Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Αποχή συσσιτίου και απεργοί πείνας στο Μαλανδρίνο, το Δομοκό, τον Ελαιώνα και σε πολλές φυλακές της χώρας

Σε αποχή συσσιτίου βρίσκονται εδώ και μία βδομάδα 9.000 κρατούμενοι (από τους 12.600), σε 26 από τις 33 φυλακές της χώρας. Από χτες περισσότεροι από 1.000 κρατούμενοι ξεκίνησαν απεργία πείνας. Σε συνέντευξη τύπου, που έδωσε σήμερα η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα στοιχεία: από το Μαλανδρίνο 157, από τα Γρεβενά 500, από τον Δομοκό 66, από τη Λάρισα 38, από τα Τρίκαλα 45 και από τα Διαβατά 200.


Μάλιστα όπως αναφέρθηκε "στις φυλακές Δομοκού, ένας κρατούμενος ο Διδιλάκης Παναγιώτης, έχει ράψει το στόμα του από τις 3 Δεκεμβρίου (δέχεται μόνο τα χάπια του με λίγο νερό) διαμαρτυρόμενος για την διακοπή της αναπηρικής σύνταξης από την Πρόνοια».



Οι απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν και στις φυλακές που βρίσκονται στην Στερεά, αναφέρθηκαν σε τηλεφωνικές παρεμβάσεις κρατουμένων:
πληροφορίες από την Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων


Γιώργος Παυλόπουλος από τις φυλακές Δομοκού «Η κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές της χώρας έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η αναλγησία του υπουργείου Δικαιοσύνης, χρόνια τώρα, που το μόνο που έχουμε λάβει είναι δεσμεύσεις, υποσχέσεις και δηλώσεις, οι οποίες ποτέ δεν υλοποιήθηκαν, έφεραν ως αποτέλεσμα οι κρατούμενοι όλης της χώρας να απέχουμε από το συσσίτιο από τις 29/11 και κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις μας να ξεκινήσουμε απεργία πείνας από τις 6/12. Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε και να δικαιωθούμε. Τα αιτήματά μας έχουν ήδη γίνει γνωστά. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι δεν θα ανεχτούμε να υπάρχουν πια σχολεία εγκληματικότητας, δηλαδή φυλακές ανηλίκων, ούτε ειδικές συνθήκες κράτησης των πολιτικών κρατουμένων, που 8 χρόνια τώρα βρίσκονται σε πλήρη απομόνωση. Απαιτούμε ίση μεταχείριση των πολιτικών κρατουμένων, με τους υπόλοιπους κρατούμενους.

Ο Ζανί Ταουλάν από τις φυλακές Μαλανδρίνο «Διαμαρτύρομαι εντόνως και ενώνω τη φωνή μου με τους συγκρατούμενούς μας σε όλες τις φυλακές της χώρας. Τα δικαιώματά μας καταπατούνται στην πράξη για το σύνολο των ομοεθνών μου και όλους τους υπόλοιπους. Διεκδικώ την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Ως κατηγορούμενοι έχουμε δει το πιο σκληρό πρόσωπο της δικαιοσύνης, κυρίως επειδή είμαστε Αλβανοί. Χωρίς ουσιαστική υπεράσπιση για μια δίκαιη δίκη, ούτε τα συγγενικά μας πρόσωπα να μας συμπαρασταθούν στις δύσκολες στιγμές. Είμαστε εύκολος στόχος στην απόδοση οποιασδήποτε εξοντωτικής ποινής, γιατί η δικαστική έδρα θεωρεί ότι έχουμε μία φυσική ροπή στην εγκληματικότητα. Στην Ελλάδα η έννοια της παράνομης μετανάστευσης έδωσε στους δικαστές δυνατά κίνητρα, ώστε αυτή να εξομοιώνεται με την εγκληματικότητα. Επειδή ζω στη φυλακή 18 χρόνια, παρακαλώ τον κ. Υπουργό και τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου να συμφωνήσουν μεταξύ τους και να μας επιτρέψουν τουλάχιστον να αναπνεύσουμε. Θα τους παρακαλούσαμε πολύ να μας παραχωρήσουν τον προσωπικό χώρο που δικαιούμαστε ως κρατούμενοι. Δεν αντέχουμε άλλο αυτή τη κατάσταση. Ας γίνει αύριο η αποσυμφόρηση των φυλακών».

Ο Σάντος Αμπντέλ Χαλίμ από το Δομοκό «Εδώ και πολλά χρόνια οι μετανάστες κρατούμενοι έχουμε ταλαιπωρηθεί πολύ, λόγω των εξοντωτικών ποινών, των αδειών που δεν παίρνουμε -γιατί δεν έχουμε κάποιον συγγενή και των συνθηκών κράτησης... Ο ξένος κρατούμενος στην Ελλάδα δεν βρίσκει το δίκιο του. Στο Δομοκό δεν έχουμε γιατρό ούτε κοινωνική υπηρεσία. Οι συνθήκες κράτησης είναι άθλιες. Ο αγώνας που κάνουμε είναι για να καταλάβει ο κ. Υπουργός σε τι συνθήκες ζούμε, γιατί αλλιώς δεν γίνεται τίποτα. Μία επίσκεψη αν κάνει θα δει τον κόσμο που κοιμάται αγκαλιά με τις κατσαρίδες. Πρέπει να αλλάξει ο νόμος και όχι να μεταρρυθμιστεί. Πρέπει να αφήσει να ακουστεί η φωνή μας έξω. Ήρθαμε στην Ελλάδα για να βρούμε μια καλύτερη ζωή αλλά δυστυχώς είναι χειρότερα από την πατρίδα μας».

Η Μαριάνθη Πατσελή από τις γυναικείες φυλακές της Θήβας «Εδώ και 2 χρόνια, από το Νοέμβρη του 2008, επανερχόμαστε δυναμικά. Περισσότεροι από 9.000 κρατούμενοι απέχουμε από το συσσίτιο και από χτες αρκετοί κρατούμενοι ξεκίνησαν απεργία πείνας, ως εκδήλωση διαμαρτυρίας στη πολιτική αδιαφορία και συνεχίζουμε αποφασισμένοι μέχρι την εκπλήρωση των δίκαιων αιτημάτων μας. Τότε δεσμεύτηκαν και υποσχέθηκαν λύσεις. Ψηφίστηκαν 3 σχέδια νόμου για την αποσυμφόρηση. Τα δυο πρώτα αποδείχτηκαν δυσμενέστερα ενώ το τελευταίο ατελέσφορο γιατί δεν νομιμοποιήθηκε με την ανάλογη σοβαρότητα νομικής υπόστασης και πρακτικής εφαρμογής... Η δικαστική αρχή καλώς είναι ανεξάρτητη αλλά δεν πρέπει να είναι και ανεξέλεγκτη. Εμείς έχουμε να προτείνουμε λύσεις. Γνωρίζουμε καλύτερα από τους καρεκλοκένταυρους γιατί τα βιώνουμε όλα αυτά. Να καλέσει τη συντονιστική επιτροπή αγώνα για άμεση διαπραγμάτευση των αιτημάτων μας και αυτό γίνεται με άμεση μεταγωγή μας στον Κορυδαλλό για συνάντηση. Ζητάμε άμεση δημοκρατία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου