Θεωρώντας ότι τα σκουπίδια μπορούν να δημιουργήσουν όφελος και θέσεις εργασίας, εκτιμάμε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων έχει, δυστυχώς, μπει στο στόχαστρο των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που, εκμεταλλευόμενοι την μεθοδευμένη αδράνεια της πολιτείας, επιβάλλουν μεγάλα έργα και πανάκριβες όσο και επισφαλείς λύσεις.
Στη Στερεά Ελλάδα, οι περισσότερες περιοχές, που αφορούν περίπου το 80 % των πολιτών, δεν έχουν ασφαλείς χώρους διάθεσης απορριμμάτων, ενώ υπάρχουν πολλοί χώροι ανεξέλεγκτης απόρριψης αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων. Η δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής είναι η μοναδική μέθοδος που χρηματοδοτείται, παρά τα προβλήματα που δημιουργεί, ενώ η ανακύκλωση κινείται σε πολύ χαμηλά ποσοστά, γεγονός για το οποίο δεν ευθύνονται οι πολίτες αλλά η ελλιπής οργάνωση. Επιπλέον, οι πόροι που διατίθενται από τα κοινοτικά κονδύλια (ΕΣΠΑ) αν και περιορισμένοι, παραμένουν ανεκμετάλλευτοι.
Το Αυτοδιοικητικό Κίνημα καταθέτει σήμερα μια ολοκληρωμένη πρόταση που αφορά στην: “Αποκεντρωμένη διαχείριση χαμηλού κόστους, με έμφαση στη διαλογή στην πηγή και στην ανάκτηση, με τοπικές μονάδες διαχωρισμού και κομποστοποίησης και στηριγμένη στην κοινωνική συμμετοχή.
Είναι μια εφαρμοσμένη λύση που προωθεί τη συμμετοχή του πολίτη, παράγει τις περισσότερες θέσεις εργασίας τοπικά, μπορεί να εφαρμοστεί αμεσότερα από κάθε άλλη, έχει το χαμηλότερο κόστος, διανέμει ισόρροπα τις ωφέλειες από την ανακύκλωση και σέβεται το περιβάλλον.
Η Περιφέρεια και οι Δήμοι της Στερεάς Ελλάδας, μπορούν να επιλέξουν λύσεις προς όφελος των πολιτών, να δείξουν άμεσα αποτελέσματα και να αποτρέψουν την εκχώρηση της διαχείρισης των απορριμμάτων στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Μπορείτε να κατεβάσετε την πρόταση και από εδώ.
Σήμερα εκφράστηκε η διάθεση των δημάρχων να μην προχωρήσουν σε ΣΔΙΤ και σε ιδιωτικοποίηση των σκουπιδιών παρά τις διακυρήξεις Κουκουλόπουλου. Ωστόσο χρειάζεται τοπική κινητοποίηση προκειμένου να προχωρήσουν λύσεις περιβαλλοντικά ασφαλείς και κοινωνικά επωφελείς γιατί το διαφαινόμενο αδιέξοδο που συνοψίζεται στο : λίγοι πόροι, δεν ξέρουμε που να τα πάμε, ο χρόνος πιέζει κλπ. οδηγεί κατευθείαν στην αγκαλιά των μεγαλοεργολάβων που γνωρίζουν επακριβώς πως να πιάνουν σκουπίδια και να βγάζουν χρυσό
ΑπάντησηΔιαγραφή