Πέμπτη, 1 Μαΐου 2014

Χορεύοντας με τα ΜΜ «Ε»

Όσο και αν έχεις συνηθίσει στον εξουθενωτικό ρόλο πληρωμένων σχολιαστών που αυτοαποκαλούνται δημοσιογράφοι δεν είναι εύκολο να αποδεχτείς τον βιασμό της λογικής.

Τις τελευταίες μέρες ταυτόχρονα σχολιάζονται δύο περιστατικά: ένας  13χρονος σκοτώθηκε σε λούνα παρκ στο Ελληνικό,  ένας άλλος 13χρονος χάρισε  το μετάλλιό του στον Σαμαρά που μεσολάβησε για να θερμαίνεται το κολυμβητήριο που προπονείται.

Για τον θάνατο του παιδιού από την πρώτη σχεδόν στιγμή, στοχοποιήθηκε αμείλικτα ο δήμαρχος Χρήστος Κορτζίδης. Είναι ο ίδιος Δήμαρχος που πάλεψε με τα οργανωμένα συμφέροντα για να ανοίξει τις παραλίες στους πολίτες, ο ίδιος που έκανε απεργία πείνας για τον Καλλικράτη, ο ίδιος που παλεύει για να γίνει δημόσιο πάρκο  το Ελληνικό.

Το τραγικό δυστύχημα ήρθε ως μάνα εξ ουρανού σε όσους  παλεύουν για να χαριστεί  το  Ελληνικό στον Λάτση και δεν σκοπεύουν να το αφήσουν να πάει χαμένο. Σπεύδουν να το εκμεταλλευτούν επιθετικά και απροκάλυπτα. Κανιβαλικά.

Για να αποδειχτεί για άλλη μια φορά  πόσο εύκολα καθοδηγείται η κοινή γνώμη. Ακόμη και  όσοι καλόπιστα συζητούν το θέμα  μεταξύ τους,  συμμερίζονται την απόδοση σοβαρής ευθύνης στον δήμαρχο, για την άδεια που δεν υπήρχε.  Θαρρείς και αν υπήρχε, θα αρκούσε για κάνει ασφαλή τη λειτουργία του Λούνα Παρκ. Γιατί  πράγματι υπάρχει ευθύνη.  Για τον  μηχανισμό ελέγχου που δεν υπάρχει για να διαπιστώσει αν τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας (που θα ανέφερε και η άδεια αν τελικά είχε εκδοθεί).  Για το προσωπικό που ολοένα και μειώνεται. Για τη δημοτική αστυνομία που καταργήθηκε.  Για τις αρμοδιότητες που είναι τόσο πρόχειρα μοιρασμένες ανάμεσα στους Δήμους, τις περιφέρειες, τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και τα Υπουργεία, που κανείς δεν ξέρει ποιος κάνει τι και όλοι μαζί δεν κάνουν τίποτε.  Μόνο που όλες αυτές οι ευθύνες δεν ανήκουν στο δήμαρχο.  Του ανήκει μόνο ένα μέρος της ευθύνης  για τη λειτουργία των υπηρεσιών του. Μέχρι εκεί.

Από την άλλη πλευρά εγκώμια για τον Αντώνη Σαμαρά. «Μα είναι δυνατόν να ασχολείται ο ίδιος ο πρωθυπουργός για να θερμανθεί το κολυμβητήριο; Και οι δήμαρχοι τι κάνουν; Γιατί τους ψηφίζουμε;» αναρωτιόταν ο  καλός «δημοσιογράφος» της Δ.Τ.  

Έλα ντε. Τι κάνουν; Η περίπτωση να αναρωτιούνται μαζί με τον μέσο Έλληνα πως θα πληρώσουν το πετρέλαιο την ώρα που έχουν περικοπεί κατά 60-70% τα έσοδα τους, δεν απασχολεί τους δημοσιογράφους; Δεν ευθύνεται  η κυβέρνηση Σαμαρά για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και την παρακράτηση των πόρων των Δήμων, που έχει ως αποτέλεσμα να μένουν χωρίς θέρμανση τα περισσότερα κολυμβητήρια και να ταλαιπωρούνται απίστευτα γονείς και αθλητές ιδιαίτερα στην επαρχία; Επειδή δεν το ήξερε ένα 13χρονο παιδί και χάρισε το μετάλλιο του, θα παριστάνουμε όλοι μαζί ότι πάθαμε το σύνδρομο του Ραν ταν πλαν;  Ότι πιστεύουμε πως μας φροντίζουν αυτοί που προκαλούν τα προβλήματα; 

Δέσποινα Σπανούδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου