Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Απάντηση Μπέτσιου για τις συγχωνεύσεις

Στην ερώτηση για τις συγχωνεύσεις των σχολείων στην Στερεά Ελλάδα λάβαμε την ακόλουθη απάντηση:



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ                                                                Λαμία 26 - 3 - 2011
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΕΤΣΙΟΣ                                                               Αρ.Πρωτ.:12032/113

Προς: την Περιφερειακή Σύμβουλο κ. Δ. Σπανούδη
Θέμα: «Απάντηση στο με αρ.πρ.12032/21-3-2011 έγγραφο σας»

Σχετ.: Το αρ.πρ.12032/21-3-2011 έγγραφο σας.
Απαντώντας στην ερώτησή σας σχετικά με τις συγχωνεύσεις των σχολείων στη Στερεά Ελλάδα σας ενημερώνουμε για τα εξής:
1. Οι συγχωνεύσεις σχολείων προβλέπονται από το Ν. 1304/1982 και έχουν πραγματοποιηθεί σε πολλές περιπτώσεις ως σήμερα.

2. Οι συγχωνεύσεις των μικρών και ατροφικών σχολείων και η δημιουργία εύρωστων σχολικών μονάδων πρέπει να πραγματοποιούνται με καθαρά εκπαιδευτικά-παιδαγωγικά κριτήρια, αφού προσφέρουν στους μαθητές αρτιότερη και ποιοτικότερη εκπαίδευση. Συνεπώς σε καμιά περίπτωση δεν αποδεχόμαστε τη συγχώνευση σχολικών μονάδων για οικονομικούς λόγους και όπου διαπιστωθεί ότι έγινε θα μας βρει αντίθετους.

3. Ο παράγοντας επίσης που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη κατά τη συγχώνευση είναι αυτός της ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών. Εκεί που η μεταφορά των μαθητών είναι δύσκολη και οι αποστάσεις που πρέπει να διανυθούν είναι μεγάλες, τα μικρά σχολεία μπορούν να λειτουργούν, αφού προέχει η ασφάλεια των μαθητών.

4. Το να απορρίπτουμε συνολικά τις συγχωνεύσεις στη Στερεά Ελλάδα είναι κατά την άποψή μας λάθος, αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων σχολεία των 5-10 μαθητών συγχωνεύονται με κοντινά πολυθέσια βελτιώνοντας σημαντικά το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

5. Εκεί που εντοπίστηκαν προβλήματα λόγω μεγάλου αριθμού μαθητών των υπό συγχώνευση σχολείων ή λόγω μεγάλων αποστάσεων, έχει γίνει παρέμβαση τόσο στη διοίκηση της εκπαίδευσης της περιφέρειάς μας όσο και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, να επανεξετάσει το θέμα.

6. Σχετικά με τη θέση σας ΄΄ ότι η συγχώνευση των σχολείων οδηγεί σε εγκατάλειψη και μαρασμό των μικρότερων οικισμών της περιφέρειας΄΄ θα μας επιτρέψετε να διαφωνήσουμε μαζί σας, γιατί πιστεύουμε ακριβώς το αντίθετο, ότι η εγκατάλειψη και ο μαρασμός των οικισμών οδηγεί τα σχολεία σε κλείσιμο. Το κλείσιμο δηλ. των σχολείων της υπαίθρου είναι αποτέλεσμα της εγκατάλειψης και του μαρασμού και όχι η αιτία.
Ο Αντιπεριφερειάρχης
Μπέτσιος Νικόλαος







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου