Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Συνέντευξη της Δ. Σπανούδη στην εφημερίδα Βραδυνή

1) Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει στην τοπική κοινωνία η υποψηφιότητά σας;

Τα κόμματα που από θέσεις κυβερνητικής ευθύνης μας έφεραν σε μια οδυνηρή κοινωνική και οικονομική κρίση, όπως και τα κόμματα που υποστήριξαν το Μνημόνιο πρέπει να αποδοκιμαστούν για να ανοίξει μια άλλη προοπτική. Οι πολίτες δικαίως τα εγκαταλείπουν, ενώ ταυτόχρονα δεν γοητεύονται και πολύ από την αδυναμία των ηγεσιών των κομμάτων της αριστεράς να άρουν τον κατακερματισμό, να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός νέου πλειοψηφικού ρεύματος, μαζί φυσικά με ευρύτερα στρώματα πολιτών.
«Το Αυτοδιοικητικό Κίνημα Περιφέρειας Στερεάς: Mε Αγώνες και Αλληλεγγύη Απέναντι στην Κρίση» είναι ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο πολιτών της Στερεάς που στοχεύει σε ένα τέτοιο πλειοψηφικό ρεύμα, καθώς διαμορφώθηκε από ανθρώπους ανένταχτους αλλά όχι απολίτικους, από πολίτες που αποστασιοποιούνται από το δικομματισμό, από πολίτες που είναι οργανωμένοι σε κόμματα αλλά πιστεύουν στην αυτονομία των κινημάτων ως προϋπόθεση για την ανάπτυξή τους. Η υποψήφια περιφερειάρχισσα (Δέσποινα Σπανούδη), όπως και όλο το ψηφοδέλτιο, δεν προέκυψε από κομματικά χρίσματα αλλά με ανοιχτές μαζικές συνελεύσεις πολιτών που κράτησαν ένα μήνα. Στο Αυτοδιοικητικό Κίνημα Περιφέρειας Στερεάς οι γυναίκες συμμετέχουν ισότιμα, καθώς επιλέχθηκαν με ανοιχτές και δημοκρατικές διαδικασίες σε τρείς κορυφαίες θέσεις (υποψήφια περιφερειάρχισσα, αλλά και υποψήφιες αντιπεριφερειάρχισσες στους δύο μεγαλύτερους νομούς).

2) Κατά την άποψή σας, η υποψηφιότητά σας στην τοπική κοινωνία συνδέεται με την κυβερνητική πολιτική και το Μνημόνιο, ή αφορά μόνο τα τοπικά προβλήματα;

Τα δύο είναι αδιαίρετα. Η παρέμβασή μας στοχεύει, μεταξύ, άλλων στην ανάδειξη του τρόπου με τον οποίο συνδυάζονται. Με το Μνημόνιο επιχειρείται κεντρικά η πλήρης αποσάρθρωση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, του δικαιώματος σε μια ποιοτική και ασφαλή εργασία, σε μια αναβαθμισμένη και ανοιχτή σε όσους την χρειάζονται δημόσια υγεία και παιδεία. Ο Καλλικράτης έχει σχεδιαστεί ώστε να αποτελειώσει αυτό το έργο, πνίγοντας τις φωνές των τοπικών κοινωνιών σε ένα θεσμικό πλαίσιο αποφασιστικά πιο συγκεντρωτικό, ακόμη πιο μακριά από την άμεση δημοκρατία αλλά και την απλή αναλογική, μεταφέροντας ακόμη περισσότερη εξουσία σε μια διοίκηση που είναι ακόμη πιο μακριά από κάθε τοπική ανάγκη.

3) Η μείωση των πόρων στους ΟΤΑ αγγίζει τα 4,5 δισ. ευρω συνολικά. Πόσο ρόλο θα παίξει αυτό στο πρόγραμμά σας και στις προτάσεις που θα παρουσιάσετε στους συνδημότες σας;

Η κατακρήμνιση των προϋπολογισμών για την τοπική αυτοδιοίκηση σημαίνει ότι περιορίζεται δραματικά η δυνατότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης να σχεδιάσει με βάση την αναδιανομή των πόρων υπέρ μιας αναβαθμισμένης περιφέρειας, ώστε να σταματήσει η αστυφιλία και η απερήμωση της υπαίθρου. Εμποδίζεται έτσι πολύ αυτό που εμείς τοποθετήσαμε στον πυρήνα του προγράμματός μας, μια περιφερειακή πολιτική που θα αποτελεί καταλύτη για να αξιοποιηθούν τοπικά οι παραγωγικοί πόροι, να μείνουν οι νέοι στην περιφέρεια, να ζωντανέψουν τα χωριά και οι πόλεις της περιφέρειας ώστε και να γίνει ταυτόχρονα και η Αθήνα μια πιο βιώσιμη πόλη.

4) Τι έργο πιστεύετε ότι έχετε παρουσιάσει μέχρι σήμερα στην τοπική κοινωνία, ώστε να ζητάτε με αξιώσεις την ψήφο τους;

Είμαστε ψηφοδέλτιο πολιτών που έδωσαν το «παρών» στους χώρους εργασίας, στις περιοχές που το περιβάλλον και η υγεία κινδυνεύουν, στη διαφύλαξη των δημόσιων αγαθών, στην αυτοδιοίκηση. Συμμετέχουμε ενεργά, σε συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται για να μην ερημώσουν τα χωριά, για ανθρώπινες πόλεις, καλύτερη ποιότητα ζωής, πολιτισμό, ενημέρωση, κοινωνικά δικαιώματα. Συναντηθήκαμε σε αγώνες, σε κάθε γωνιά της Στερεάς: στον Ασωπό και στη Μεσσαπία, στην Οίτη και στη Γκιώνα, στα Άγραφα, στον Ελικώνα και τις ακτές του Κορινθιακού, στην Αντίκυρα και στη Θίσβη, στο Σπερχειό και στον Μαλιακό, στη Λιβαδειά και στη Θήβα, στον Ελαιώνα, στο Δομοκό, στη Λαμία, στη Λάρυμνα, στα Ψαχνά, στο Μαντούδι, στο Αλιβέρι, τη Σκύρο, την Χαλκίδα και την Αυλώνα.

5) Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιφέρειά σας το οποίο, σε περίπτωση εκλογή σας, θα αποτελέσει πρώτη προτεραιότητά σας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα προκύπτει από το συνδυαστικό αποτέλεσμα ενός τρίπτυχου αλληλοτροφοδοτούμενων προβλημάτων: ανεργία, εργασιακή επισφάλεια αλλά και έλλειψη ποιοτικών και σωστά αμειβόμενων θέσεων εργασίας (1), σε πολλές περιοχές ακραία περιβαλλοντική υποβάθμιση λόγω και της γειτνίασης με το Λεκανοπέδιο (2), απουσία αναβαθμισμένων δημόσιων υποδομών στις μεταφορές, την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό (3). Προφανώς δεν θα καταφέρουμε να το αντιμετωπίσουμε αν δεν πείσουμε ευρύτερα στρώματα πολιτών να κινητοποιηθούν μαζί μας

(οι προτάσεις μας αναφέρονται αναλυτικά σε πολυσέλιδο πρόγραμμα που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα periferiastereas.blogspot.com).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου