Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Τι εξυπηρετεί η ισοπέδωση της κοίτης του Σπερχειού;

Περνώντας από τη Γέφυρα των Λουτρών Υπάτης, πριν λίγες μέρες, αντικρίσαμε τις εικόνες που φαίνονται στις συνημμένες φωτογραφίες*. Μια μπουλντόζα ισοπέδωνε την κοίτη του Σπερχειού ανατολικά της Γέφυρας, σε μια περιοχή που το ποτάμι έχει αρκετά νερά. Το πρώτο που μπορεί να υποθέσει κανείς είναι ότι γίνονταν εργασίες για οργανωμένη αμμοληψία.
 Επειδή έχουμε πια συνηθίσει στις παράνομες εργασίες στο ποτάμι και στην έλλειψη σεβασμού και λογικής στη διαχείριση του ποτάμιου και παραποτάμιου οικοσυστήματος – υπόψη αναφερόμαστε σε προστατευόμενη περιοχή του Δικτύο NATURA 2000… - είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε το γεγονός ως μια ακόμα αυθαιρεσία.Οι αμμοληψίες είναι πλήγμα στη διαχείριση των υδάτων του Σπερχειού και στη δημόσια περιουσία μας. Έχουμε πολλές φορές τονίσει πως οι ανεξέλεγκτες, χωρίς μελέτη και χωρίς διαχειριστικό σχέδιο αμμοληψίες απ' τα ποτάμια, καταστρέφουν το οικοσύστημα, νεκρώνουν τη ζωή στο ποτάμι και απωθούν τον φυσιολάτρη από τις δημόσιες παραποτάμιες διαδρομές και εκτάσεις.
 Για την εξεύρεση και την εξασφάλιση πρώτων υλών για έργα μεγάλης ή μικρότερης κλίμακας, υπάρχει η λύση, σε ένα βαθμό, της ανακύκλωσης αποβλήτων εκσκαφών, κατεδαφίσεων και οικοδομών, που μπορεί να θεωρηθεί ως μια βιώσιμη λύση. Επειδή πιστεύουμε ότι οι φυσικοί πόροι, το φυσικό περιβάλλον, αποτελούν κεφάλαιο για την ευημερία και την πρόοδο του τόπου μας, ιδιαίτερα στη περίοδο οικονομικής κρίσης που περνάμε, ζητάμε από κάθε αρμόδιο απάντηση:
-         Τί εξυπηρετεί η ισοπέδωση της κοίτης του ποταμού;
-   Υπάρχει Μελέτη και Διαχειριστικό Σχέδιο και ποια αρμόδια Υπηρεσία επόπτευε στις 3.30 το απόγευμα στις 4/10 αυτές τις εργασίες;
14.10.2012
Στέφανος Σταμέλλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου