Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013

Η πρόεδρος δικάστηκε, ο Ομιλος ευχαριστεί για τη συμπαράσταση

Επιχείρημα για την καταδίκη της Π. Ράγκου, αποτέλεσε η λέξη "εκβιασμός" που χρησιμοποίησε σε συνέντευξή της προκειμένου να περιγράψει τις πιέσεις που ασκούν στους εργαζόμενους  οι εταιρείες για να διαμαρτυρηθούν σε όσους τις καταγγέλουν για παρανομίες και καταστροφές. Αυτή η τόσο κοινή λέξη θεωρήθηκε αρκετή για να καταδικαστεί η πρόεδρος του Ομίλου Φίλων του Δάσους  και πανεπιστημιακός, που τόλμησε να σταθεί απέναντι στην εξορυκτική εταιρεία ΕΛΜΙΝ.
Δέσποινα Σπανούδη

Ο όμιλος μας έστειλε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου:
 
Λαμία, 16-4-2013
                                                      Προς ΜΜΕ

Κοιν. 1) Κίνηση Πολιτών για τη Σωτηρία της Οίτης
                                                      2) Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία
                                                      3) Βουλευτή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ-EKM 
                                                      Κυριακάκη Βασίλειο
                                                     4) BIOZO
                                                     5) Οικολόγους Πράσινους Φθιώτιδας
                                                     6) Αυτοδιοικητικό Κίνημα Περιφέρειας Στερεάς

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Κίνηση Πολιτών για τη Σωτηρία της Οίτης, την Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία - Δημοτική Κίνηση, τον Βουλευτή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κ. Κυριακάκη Βασίλειο, τη BIOZO, τους Οικολόγους Πράσινους Φθιώτιδας και το Αυτοδιοικητικό Κίνημα Περιφέρειας Στερεάς, που, όχι μόνον με κείμενα και δημοσιεύσεις συμπαράστασης στα τοπικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά, και με τη φυσική τους παρουσία στο δικαστήριο, όπως επίσης και τα μέλη μας, που παραβρέθηκαν στο δικαστήριο την 15η Απριλίου 2013, ημέρα που εκδικαζόταν η μήνυση της εταιρείας ΕΛΜΙΝ Α.Ε. κατά της προέδρου του Ομίλου Φίλων του Δάσους, κ. Ράγκου Πολυξένης, με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης ανώνυμης εταιρείας κατ’ εξακολούθηση.
Η εταιρεία επικαλέστηκε ότι με τις συνεντεύξεις της η πρόεδρος του Ομίλου προκάλεσε τη δυσφήμιση της, επειδή ανέφερε ότι λειτουργεί στη θέση «Κοκκινόβραχος» παράνομα, αφού δεν της έχουν χορηγήσει οι Δασικές Υπηρεσίες την άδεια επέμβασης σε δασική έκταση. Η πρόεδρος αθωώθηκε για την κατηγορία αυτή και περίτρανα αποδείχθηκε, για μια ακόμη φορά, ότι πράγματι η ΕΛΜΙΝ Α.Ε δραστηριοποιείται παράνομα στη θέση αυτή.
Να θυμίσουμε ότι υπάρχουν ακόμη δύο πρόσφατες καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος του εκπροσώπου της ΕΛΜΙΝ Α.Ε., για παράνομη εξόρυξη βωξίτη στον «Κοκκινόβραχο», από το Μονομελές και Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας, οι οποίες θα κριθούν κατόπιν εφέσεων και σε δεύτερο βαθμό.
Για το αδίκημα της δυσφήμισης της εταιρείας, επειδή η πρόεδρος του Ομίλου είχε αναφερθεί σε συνέντευξη της σε εκβιασμό της εταιρείας προς τους εργαζόμενους, το Δικαστήριο έκρινε ότι έχει τελεστεί άπαξ το αδίκημα και της επέβαλε την εφέσιμη ποινή της 4μηνης φυλάκισης. Κατά της απόφασης αυτής ασκήθηκε έφεση.
Μέχρι σήμερα, σε δικαστικό επίπεδο τουλάχιστον, δικαιώνεται ο αγώνας μας, που είναι και αγώνας όλων των τοπικών περιβαλλοντικών οργανώσεων και κινήσεων της περιοχής μας, για να σταματήσει η παράνομη εξόρυξη στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Οίτης. Η υπεράσπιση του Εθνικού Δρυμού Οίτης δεν αφορά μόνο την προστατευόμενη περιοχή, τα νερά και τα ενδημικά του είδη. Αφορά τις αξίες από τις οποίες πρέπει να εμφορούμαστε για να συνυπάρξουμε αρμονικά με τους ανθρώπους και όλα τα άλλα είδη. Αφορά την ίδια τη ζωή και την επιβίωση μας. Είναι μια μετατόπιση του σημείου ισορροπίας προς αξίες συμβατές με την αρμονία, τη βιωσιμότητα και την αειφορία. Χωρίς περιβάλλον δεν μπορούμε να επιδιώξουμε καμιά ευημερία.
Οι δυσκολίες δεν μας φοβίζουν, αντίθετα ενδυναμώνουν τον αγώνα μας και πυροδοτούν την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση όλων. Για μας, η υπεράσπιση του περιβάλλοντος και των προστατευόμενων περιοχών είναι ζήτημα οικολογίας, δημοκρατίας και αξιοπρέπειας. Η μόνη ελπίδα που υπάρχει για το περιβάλλον είναι αυτή που εμείς θα δημιουργήσουμε με τους αγώνες μας.
Το μέλλον της Οίτης δεν είναι η βαριά εξορυκτική και μεταλλευτική δραστηριότητα. Η Οίτη μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί για την ανάδειξη της οικολογικής της αξίας και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος.
                                                                                           Το Δ.Σ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου