροι μόλις πάρουν την άδεια εγκατάστασης σπεύσουν να την πουλήσουν στα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στο τομέα της Ενέργειας! Και τούτο διότι οι ελληνικές τράπεζες αδυνατούν από μόνες τους να δώσουν περί τα 600 εκατ. ευρώ χωρίς αξιόπιστες εγγυήσεις.

Συμπατριώτες,

Ξεκινήσαμε όλοι μαζί, εδώ και 5 χρόνια, ένα μεγάλο αγώνα για να αποτρέψουμε τη καταστροφή. Δώσαμε πολλές μάχες και μέχρι σήμερα κρατήσαμε την εταιρεία των καλογέρων μακριά απ’ το νησί. Τώρα όμως, η Σκύρος μπαίνει στη κρισιμότερη φάση της σύγχρονης ιστορίας της. Στους επόμενους μήνες θα δοθεί η τελική μάχη που θα κρίνει το μέλλον του τόπου μια για πάντα.

Έχουμε πολύ ισχυρά επιχειρήματα να παρουσιάσουμε στις νομικές μάχες που θα ακολουθήσουν. Πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι για να σταματήσει οριστικά το έργο χρειάζεται η δυναμική αντίδραση των Σκυριανών. Μπορούμε να τα καταφέρουμε, όπως μπόρεσαν πολύ άλλοι πριν από εμάς. Και θα τα καταφέρουμε !

Πρόσφατα παραδείγματα αποδεικνύουν άλλωστε, ότι καμία κοινωνία δεν νικήθηκε, όταν αντιμετώπισε τις απειλές και τους κινδύνους ΕΝΩΜΕΝΗ !!!

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΚΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΜΗΝΥΜΑ :
ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΚΥΡΟΥ για τη ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ






2 σχόλια:

  1. Ας όψονται οι ελικοπτεροειδώς ιπτάμενοι Σκύριοι πλασματικών συμβολαίων, τι ίδιο μ΄ αυτών της Μ. Λαύρας, επικαλούμενων ιδιωτικών χορτονομών που τα παράδωσαν για τριάντα αργύρια στη εραστές της Μεγαλόχαρης στο "Άγιον Όρος", πριν ακόμα κριθεί το καθεστώς και το τίμημα τις απαλλοτρίωσης.

    Κι αν υπάρχουν κάποιοι χορτονομάκιδες που συντάσσονται κατά των ανεμογεννητριών μαζί με τους άλλους πολίτες της Σκύρου, είναι γιατί μείναν απ΄ έξω στα πρώτα επουράνια αργύρια, εν τούτοις ταυτόχρονα η Μ. Λαύρας ψάχνει κι άλλους εφιάλτες στη Σκύρο κι αυτοί ψάχνονται για το αντίκρυσμα τις μεταμέλειας.

    Προς το παρόν το παίζουν πέρα βρέχει!

    Όμως την εισαγγελική έρευνα που διέταξε ο κ. Σανιδάς δεν την επικαλούνται ούτε οι μεν ούτε οι δε, ΓΙΑΙ ΔΕΝ ΠΙΕΖΟΥΝ και προς αυτή την κατεύθηνση, έστω και με απεργία πείνας και στην Πλατεία και στον Κόχυλα? ΠΡΙΝ ΦΤΑΣΟΥΝ τα ερπυστριφόρα, γιατί τότε θα είναι αργά και τα πάντα προμελετημένα!

    υπάρχουν κι άλλοι λόγοι με ΠΥΓΜΗ εδώ ..
    http://www.skyros-pigmi.gr/article.php?id=5032

    και παράλληλη δρόμοι ..
    http://stoixeiadiaplokis.blogspot.com/

    Είναι και θέμα αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια, καθώς οι Δήμοι διαμαρτύρονται για τα μιδαμινά τους έσοδα ΑΛΛΑ από την άλλη ο Δήμαρχος με το Δημοτικό του συμβούλιο υποθάλπουν τους καταπατητές και στο βόρειο τμήμα του νησιού, σε πλήρη συχνότητα ειρηνικής συνύπαρξης μα το πνεύμα ενός ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΛΟΓΟΥ
    http://diaploki-diafthora.blogspot.com/2008/02/blog-post_10.html

    Κι όχι πείτε μου τι άλλο μπορώ να προσφέρω εκ Σουηδίας!

    Αυτό το κείμενο μαρτυρία είναι ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟ αφορμής καταγγελίας προς πάσα υπηρεσία και πολιτικό φορέα στη Στερεά Ελλάδα, ΕΔΩ μπορούν και πρέπει να δώσουν εξετάσεις ΕΥΓΕΝΟΥΣ ΑΜΥΛΑΣ δημοκρατίας κόμματα και αυτοδιοικητικά κινήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια ζωή σημειωτόν στο βούρκο?
    http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2283065073537&id=1156161321

    ΑπάντησηΔιαγραφή