Από ανακοίνωση του ΣΠΠΕΝΚ (σύλλογος προστασίας περιβάλλοντος νότιας Καρυστίας)
Στις 19/5/2012 επισκεφθήκαμε τον Καστανόλογγο με καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, φοιτητές και ερευνητές του ΕΘΙΑΓΕ (Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής ΄Ερευνας). Σκοπός της επίσκεψης ήταν να εκτιμηθεί η κατάσταση του Καστανόλογγου και να συγκεντρωθούν στοιχεία για την σύνταξη μιας μελέτης προστασίας των καστανιών. Οι ειδικοί επανέλαβαν την κοινή διαπίστωση ότι το δάσος βρίσκεται σε πορεία αργού θανάτου και αργά ή γρήγορα τα δέντρα θα εξαφανιστούν. Ηδη στην περιφέρεια του δάσους διακρίνονται δέντρα που αν και στέκουν όρθια δεν φέρουν καθόλου φύλλωμα και ο κορμός τους έχει απογυμνωθεί από το φλοιό. Αυτή θα είναι η κατάληξη όλων των δέντρων εάν δεν κάνουμε κάτι να τα σώσουμε...
Ένα ακόμη ζήτημα που θα ερευνηθεί από τους ειδικούς είναι εάν τα δέντρα έχουν προσβληθεί από το έλκος της καστανιάς.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο συντονιστής της έρευνας κ. Γιώργος Καραμπουρνιώτης, μέλη του Μελισσοκομικού Συλλόγου, του ΣΠΠΕΝΚ και της Περ/κής Ομάδας του Λυκείου συναντηθήκαμε με το Δήμαρχο κ. Νίκο Μανώλη για να συζητήσουμε το θέμα της προστασίας του Καστανόλογγου. Η εκτίμηση του κ. Καραμπουρνιώτη είναι να δημιουργηθούν νησίδες αναδάσωσης εκτός (ή και εντός) της υπάρχουσας συστάδας με περιφράξεις που θα αφήνουν διαδρόμους διέλευσης για τα γίδια. Η αναδάσωση χρειάζεται να γίνει με σπόρους από τις ίδιες καστανιές και το καλύτερο θα ήταν να δημιουργηθεί ένα φυτώριο επί τόπου. Πρόκειται για ένα μακροχρόνιο σχέδιο που δεν μπορεί να ευοδωθεί εάν δεν το αποδεχτούν οι λίγοι κτηνοτρόφοι που χρησιμοποιούν το Καστανόλογγο μέχρι σήμερα. Ο Δήμαρχος κ. Μανώλης είπε ότι η σωτηρία του Καστανόλογγου είναι μια μακροπρόθεσμη επένδυση για τον τόπο μας που θα έχει επιτυχία μόνο εάν κάνουμε σύμμαχους τους κτηνοτρόφους και μάλιστα εάν καταφέρουμε να προσέχουν την περίφραξη και το δάσος μαζί. Ο ίδιος ανέλαβε την ευθύνη να έρθει σε συνεννόηση μαζί τους όταν η μελέτη καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις και μέτρα.
Επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, θεωρούμε τη μελέτη που δρομολογείται ένα σημαντικό βήμα. Σε πρώτη φάση λοιπόν θέλουμε να ολοκληρωθεί η μελέτη από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΕΘΙΑΓΕ με τη συνεργασία του Δασαρχείου. Οι επόμενες ενέργειες θα χρειαστούν ξεχωριστό σχεδιασμό και χρηματοδότηση. Εκ μέρους όλων των τοπικών Συλλόγων ευχαριστούμε τους ερευνητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΕΘΙΑΓΕ που αφιλοκερδώς θα εργαστούν για την σύνταξη της μελέτης.
Για την ενημέρωση
Θανάσης Μπινιάρης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου