Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Επεισοδιακή και μαραθώνια συνεδρίαση της επιτροπής περιβάλλοντος

3 αναβολές για τρία σημαντικά θέματα, έδωσε χθες η Επιτροπή Περιβάλλοντος  που συνεδρίασε στη Λαμία, προς την οποία έχει μετατοπισθεί το βάρος σημαντικών πολιτικών αποφάσεων σε αντίθεση με τα συνήθως γραφειοκρατικά θέματα του περιφερειακού συμβουλίου Στερεάς.

Το πρώτο θέμα που αναβλήθηκε ήταν για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας και φορτοεκφόρτωσης βωξίτη στο Λαρνάκι Ιτέας. Είχαν προηγηθεί τρεις ενστάσεις από τοπικούς φορείς που παραστάθηκαν στην Επιτροπή: τους Πολίτες στο Προσκήνιο, την Κίνηση για τη Σωτηρία της Γκιώνας και τον σύλλογο Καρτερία. Στην επιτροπή παραστάθηκαν και εκπρόσωποι της S&B. Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων επιστράφηκε για να συμπληρωθεί  με παρατηρήσεις των εισηγητών και με συμπληρωματικές παρατηρήσεις που υπέβαλλε η Δέσποινα Σπανούδη.

Το δεύτερο θέμα που αναβλήθηκε ήταν η εκμετάλλευση και αποκατάσταση μεταλλείων της ΛΑΡΚΟ, στο Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων στην Εύβοια. Πρόκειται για περιοχές στις οποίες είχαν εντοπισθεί τοξικές λίμνες που ενοχοποιήθηκαν για τα βαρέα μέταλλα στα νερά της περιοχής. Το θέμα αναβλήθηκε για να προηγηθεί αυτοψία. Η περιφερειακή σύμβουλος Δέσποινα Σπανούδη ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής και ζήτησε να παρίστανται στην αυτοψία φορείς από την περιοχή που έχουν προσφύγει στην Εισαγγελία Χαλκίδας για το θέμα.
Το τρίτο θέμα στο οποίο επικράτησε μεγάλη ένταση αφορούσε την ίδρυση ιδιωτικής Βιομηχανικής περιοχής της ΤΕΡΝΑ στο Μαντούδι. Δεκάδες κάτοικοι και φορείς του Μαντουδίου κατέκλυσαν την αίθουσα της επιτροπής διαμαρτυρόμενοι για την αυθαίρετη και βίαιη αλλαγή που σχεδιάζεται στην περιοχή τους και διαψεύδοντας τον αντιπρόεδρο της ΤΕΡΝΑ, που είχε εισηγηθεί ότι η τοπική κοινωνία επιθυμεί το έργο.
Όπως έγινε φανερό, η πλειοψηφία των συμβούλων συμφωνεί με την επένδυση της ΤΕΡΝΑ. Τελικά η επιτροπή ανέβαλλε το θέμα για να ξανασυζητηθεί πάλι στην ίδια την επιτροπή, αποφεύγοντας να το θέσει στο περιφερειακό συμβούλιο, παρά τις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί κατά την σύσταση της επιτροπής και την θετική γνώμη του περιφερειάρχη σε σχετική ερώτηση μας στο πρόσφατο συμβούλιο. H αιτιολογία του προέδρου ήταν ότι θα συμπεριληφθούν οι παρατηρήσεις που κατατέθηκαν. Η άρνηση αυτή, προκάλεσε τις αποδοκιμασίες και την οργή των πολιτών που δήλωσαν ότι την επόμενη φορά θα επιστρέψουν ακόμη περισσότεροι.
Είναι μια από τις περιπτώσεις που γίνονται ολοφάνερα τα αποτελέσματα του Καλλικράτη με την τεράστια απόσταση που δημιούργησε ανάμεσα στους πολίτες που θίγονται και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Και είναι μια από τις περιπτώσεις που δικαιώνουν την απόφασή μας να συγκροτήσουμε το Αυτοδιοικητικό Κίνημα για να μικρύνουμε αυτή την απόσταση και να αντιπαλέψουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του Καλλικράτη στις τοπικές κοινωνίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου