Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Συνεχίζει τις προκλήσεις η εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός”



Μπλόκα, μπάρες και συρματοπλέγματα έστησε για ακόμα μία φορά η εταιρία Ελληνικός Χρυσός στον δασικό δρόμο Χοντρό Δέντρο- Σκουριές στη Χαλκιδική.
Παρά το φιάσκο που υπέστησαν πριν από περίπου ένα μήνα, όταν και συνελήφθησαν οι κουκουλοφόροι σεκιουριτάδες που παρενοχλούσαν και απειλούσαν κατοίκους, η εταιρεία επιμένει να αυθαιρετεί και να τρομοκρατεί τους κατοίκους καταγράφοντας ονόματα και πινακίδες ή παρακολουθώντας όσους  θέλουν να κάνουν μια βόλτα στο βουνό. Όπως φαίνεται και στο βίντεο, οι άνδρες της ιδιωτικής εταιρίας σεκιούριτι προσπαθούν να επιβάλουν αυθαίρετα τους δικούς τους νόμους, σύμφωνα με τους οποίους πρέπει να καταγράφεται οποιοσδήποτε κάνει βόλτα στον δημόσιο δασικό δρόμο ενω έχουν το θράσος ακόμη και να απαγορεύσουν στους πολίτες  να περάσουν απο τα μπλόκα πεζοί(!!!)… Σύμφωνα με το blog antigoldgreece, η κατάσταση μεχρι τώρα στις Σκουριές εχει ως εξής:
  • Η 7633/29-3-2012 απόφαση  της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, με την οποία εγκρίθηκε η παραχώρηση στην εταιρεία δάσους έκτασης 3.273 στρεμμάτων στις Σκουριές για μεταλλευτικές δραστηριότητες, είναι ανίσχυρη χωρίς εγκεκριμένη Τεχνική Μελέτη (δείτε την Έκθεση Πραγματογνωμοσύνης). Έγκριση Τεχνικής Μελέτης για το σύνολο της δραστηριότητας στις Σκουριές δεν υπάρχει και δεν προβλέπεται να υπάρξει για αρκετό καιρό ακόμα.
  • Με την απόφαση της 23-4- 2012 του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πολυγύρου (εδώ), η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ διατάσσεται να ξηλώσει μπάρες και συσκευές ηλεκτρονικής ανίχνευσης και να αποσύρει από το βουνό τους κουκουλοφόρους που παρεμπόδιζαν τη διέλευση των πολιτών. Οι σεκιουριτάδες που είχαν προσαχθεί σε δίκη με την αυτόφωρη διαδικασία αθωώθηκαν – πολύ σωστά – όμως για τις τελεσθείσες έκνομες ενέργειες στις Σκουριές θα ασκηθεί ποινική διώξη κατά των εκπροσώπων της εταιρείας.
    Η εταιρεία δεν ξήλωσε, απλά ανέβασε τις μπάρες.
  • Στις 24-4-2012, με έγγραφό του προς το Αστυνομικό Τμήμα Αρναίας το Δασαρχείο Αρναίας επισημαίνει ότι “οι δασικοί δρόμοι στις Σκουριές μέχρι να γίνουν οι παρακαμπτήριοι πρέπει να μένουν ελεύθεροι σε κοινή χρήση.
  • Στις 25-4-2012, ο Δασάρχης κ. Αγαλής συμπλήρωσε το προηγούμενο έγγραφο με την πρωτοφανή φράση “οι υπάρχοντες δασικοί δρόμοι θα είναι σε κυκλοφορία με ευθύνη της εταιρείας“!!!
    Η εταιρεία αμέσως ξανακατέβασε τις μπάρες και κόλλησε το έγγραφο του Δασάρχη για να το επιδεικνύει ως “άδεια” στους απείθαρχους κατοίκους.
  • Στις 30-4-2012, παραμονή Πρωτομαγιάς, οι μπάρες και οι ηλεκτρονικές συσκευές συναγερμού ξηλώθηκαν με εντολή του Γενικού Διευθυντή Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο οποίος με αυτόν τον τρόπο έστειλε το απίθανο έγγραφο του Δασάρχη στον κάλαθο των αχρήστων. Η εταιρεία την επόμενη μέρα πήγε και τις ξανάβαλε.
  • Η από 27-4-2012 αίτηση του π. Χριστοδούλου προς τον Δασάρχη Αρναίας, με την οποία του ζητά να αποσαφηνίσει τι σημαίνει ότι η κυκλοφορία στο δημόσιο δασικό δρόμο είναι ευθύνη μιας ιδιωτικής Καναδικής εταιρείας, παραμένει αναπάντητημέχρι σήμερα. Το ίδιο και η από 4-5-2012 αίτηση του π. Χριστοδούλου προς το Δασαρχη και τον Γεν. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπου τους τονίζει ότι είναι υποχρεωμένοι από τους νόμους να απαντήσουν στα αιτήματά του. Διαβάστε όλη τη σειρά των εγγράφων εδώ.
Είναι προφανές οτι η εταιρία Ελληνικός Χρυσός ερμηνεύει τους νόμους ανάλογα με το δικό της συμφέρον εκμεταλλευόμενη τις όποιες ασάφειες αλλά και την αμέλεια κάποιων κρατικών “λειτουργών”. Μέχρι τώρα έχουν συναντήσει τη σθεναρή αντίσταση των κατοίκων και όπως έχει φανεί, ούτε τα δακρυγόνα, ούτε οι ξυλοδαρμοί και οι κουκουλοφόροι τραμπούκοι είναι ικανοί να κάμψουν το ηθικό των κατοίκων που παλεύουν ενάντια στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην περιοχή τους.
Περισσότερες πληροφορίες για τον αγώνα τον κατοίκων μπορείτε να βρείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου