Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013

Απαντηση του Μ.Καρακικέ στην ανακοίνωση του Αυτοδιοικητικού Κινήματος περιφέρειας Στερεάς

Nα μαζέψει τα ασυμάζευτα και να δικαιολογήσει την "πραξικοπηματική" του ενέργεια σε αντίθεση με τους στόχους και τη λειτουργία του Αυτοδιοικητικού κινήματος επιχειρεί ο Μ.Καρακικές, παραποιώντας την αλήθεια, σε ανακοίνωση-απάντηση που εξέδωσε σχετικά:ΚΑΡΑΚΙΚΕΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ                  Προς: τον Πρόεδρο Περιφερειακού

                                                                            Συμβουλίου Στερεάς Eλλάδας

                                               Κοινοποίηση:1. Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας

                                                  2.Περιφερειακους Συμβούλους Στερεάς 3.ΜΜΕ

 

                                             Ανακοίνωση- Απάντηση

 Με Λύπη και έκπληξη έλαβα γνώση  την ανακοίνωση του Αυτοδ/κου Κινήματος , που επιτίθεται εναντίον μου με βαρύτατους χαρακτηρισμούς και εκφράσεις.

  Για το λόγο αυτό είμαι υποχρεωμένος για ενημέρωση των πολιτών της Περιφέρειάς μας να εκθέσω τις απόψεις μου.                                

 Το Αυτοδιοικητικό κίνημα συγκροτήθηκε τον Μάιο του 2010,  από πολίτες με ενεργό δράση σε φορείς και κινήσεις πολιτών για την προστασία των ορεινών όγκων και των θαλασσών μας ,για την αντιμετώπιση της ρύπανσης ,κατά του λιθάνθρακα και της μετατροπής της περιφέρειας σε νέο ενεργειακό κέντρο, για την αναβάθμιση του θεσμού της αυτοδιοίκησης κλπ.

Είναι μια προσπάθεια πλουραλιστικής έκφρασης του ζωντανού δυναμικού των τοπικών μας κοινωνιών ,χωρίς ιδεολογικά προαπαιτούμενα και χωρίς καμιά κομματική στοίχιση, όπως τόνιζε η ιδρυτική του διακήρυξη.

 Αυτή τη βασική αρχή, κάποιοι -λίγοι ευτυχώς- χρησιμοποιώντας τον τίτλο του Αυτοδιοικητικού κινήματος και  μια «ομόφωνη» απόφαση  συνέλευσης 15 μελών, μέσα από τις δύο τελευταίες ανακοινώσεις τους, απέδειξαν περίτρανα την απέχθειά τους προς τις δημοκρατικές αρχές ,τον σεβασμό στο διάλογο  και της  σύνθεσης  των διαφορετικών απόψεων.

 Αυτό δε, στον κατεξοχήν χώρο σύνθεσης, αυτόν της Αυτοδιοίκησης, καταστρατηγώντας αυτό που η Ιδρυτική διακύρηξη αναφέρει, ότι δηλαδη΄…

« Ανάμεσα μας υπάρχουν συμπολίτες που ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να συναντηθούμε, να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε σε όλα αυτά που μας ενώνουν».

Κυρίως όμως  απέδειξαν την αποστροφή τους, στη νόμιμη εκπροσώπηση μιας παράταξης που έλαβε μέρος στις εκλογές, στο περιφερειακό συμβούλιο.

Και εξηγούμαι :

1.Μετά από κωλυσιεργία της παραίτησης,  από τον Σεπτέμβρη 2012 ,της Δέσποινας Σπανούδη από το περιφερειακό συμβούλιο,  όπως προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας μας, και την απώλεια του Κώστα Κουρκούτη, που ήταν αντικαταστάτης της στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αυτός που νόμιμα πρέπει να διαδεχθεί στην θέση του περιφερειακού συμβούλου, σύμφωνα με το νόμο και τις στοιχειώδεις αρχές της δημοκρατίας, είναι ο πρώτος σε ψήφους υποψήφιος σύμβουλος από την συγκεκριμένη περιφερειακή ενότητα. Ανεξάρτητα  εάν συμφωνεί ή δεν συμφωνεί κάποιος με τις πολιτικές του επιλογές, αυτό επιβάλλει ο στοιχειώδης σεβασμός στις δημοκρατικές αρχές και αξίες. Ποια σχέση έχουν με τη δημοκρατία, αντιλήψεις περί αποκλεισμού όσων έχουν επιλέξει μια διαφορετική πολιτική θεώρηση και στάση  από αυτήν που καθορίζει μια συγκυριακή πλειοψηφία  δεκαπέντε μελών, σε συνέλευση του αυτοδιοικητικού κινήματος ;

    Όμως το θέμα δεν είναι αριθμητικό. Είναι βαθιά πολιτικό που άπτεται της έννοιας της δημοκρατίας.  Είναι δυνατόν να μπαίνουν σε ψηφοφορία τέτοια θέματα εκπροσώπησης και να αμφισβητείται , όχι απλά τι ορίζει ο νόμος, αλλά κυριολεκτικά η πολιτική βούληση και  απόφαση  των πολιτών που δόθηκε μέσα από τις περιφερειακές εκλογές με την ψήφο τους ;

 Το θέμα  της εκπροσώπησης  είχε συζητηθεί στην  προηγουμένη συνάντηση αρχές Μαρτίου και είχε κλείσει  όπως  γνωρίζουν καλά όσοι ήταν   παρόντες, παρά την άρνηση ορισμένων και την δήλωση τους ως  προειλημμένη απόφαση , ότι: από τη στιγμή που εκπρόσωπος μας θα είναι ο Καρακικές εμείς δεν τον αναγνωρίζουμε, χωρίς καν να του δώσουμε τη δυνατότητα να κριθεί!!!! (Προφανώς, όμως, αυτοί δεν αντέδρασαν και  ήμουν αποδεκτός ως υποψήφιος και εκλεγείς ως πρώτος πλειοψηφών σύμβουλος στο ψηφοδέλτιό μας, γεγονός, που συνέτεινε στην εκπροσώπηση του κινήματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο).

 2.Τα «επιχειρήματα» που διατυπώνονται στις ανακοινώσεις του ατόμου  που τις συνέταξε και όσων τις αποδέχθηκαν,  κρύβουν βαθύτερα μια αντιδημοκρατική πολιτική στάση. Γιατί στην ουσία τους λένε ότι όποιος δεν συμφωνεί μαζί τους στους πολιτικούς και κομματικούς τους σχεδιασμούς, είναι απορριπτέος και πρέπει να εξοστρακισθει ακόμα και αν έχει εκλεγεί από τους πολίτες για να τους εκπροσωπήσει. Αυτή είναι η δημοκρατική ευαισθησία όσων επέλεξαν αυτό τον δρόμο που εκφράζουν οι ανακοινώσεις τους. Η θέση μου όμως, ως περιφερειακού συμβούλου , σε αντικατάσταση του εκλιπόντος Κ. Κουρκούτη, είναι στοιχειώδης υποχρέωσή μου απέναντι σε όσους με εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους να τους εκπροσωπήσω και όπως είναι προφανές, δεν έχω κανένα δικαίωμα να παρακάμψω αυτή τη βασική δημοκρατική αρχή, για να δικαιώσω την όποια  μικροπολιτική λογική οριασμένων. 

Όσο για την αναφορά στο κείμενο της ανακοίνωσής τους περί  μη ενημέρωσής τους για την ορκομωσία μου αυτό  ,είναι εντελώς αναληθές και  έγινε γνωστό στους παριστάμενους στη συνάντηση, ότι ενημερώθηκε η   επικεφαλής του συνδυασμού.  

Επίσης  διαστρεβλώθηκε η δήλωση μου ότι «Είμαι στη διάθεση σας για  συνεργασία στη βάση του  προεκλογικού μας προγράμματος  (στου οποίου τη σύνταξη έχω  συμβάλλει) και όσων συμφωνούμε από δω και πέρα»


Προσωπικά δεν πρόκειται να τους ακολουθήσω στο δρόμο αυτό και δεν θα ασχοληθώ με τις ανακοινώσεις τους από εδώ και πέρα.

Ως περιφερειακός σύμβουλος, θα αγωνιστώ  για  τους στόχους που είχαμε θέσει στο πρόγραμμά μας και για το οποίο μας ψήφισαν οι πολίτες της Στερεάς Ελλάδας.

 Για  περιφερειακή αυτοδιοίκηση της Στερεάς Ελλάδας, με επαρκείς οικονομικούς πόρους και αρμοδιότητες, με ουσιαστική αυτοτέλεια και αυτονομία από την κεντρική εξουσία.

 Για  λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου με δημοκρατία και διαφάνεια, με ουσιαστική και δημιουργική συμμετοχή των συμβούλων στις αποφάσεις του.

 Για  βιώσιμη ανάπτυξη της περιφέρειάς μας, με σεβασμό στο περιβάλλον Για την ,όσο το δυνατό, αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων  των πολιτών  της στη δύσκολη συγκυρία που όλοι βιώνουμε ,με κοινωνική δικαιοσύνη.

 Για μια ενεργότερη συμμετοχή και συνεργασία του περιφερειακού συμβουλίου με την κοινωνία των πολιτών και τους φορείς της.

 

                                                               

 10/4/2102                            Με τιμή            

                                            Καρακικές Σεραφείμ

3 σχόλια:

 1. Συμφωνώ όπως και όλοι οι παριστάμενοι με την ομόφωνη απόφαση της συνέλευσης του Αυτοδιοικητικού.

  Ο Καρακικές ορκίστηκε στα κρυφά και γνωρίζοντας τις ενστάσεις και τα ερωτήματα των περισσότερων από αυτούς που συμμετέχουν.

  Ο λόγος των ενστάσεων και των ερωτηματικών των συναγωνιστών στο πρόσωπο του Καρακικέ ήταν το γεγονός της υποστήριξης του στην Κυβέρνηση.
  Δεν ήμασταν ένα κίνημα χωρίς προαπαιτούμενα και ιδεολογίες, όπως επικαλείται ήμασταν πάντα ενάντια στα μνημόνια και την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
  Κάποιοι ελάχιστοι στο δρόμο επιλέξανε τις κολοτούμπες για να γευτούν το κοκαλάκι της εξουσίας και να καταλάβουν θέσεις σύμφωνα με τις ποσοστώσεις που συμφώνησαν οι κυβερνώντες. Εμείς δεν μπορούμε να μην πάρουμε θέση. Οι περισσότεροι ήρθαμε σε σύγκρουση με τους πολιτικούς φορείς μας για να κατέβουμε με το Αυτοδιοικητικό κίνημα, δεν μπορεί κάποιοι να θέλουν να εκπροσωπούν αντί για το κίνημα την αντίδραση λόγω της μετάλλαξής τους και να μην δέχονται ούτε καν ερωτήσεις.

  Σαν Αυτοδιοικητικό ήμασταν ενάντια στον Καλλικράτη και με τα λόγια αλλά και με τις πράξεις. Η Δέσποινα η Σπανούδη αρνήθηκε έμπρακτα τον νόμο παραιτήθηκε και σεβάστηκε τις αποφάσεις μας. Τον νόμο αυτό που απορρίψαμε στην πράξη ήρθε κρυφά χωρίς να πει κουβέντα σε κανέναν να εφαρμόσει μόνος του ο Καρακικές, δείχνοντας το πόσο σέβεται τις συνελεύσεις και τις κοινές αποφάσεις.

  Δεν βρέθηκε ούτε ένας άνθρωπος στην συνέλευση να τον υπερασπίσει, είναι τυχαίο αυτό;
  Για ποιόν λόγο δεν βρέθηκε ούτε ένας να υπερασπίσει τον Καρακικέ;
  Έχουμε τόσο σκληρό κομματικό πυρήνα που βγάζει αποφάσεις 100%;
  Επιβάλαμε φέις κοντρόλ στην είσοδο;
  Είχαμε όλοι αυτοί που συμμετείχαμε στην συνέλευση τις ίδιες απόψεις;
  Τίποτα από αυτά δεν συνέβη, ο Καρακικές απαξίωσε το Αυτοδιοικητικό και την συνέλευσή του όπως την απαξίωσε και στην ανακοίνωσή του, ήρθε τοποθετήθηκε και έφυγε, δεν ξέρω αν δεν βρήκε δεύτερο να τον υπερασπίσει, ή αν επέλεξε να έρθει να πει μόνο πέντε κουβέντες και να φύγει.
  Η ουσία είναι ότι έκοψε μόνος του όλες τις γέφυρες και καμώνεται σήμερα τον Περιφερειακό σύμβουλο.

  Όσοι μετά τις εκλογές δεν πρόσφεραν τίποτα στο Αυτοδιοικητικό όσες θέσεις και να οικειοποιηθούν θα καταλήξουν στο τέλος εκεί που τους αρμόζει. Αυτοί που συνέχισαν είναι όλοι μαζί .Νικητής θα βγεί αυτός που θα συνεχίσει να δημιουργεί και όχι αυτός που οικειοποιείται την προσπάθεια των άλλων, έστω και αν για λίγο φαίνεται κερδισμένος.

  Ο Καρακικές δεν εκλέχθηκε από τους πολίτες, και δεν μπορεί να εκπροσωπεί ούτε καν αυτούς που του δώσανε την ψήφο τους, εκμεταλλεύτηκε την δημοκρατική μας ευαισθησία και μια απώλεια και κατέλαβε μόνος του μια θέση που δεν του ανήκει.

  Οι τελευταίες παράγραφοι της τοποθέτησης του είναι η ομολογία της καταπάτησης κάθε είδους δέσμευσης του απέναντι στο Αυτοδιοικητικό κίνημα με την στοχοθεσία που θέτει που δεν έχει καμία σχέση με όσα εξαγγείλαμε όταν ξεκινήσαμε αυτήν την προσπάθεια.

  «Η όσο το δυνατό, αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων των πολιτών της στη δύσκολη συγκυρία που όλοι βιώνουμε» δεν είναι δικοί μας στόχοι.

  Είναι στόχοι διαχείρισης που ποτέ δεν θέσαμε.

  Το Αυτοδιοικητικό Κίνημα δεν μπορεί να εκπροσωπείται στο περιφερειακό συμβούλιο από υπερασπιστή της κυβερνητικής πολιτικής.
  Είναι ανατροπή της δημοκρατίας και διαστρέβλωση αυτών για τα οποία αγωνιστήκαμε.

  Αποστόλης Τσιάμης Φωκίδα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μάκη,

  Για να μπορεί να αξιολογήσει κάποιος την αξία του δικού σου ορισμού της δημοκρατίας, θα έπρεπε η ανακοίνωσή σου να ξεκινήσει αναγνωρίζοντας την σημασία της απόφασης της Δέσποινας να παραιτηθεί από ηθική και όχι νομική υποχρέωση. Χωρίς το δημοκρατικό ήθος της Δέσποινας δεν θα είχες ποτέ τη ευκαιρία να αξιοποιήσεις τη νομική δυνατότητα να ορκιστείς. Η Δέσποινα επέλεξε την ουσία της δημοκρατίας έναντι του νόμου και ήταν αυτή ακριβώς η επιλογή που σου επέτρεψε να επιλέξεις να αξιοποιήσεις το νόμο (έχοντας ή δεν έχοντας μαζί σου την ουσία της δημοκρατίας--αυτό αφορά μια συζήτηση που έπεται).

  Να στο πω και αντίστροφα: αν η Δέσποινα δεν θεωρούσε ότι περιορίζεται από το θεσμό της συνέλευσης (αν δηλαδή συμφωνούσε με τη δική σου λογική που αναφέρεται στην ψήφο τον πολιτών και όχι στη συνέλευση), τότε δεν θα υπέγραφες τώρα ως περιφερειακός σύμβουλος. Στην ανακοίνωσή σου επικαλείσαι τη συνέλευση ως αποφασιστικό θεσμό ως προς τη δέσμευση της Δέσποινας να παραιτηθεί αλλά τον αγνοείς όταν προχωράς σε ορκομωσία επικαλούμενος την ψήφο των πολιτών. Αν η Δέσποινα είχε κάνει το ίδιο με σένα (επικαλούνταν την ψήφο των πολιτών και στη βάση αυτής αξιοποιούσε το νόμο για να συνεχίσει) για να μην παραιτηθεί, δεν θα μπορούσες ποτέ να ορκισθείς ως περιφερειακός σύμβουλος.

  Μάκη εκτιμώ ότι πρόκειται για σφάλμα. Και επειδή πιστεύω ότι σε αδικεί, σου γράφω γι αυτό άμεσα και ενώπιον όλων όσων απαρτίζουν τη συλλογικότητα που μαζί ξεκινήσαμε.

  Τέλης

  ΑπάντησηΔιαγραφή