Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Τα Άγραφα στην… απομόνωση.Παίζουν με την υγεία των κατοίκων


Επιστολή-Διαμαρτυρία στον Υπουργό Υγείας  και Κοινωνικής αλληλεγύης κ. Άδωνι Γεωργιάδη από την Κίνηση Πολιτών Πρασιάς Ευρυτανίας,

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013
                                                        

Kύριε Υπουργέ,

διαμαρτυρόμαστε έντονα για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας στην Δυτική Ευρυτανία τόσο για την εγκατάλειψη όσο και την απαξίωση των Αγροτικών Ιατρείων από το κράτος.
Δυστυχώς ο πιο δυσπρόσιτος και ορεινός δήμος της Ελλάδας,ο δήμος Αγράφων ,με ηλικιωμένους κατοίκους στην πλειοψηφία τους με σημαντικά προβλήματα υγείας,δεν έχουν την στοιχειώδη πρωτοβάθμια περίθαλψη αφού τα Αγροτικά ιατρεία της περιοχής  υπολειτουργούν και τις περισσότερες μέρες τον μήνα παραμένουν ερμητικά κλειστά.
Δυστυχώς κ.Υπουργέ,
μπορεί για το κεντρικό κράτος αυτή η κατάσταση να εξοικονομεί πόρους,για εμάς όμως χάνονται άδικα ζωές συμπολιτών μας.

Πριν λίγες μέρες στο Ραπτόπουλο,λίγα μόλις μέτρα από το Αγροτικό Ιατρείο της περιοχής,έχασε την ζωή του 55χρονος επειδή το ιατρείο ήταν κλειστό το Σαββατοκύριακο και πέθανε αβοήθητος.Το αθενοφόρο έφτασε μετά από 2.5 ωρες.
Παρόμοιες περιπτώσεις ,ειδικά το καλοκαίρι που υπάρχουν εκατοντάδες επισκέπτες, υπάρχουν πολλές με τους κατοίκους να καταφεύγουν στο κοντινότερο Νοσοκομείο Καρπενησίου που απέχει έως και 5 ώρες μακριά ή ακόμα και του Αγρινίου .
Τριτοκοσμικές καταστάσεις που αποτελούν ΝΤΡΟΠΗ για όλους μας.
Πάρτε λοιπόν μέτρα έτσι ώστε να υπάρξει άμεση μόνιμη στελέχωση των αγροτικών ιατρείων με το απαραίτητο προσωπικό ώστε να είναι σε θέση να λειτουργούν και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε όλους τους κατοίκους της περιοχής.
Είναι φανερό ότι τα περιφερειακά ιατρεία εξακολουθούν να αποτελούν τον πυρήνα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κυρίως σε ορεινές, δυσπρόσιτες περιοχές .
 Η μη μόνιμη στελέχωσή τους δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες δεδομένου ότι η ύπαρξη ιατρικής περίθαλψης αποτελεί ισχυρό παράγοντα για την παραμονή του πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές. Σε αντίθετη περίπτωση οι πολίτες διακατέχονται από ανασφάλεια, φόβο, ταλαιπωρούνται, επιβαρύνονται οικονομικά και εν τέλει διακινδυνεύουν τη ζωή τους.
Κύριε Υπουργέ, μπορεί για κάποιους η υγεία να αποτελεί απλώς «νούμερα», για μας όμως είναι ένα Θεμελιώδες Ανθρώπινο Δικαίωμα. Θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο να παρέχουμε αυτό το Δικαίωμα στους συνδημότες μας
Αγωνιζόμαστε για: αξιοπρεπείς, επαρκείς, ασφαλείς, δωρεάν-δημόσιες παροχές υγείας για όλους, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου.
Περιμένουμε την συμπαράσταση σας για τον δίκαιο αγώνα των κατοίκων των Αγράφων. Δικαίωμα στην υγεία έχουν όλοι!
 

 

Αρ.Πρωτ  205

1 σχόλιο:

  1. Μέχρι το ελληνόφωνο (γιατί ελληνικό δεν είναι) κράτος να αποφασίσει να πληρώσει τους γιατρούς σαν γιατρούς και όχι σαν αλβανούς, πάρτε το απόφαση, αυτή θα είναι η κατάσταση. Να έρθει ο γιατρός στη μέση του πουθενά για 700 ευρώ και να χαραμίσει ένα χρόνο από τη ζωή του για το τίποτα (διότι έτσι κι αλλιώς στο εξωτερικό θα πάει)! Και να έχει τους διάφορους που νοικιάζουν ερείπια σε τιμές Εκάλης και κοροιδεύουν γιατί δεν οδηγεί "μπέμπα" από τις επιδοτήσεις για ανύπαρκτα στρέμματα και ανύπαρκτα κοπάδια. Αμ δε! Πτυχίο και αεροπλάνο την ίδια μέρα!
    Υ.Γ. Στις εκλογές που έρχονται, φροντίστε να ξαναψηφίσετε αυτούς που ψηφίσατε δύο φορές μέσα σ' ένα μήνα και είδατε την υγειά σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή