Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2012

Στοπ στο φουά γκρα


Περισσότερες από 30.000.000 πάπιες και χήνες θανατώνονται κάθε χρόνο στην Γαλλία για το φουά γκρα, που αποτελεί μια γαστρονομική παράδοση της γαλλικής κουζίνας και παρασκευάζεται σε ελεγχόμενες εκτροφές όπου τα ζώα διατρέφονται υπερβολικά προκειμένου να αποθηκεύσουν λίπος στο συκώτι τους. Το φουά γκρα παράγεται με σκληρές και απάνθρωπες πρακτικές, αφού οι πάπιες και οι χήνες περιορίζονται σε στενά υπόστεγα που δεν μπορούν να κουνηθούν, και δέχονται με το ζόρι τεράστιες ποσότητες φαγητού αρκετές φορές την ημέρα με έναν μεταλλικό σωλήνα που βυθίζεται περίπου τριάντα εκατοστά μέσα στους λαιμούς τους. Έτσι το συκώτι τους διογκώνεται έως και δέκα φορές πάνω από το κανονικό, τα πουλιά προσβάλλονται από ασθένειες όπως η ηπατική στεάτωση, υποφέρουν από διάρροιες και εξάντληση, και ο οργανισμός τους παύει να λειτουργεί σωστά. Η οδυνηρή αυτή διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα τα πουλιά να δυσκολεύονται να περπατήσουν και να αναπνεύσουν άνετα, ενώ έρευνες δείχνουν ότι θα πέθαιναν μέσα σε έναν μήνα, με την προϋπόθεση ότι δεν θα είχαν σφαγεί. Εκατοντάδες οργανώσεις σε πολλές χώρες προσπαθούν υποστηριζόμενες από κτηνιάτρους, σεφ εστιατορίων, αγρότες, κλπ να σταματήσει αυτή η βάρβαρη διαδικασία, και τα τελευταία ευχάριστα νέα ήταν η απαγόρευση της κατανάλωσης και πώλησης του φουά γκρά στην Καλιφόρνια και στο Ισραήλ πριν λίγες ημέρες. Πολλοί ισχυρίζονται ότι
η κατανάλωση του φουά γκρα  είναι μια προσωπική επιλογή και δεν μπορεί να ρυθμιστεί με απαγορευτικούς νόμους. Ωστόσο, οι πολέμιοι του φουά γκρα ισχυρίζονται ότι οι κοινωνίες πρέπει να απαγορεύουν τις συμπεριφορές που θεωρούνται μη αποδεκτές, ότι δεν μπορούμε να ανεχόμαστε τα βασανιστήρια των ανυπεράσπιστων (ανθρώπων και ζώων), και ότι οι νόμοι, εκτός των άλλων, πρέπει να αντανακλούν το επίπεδο του ανθρώπινου πολιτισμού και να καθορίζουν τις συλλογικές μας αξίες. Σήμερα ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής φουά γκρα στον κόσμο είναι μακράν η Γαλλία, με τις μεγαλύτερες ποσότητες να εξάγονται στις ΗΠΑ και στην Κίνα. Η ετήσια παραγωγή της φτάνει περίπου στους 20.000 τόνους που είναι το 80% της παγκόσμιας παραγωγής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει το φουά γκρα που παράγεται σύμφωνα με τις παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας στη νοτιοδυτική Γαλλία με γεωγραφική ένδειξη προέλευσης, όμως ολοένα και αυξάνονται οι φωνές που ισχυρίζονται ότι η καταναγκαστική διατροφή αποτελεί παραβίαση των αρχών της ευρωπαϊκής σύμβασης για την προστασία των ζώων στα εκτροφεία. Την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο, ο ζωντανός μετρητής που δείχνει τους θανάτους των πουλιών στην ιστοσελίδα της γαλλικής πρωτοβουλίας «stopgavage» τρέχει συνεχώς. Η πρωτοβουλία προσπαθεί για την απαγόρευση του φουά γκρα αρχικά στην Γαλλία, και στη συνέχεια σε όλη την Ευρώπη, ενώ οι υπογραφές στήριξης είναι χιλιάδες. Αν συμφωνείτε, προσθέστε και τη δική σας στο www.stopgavage.com.
                                                                                                Δημήτρης Γκιβίσης  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου