Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Τι συμβαινει στην Αυλίδα ?

 του Κώστα Δαύλια

Ας ξεκινήσουμε τρεις δεκαετιες πιο πισω.1969 – 1970.Περίοδος δικτατοριας. Για οσους θυμουνται κυκλοφορούσε το σλόγκαν ,όλη η Ελλάδα ενα απέραντο εργοτάξιο. Σύνθημα <ανάπτυξης> απ την αιματοβαμμένη χουντα των συνταγματαρχίσκων ? Μάλλον σύνθημα για λεηλάτηση γης και πλούτου υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων. Ετσι εκείνη την περίοδο δημιουργήθηκαν η ιντερκέμ και τα ναυπηγεια Χαλκιδας, λίγα μόλις μετρα από τον Ναό της Αυλιδειας Αρτέμιδος στο Βαθύ Αυλίδας.Σε αντιστάθμισμα η καταπολέμηση της ανεργίας  κι όλες αυτές οι μεγαλοστομίες που εχουν στο οπλοστάσιο τους οι <εθνικοι σωτήρες> και οι <εθνικοί εργολάβοι> που ,τι σύμπτωση, με ολα τα κομματα εξουσίας , με ολες τις καταστάσεις,παντα ειναι οι ιδιοι. Η θάλασσα στη περιοχη αντεξε μεχρι το 1980 περίπου. Μετά αρχισαν να την κατακλιζουν υπερτροφικά φικια, αφροί στην ακτη, ελλειψη θαλάσσιου πλουτου και βεβαια ακατάλληλη για κολύμβηση.
 Κι ομως καμμια πινακίδα δεν υπάρχει στη περιοχη που να προειδοποιει, ενω τα καθε λογης παπαγαλάκια  φροντιζουν να διαδιδουν οτι δεν υπαρχει κανενα προβλημα.
 Ας δουμε λοιπον τι συμβαινει στη θαλασσα του Βαθέως ΑΥΛΙΔΑΣ. Ναι,με κεφαλαια το ΑΥΛΙΔΑΣ γιατι οι σχεδιαστες της <αναπτυξης> φροντιζουν να αποκαλουν την περιοχη σκετο Βαθυ.Ακομα και οι δημοσιες πινακιδες,που χρεώνονται στο μισο του νεοφασιστικου σλογκαν <μαζι τα φαγαμε> ,γραφουν ΒΑΘΥ  και με περισση ανεση <ναυπηγεια χαλκιδας> ,με τα χρηματα του φορολογουμενου παντα <μαζι τα φαγαμε>. Καμμια αναφορα στον Ναο της Αυλιδειας Αρτεμιδος και στα παμπολλα Ιστορικα σημεια του τοπου. Βεβαια δεν ειναι τυχαιο. Το ονομα ΑΥΛΙΔΑ  ειναι ξεχωριστο στην Ιστορια της Ελλάδας. Και το Βαθυ Αυλιδας ειναι το κεφαλοχώρι απ τα 4 χωρια που στο συνολο τους αποτελουν την Αυλιδα. Αρα φρόντισαν οι υποστηριχτες της <αναπτυξης> , Λαδας τοτε και Παπακωνσταντίνου σημερα, να αποσυνδεσουν την περιοχη απ την Ιστορια της.
Ακομα και τα κατα περιοδους διαφορα μαγαζια που ανοιγαν ,εκλειναν πολυ συντομα ,εκει κατω στη θαλασσα.καποια λιγα υπαρχουν στον Φαρο και πολυ περισσοτερα στην παραλια Αυλιδας (Δραμεσι). Και στη θαλασσα του Βαθεως Αυλιδας? Ενα ερημικο εγκατελλειμενο τοπιο, με τα ναυλον μεσα στη θαλασσα, τους αφρους και κατα καιρους τα πετρελαια. Α, ναι δεν ειναι μονο αυτα.Υπαρχει και η ηχορυπανση ακομα και ολη την νυχτα και οι δηλητηριωδεις οσμες της νεοχημικης, που φαινεται δεν φτανουν σε κανεναν αρμοδιο... Ακομα και διπλα στη Νεοχημικη υπαρχει αρχαιολογικος χωρος,καποτε περιφραγμενος, τωρα καταφυγιο ναρκομανων και αλλων <περιθωριακων> εκδηλωσεων.
 Πολλες φορες καταφύγαν οι κατοικοι στην πρωην νομαρχια και σημερα περιφερεια.Η απαντηση ηταν οτι εγιναν ελεγχοι ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ και δεν διαπιστωθηκε τιποτα. Κι ομως,θα μπορουσαν να ελεγξουν την θαλασσα , να διαπιστωσουν την μολυνση και με την βοηθεια της επιστημης να ειχαν οδηγειθει στις πηγες μολυνσης. Αρα και η νομαρχια και η σημερινη περιφερεια ειναι συννενοχοι της καθε ειδους <αναπτυξης>. Μα ευθυνη ειχε και ο τοτε Δημος Αυλιδας που δεν σταθηκε στο υψος των περιστασεων. Καμμια σχεση με αλλους Δημους οπως π.χ. Του κ. Κορτζιδη ,δημαρχου Ελληνικου . Ετσι κυλισε ο καιρος με την <αναπτυξη> να μολυνει ανεπιστρεπτει ολη την περιοχη και να διωχνει τη νεα γενια απ τις περιοχες.. Και φτασαμε στο σημερα.
  Εκει λοιπον που υπηρχε η αποφαση της απομακρυνσης των ρυπογονων εταιρειων απ τη περιοχη, με γραπτες και δεσμευτικες αποφασεις , ερχονται οι υποστηρικτες της σημερινης αναπτυξης (ταυτοχρονα και εθνικοι σωτηρες) και μιλουν για μεταφορα του λιμενα Χαλκιδας στο Βαθυ Αυλιδας και την δημιουργια ανεφοδιασμου πετρελαιου στη Γλυφα (διπλα στον υδροβιοτοπο δηλαδη)
 Τι συμπτωση ομως !!!! παντα οι ιδιοι συμβαλλομενοι. Και τοτε και σημερα, Ο κ. Καρρας (ιδιοκτητης των ναυπηγειων επι χουντας )  κι ο λαδας απο την εθνοσωτηρια τοτε. Σημερα ,παλι ο κ. Καρρας κι ο κ. Αδωνης Γεωργιαδης απ την σημερινη Εθνοσωτηρια. Και βεβαια κι ο κ. Παπακωνσταντινου,ο ατσαλακωτος. Ο κατα δηλωση του αποτυχημενος στο υπουργειο οικονομιας ,αλλα καλα βολεμενος στο νεο θωκο. Ας δουμε λοιπον τι σκαρφιστηκαν.
  Για τον μεν λιμενα Χαλκιδας, μια επιτροπη μελετητων καταλαβε οτι ΔΙΠΛΑ ακριβως απ τον Ναο της  Αυλιδειας Αρτεμιδος δεν μπορει να προχωρησει η μεταφορα λιμενα. Κι ετσι πολυ απλα και ανεριθριαστα αποφασισε να δηλωσει οτι ο Ναος βρισκεται στη ... Γλυφα,παρασυροντας ετσι το κεντρο αποφασεων στην Αθηνα στην εκδοση της αποφασης. Αραγε για αυτη την ψευδη δηλωση – ποινικα κολασιμη για τους ειδικους – θα υπαρχει καμμια αυτεπαγγελτη διωξη? Καπου εχει παρει τ αυτι μου οτι υπαρχρι στη Χαλκιδα Εισαγγελεας περιβαλλοντος !!!
Πιο κατω ,στη Γλυφα,σχεδιαζουν την βαση για τον ανεφοδιασμο πετρελαιου.Θα τραβηχτουν σωληνωσεις περιπου 500 μετρα μεσα στη θαλασσα και θα κανουν την ανατροφοδοτηση. Μα πουθενα στον κοσμο δεν εχει γινει κατι τετοιο, χωρις να εχει διασφαλιστει η υπαρξη  διαρροης. Και μια διαρροη,θα σημαινε το ολοκληρωτικο τελος του Ευβοικου . Κι ομως, εδω παρενεβει ο υπουργος ναυτιλιας κ. Αδωνης (ναι ,ο συντροφος του κ. Βοριδη του τσεκουρατου, ιδρυτη της ΕΠΕΝ το 74 και συνομιλητη του αρχηδικτατορισκου παπαδοπουλου μεσα στον κορυδαλλο) και ο οποος δηλωσε οτι σε τετοια κριση δεν μπορει κανεις να αρνειται τις μορφες επενδυσης !!!  Αληθεια οι ψηφοφοροι του ΠΑΣΟΚ , οταν πηγαιναν στη καλπη , τον κ. Αδωνη ειχαν κατα νου να μας φερουν υπουργο? Ετσι λοιπον ξαναστηθηκε το ιδιο σκηνικο. Απ τη μια -και τοτε και σημερα- ο κ. Καρρας κι απ την αλλη εθνοσωτηριες κυβερνησεις ιδιων χνωτων και αποχρωσεων !!!
 Και μπορει ο κ. Γεωργιαδης να <τσιριζε> στο καναλι του υπερ της Ιστοριας της Ελλαδας , οταν παριστανε τον τηλεοπτικο βιβλιοπωλη, τωρα ομως με τις πραξεις του δειχνει τις βαθυτερες προσδοκιες του !!!
  Και οι βολευτες του Νομου μας? Αυτοι ,αντιθετα με τον χριστοδουλο που επι χουντας διαβαζε πολυ και δεν ειχε καταλαβει ποιος κυβερνουσε - αλλο το οτι φωτογραφιζονταν μαζι τους - , οι βολευτες δεν διαβαζουν τι υπογραφουν και τι ψηφιζουν, ασχετως αν   εχει να κανει με το τελος του Ελληνικου Λαου και της εξαθλιωσης του. Και βεβαια αφου το ειπε ο <συντροφος> υπουργος, δεν προκειται να φερουν καμμια αντιρρηση !!! Αλλωστε αν δεν το  υποστηριξουν θα ... ξαναγυρισουμε στη δραχμη !!!
 Η ουσια ,ομως ειναι αλλη. Περα απ την τουριστικη αναπτυξη που μπορει να εχει ΟΛΗ η Ευβοια λογω της ΑΥΛΙΔΑΣ , υπαρχει η πραγματικοτητα. Η γη εχει υποβαθμιστει λογω της μολυνσης,  κι ο υδροφορος οριζοντας ειναι οσο δεν παει φορτωμενος με εξασθενες χρωμιο. Ο Ευβοικος ειναι περιβαντολογικα φορτισμενος. Αρα πρεπει να μεταφερθει ο λιμενας, αλλα εκτος στενων - τουλαχιστον  –  οριων του Ευβοικου. Δεν πρεπει να περασει καμμια ανατροφοδοτηση πετρελαιου και εν τελει σιγα σιγα να αρχισει η αποφορτιση του Ευβοικου με την απομακρυσνη ρυπογονων επειχειρησεων , ελεγχο ττης ρυπανσης του Ασωπου καθως κι απ τις ρυπογονες επιχειρησεις που βρισκονται κατα μηκος του Πισσωνα και του Ληλα ποταμου. Αν θελουν να πιστεψουν οτι προσπαθουν να συμβαλλουν σε ΑΝΑΠΤΥΞΗ ουσιας  και οχι σ αυτα που επιτασσει η εσωτερικη τρωικα και οι μεγαλοεπενδυτες μαυραγοριτες.

                                                                                       Κώστας Δαύλιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου