Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Ερώτηση Θ.Σκούμα για το εργοστάσιο σκουπιδιών που σχεδιάζουν στη Θήβα

Όταν πριν από λίγα χρόνια ανατράπηκαν λόγω των δυναμικών κινητοποιήσεων των κατοίκων, οι σχεδιασμοί του τότε δημάρχου Θήβας Ν. Σβίγγου και της διαδημοτικής επιχείρησης απορριμμάτων (ΔΕΠΟΔΑΘ), για την μονάδα καύσης απορριμμάτων συμφερόντων  Μπόμπολα,  κανείς δεν περίμενε ότι η ιστορία θα τελείωνε εκεί.

Πράγματι, με τις νέες δημοτικές αρχές Σ.Νικολάου (Θήβα), Ε.Γεωργίου (Αλίαρτος) και Γ.Ντασιώτη (Αλίαρτος), η ΔΕΠΟΔΑΘ επανήλθε: κατέθεσε πρόταση το Νοέμβριο του 2011 στην ημερίδα της Περιφέρειας Στερεάς με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ πρότεινε την συγκέντρωση έως και όλων των σκουπιδιών της Στερεάς Ελλάδας, στη Θήβα (!). Στην συνέχεια επειδή η πρόταση δεν προχώρησε - πιθανόν επειδή οι υπόλοιποι Δήμαρχοι δεν την είδαν και με πολύ καλό μάτι - η ΔΕΠΟΔΑΘ επανήλθε με νέα πρόταση που κατατέθηκε (χωρίς μελέτη) για χρηματοδότηση ενός εργοστασίου σκουπιδιών με 25(!) εκατ. ευρώ. Ο δημοτικός σύμβουλος και τ.δήμαρχος Θήβας Θανάσης Σκούμας σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

 Στο μέλλον παραπέμπονται οι απαντήσεις για τη ΔΕΠΟΔΑΘ

Απέφυγε να απαντήσει ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Νικολάου, στις ερωτήσεις για τα θέματα της ΔΕΠΟΔΑΘ, στη συνεδρίαση του Δημοτικού ελέγχου της 30.07.2012 , παραπέμποντας σε μελλοντική συνεδρίαση του Δ. Σ. της ΔΕΠΟΔΑΘ. 

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ είχε γίνει στα τέλη Μαΐου συζήτηση για το θέμα της διαχείρισης των ΑΣΑ (αστικών απορριμμάτων), όπου είχαμε παρουσιάσει αναλυτική και πλήρως κοστολογημένη πρόταση για δημόσια αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της περιοχής μας, με βασικό χαρακτηριστικό τη διαλογή στη πηγή, χαμηλού κόστους εγκατάστασης (6,7 εκ ευρώ), με σαφείς προτεραιότητες στην ανακύκλωση, στην επαναχρησιμοποίηση, στην πρόληψη, στην ανάκτηση κλπ, η οποία δημιουργεί την εναλλακτική διέξοδο για τη διαχείριση των απορριμμάτων της διαχειριστικής μας ενότητας, από την προτεινόμενη συγκεντρωτική λύση της ΔΕΠΟΔΑΘ, κόστους εγκατάστασης 25 εκ ευρώ (η οποία μάλιστα προκρίνεται από τον περιφερειάρχη, υπό την προϋπόθεση της μεταφοράς στη Θήβα και των απορριμμάτων της Λοκρίδας), εντούτοις ο κ. Δήμαρχος
που είναι και Πρόεδρος στη ΔΕΠΟΔΑΘ, (στο Δ.Σ. της οποίας μετέχουν και τρία μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Θήβας), προτίμησε να αποφύγει να απαντήσει για ποιο λόγο έγινε το Μάιο η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Θήβας, ενώ εκείνος μετά από αυτή τη συζήτηση και πριν ένα μήνα περίπου υπέβαλε ερώτημα διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια για ποιο λόγο καθυστερεί η έγκριση της πρότασης των 25 εκατ. της ΔΕΠΟΔΑΘ!!!.

Αν είναι ειλημμένη και δεν συζητείται η αλλαγή της απόφασης αυτής, ας το πει. Δε χρειάζεται να μεταθέτει τις απαντήσεις του και να απαντά το Δ.Σ. της ΔΕΠΟΔΑΘ, αντί για τον ίδιο. Αν όχι, γιατί δεν φέρνει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για λήψη απόφασης; Οι επιπτώσεις από τις αποφάσεις θα επηρεάσουν τους Θηβαίους πολίτες.
Το γεγονός ότι η Θήβα έχει επιλεγεί σύμφωνα με τα δεδομένα και επιχειρείται να γίνει το κέντρο της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας και όχι μόνο, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο αν επιλεγεί η αποκεντρωμένη δημόσια διαχείριση των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή, με τη συμμετοχή και τον έλεγχο της κοινωνίας και των πολιτών.    


Η άρνηση του κ. Δημάρχου να δώσει μια ευθεία απάντηση σε κυρίαρχα ζητήματα αποφάσεων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία της περιοχής από τα συμφέροντα που εποφθαλμιούν να μετατρέψουν την περιοχή της Θήβας σε χώρο υποδοχής ρυπογόνων δραστηριοτήτων, αλλά και η εμμονή του να λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις για τους πολίτες και την περιοχή της Θήβας από τη ΔΕΠΟΔΑΘ χωρίς την προηγούμενη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο της Θήβας προκαλεί ερωτηματικά.  

Θανάσης Σκούμας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου