Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Θετική εξέλιξη για τον Δάφνο Φωκίδας- με τα υπόλοιπα υδροηλεκτρικά τι γίνεται;


Μικρά υδροηλεκτρικά στον Μόρνο (πατήστε στην Φωτο)
Ομόφωνα αρνητικά για την εγκατάσταση μικρού υδροηλεκτρικού στο Δάφνο Φωκίδας (σχετικά: Υδροηλεκτρικό έργο απειλεί το Δάφνο Φωκίδας), γνωμοδότησε η Επιτροπή Περιβάλλοντος της περιφέρειας Στερεάς.
Η γνωμοδότηση αυτή ήρθε ως επακόλουθο της κινητοποίησης των κατοίκων που συντονισμένα και αποφασιστικά υπερασπίζονται τον τόπο τους.
 Εμείς από την πλευρά μας, θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον αγώνα τους ώστε να αποτρέψουν την κατασκευή του καταστροφικού αυτού έργου. Η περίπτωση του Δάφνου δεν είναι δυστυχώς μοναδική. Εκατοντάδες υδροηλεκτρικά απειλούν με πλήρη καταστροφή τους ορεινούς όγκους Φωκίδας και Ευρυτανίας στο βωμό του γρήγορου και εύκολου κέρδους που εγγυάται η υποχρεωτική αγορά του παραγόμενου ρεύματος σε πανάκριβη τιμή από τους πολίτες- καταναλωτές. ...
Το επιπλέον στοιχείο που αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης είναι το γεγονός ότι στα μικρά υδροηλεκτρικά χρησιμοποιούνται ορυκτέλαια για την λίπανση των τουρμπινών τα οποία φεύγουν στο νερό. Τι γίνεται με την ποιότητα των υδάτων μετά τον σταθμό, τι γίνεται όταν υπάρχουν στην σειρά τρία τέσσερα και περισσότερα μικρά υδροηλεκτρικά; Τι γίνεται στην περίπτωση που τα νερά από αυτά τα υδροηλεκτρικά και από άλλα περισσότερα ακόμα (7-8 μέχρι τώρα) θα πηγαίνουν στην λίμνη του Μόρνου που υδροδοτεί κατοίκους από την Φωκίδα μέχρι την Αθήνα. Οι κάτοικοι της περιοχής θα ήθελαν να ξέρουν, η επιτροπή περιβάλλοντος της Περιφέρειας ενδιαφέρεται;
Αξίζει κανείς να επισκεφθεί τον πληροφοριακό χάρτη της Ρυθμιστική Αρχής Ενέργειας (ΕΔΩ) για να διαπιστώσει την καταστροφική κλίμακα των σχεδιαζόμενων έργων, τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία παίρνουν θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει πολιτικό κόστος λόγω τοπικών αντιδράσεων, όπως στην περίπτωση του Δάφνου.  Παντελής έλλειψη σχεδιασμού, ανορθολογισμός και εξυπηρέτηση συμφερόντων από την Επιτροπή,  τα κριτήρια της οποίας απέχουν τόσο από την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και από την ευημερία των τοπικών κοινωνιών.


Μικρά υδροηλεκτρικά σε Φωκίδα Ευρυτανία Φθιώτιδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου