Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Καταγγελία για την Επιτροπή Περιβάλλοντος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Μαλεσίνας Φθιώτιδας, το αίτημα -διαμαρτυρία:

ΘΕΟΛΟΓΟΣ 10-9-2012
 Αρ.Πρωτ. 908
 ΠΡΟΣ :κ. Πρόεδρο και μέλη Επιτροπής Περιβαλλοντος Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
 Θέμα: Απομάκρυνση των μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών ΖΕΡΒΑΣ-ΚΥΡΙΑΖΗΣ και ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΛΑΒΑΣ από τον Κόλπο Θεολόγου-Αταλάντης –Λιβανατών (Οπούντιος Κόλπος) Δήμου Λοκρών
Σχετικά α) ΑΠ 897/ 9-7-2012 έγγραφό μας προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση
             β) ΑΠ 886/17-5-2012                            >>
             γ) ΑΠ 853/25-10- 2011                         >>
             δ) ΑΠ 849/ 22-9-2011                           >>
            ε) Αυτοψία Λιμεναρχείου Αταλάντης στη μονάδα Ιω Γκλάβα 18-9-2006
            στ)Αυτοψία Δ/νσης ΠΕΧΩ Περιφερειας Στ.Ελλάδας στη μονάδα Ιω. Γκλάβα 4-2-2009
            ζ) Δελτίο Τύπου με ημερομηνία 5-7-2012 για την καταδικαστική απόφαση των υπευθύνων
                των ιχθυοκαλλιεργειών για την υποβάθμιση του Περιβάλλοντος στην περιοχή του Πόρου  

    Πληροφορηθήκαμε ότι στη συνεδρίαση της 12-9-2012 (νέα Συνεδρίαση 10-10-2012 στην Αμφισσα) της Επιτροπής Περιβάλλοντος Περιφέρειας Στ.Ελλάδας το 4ο θέμα αναφέρεται στη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας Ζέρβα_Κυριαζή που λειτουργεί στη Νήσο Γάιδαρος του Κόλπου Θεολόγου-Αταλάντης-Λιβανατών(Οπούντιος Κολπος) του Δήμου Λοκρών.

     Σας ενημερώνουμε ότι με τα σχετικά έγγραφά μας προς τις Διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας είχαμε ζητήσει:
 1) Την απομάκρυνση των δυο εν θέματι μονάδων οι οποίες με την πολυετή λειτουργία τους υποβαθμίζουν εγκληματικά το θαλάσσιο περιβάλλον και ιδιαίτερα το Καταφύγιο Αγριας Ζωής και τους υγρότοπους των Νήσων Αταλάντης ( περιοχή του Υγροτόπου και των Νησιών του Κόλπου της Αταλάντης Απόφαση Περιφερειάρχη 1810/11-6-2003 και περιοχή Τραγάνα - Κυπαρίσσι - Κόλακας ΥΑ 2109/12-7-1999). καθώς βρίσκονται εντός της περιοχής του Καταφυγιου και του Υγροτόπου όπως διατυπώνεται στις αντίστοιχες ΑΕΠΟ των μονάδων - ΑΕΠΟ 106169/10367/4-2-2010 ιχθυοκαλλιέργειας ΖΕΡΒΑ-ΚΥΡΙΑΖΗ - ΑΕΠΟ 30781/3516/6-7-2010 ιχθυοκαλλιέργειας ΙΩΑΝΝΗ ΓΚΛΑΒΑ
 2) Την ποινική και διοικητική τιμωρία και των δυο ιχθυοκαλλιεργητών, σύμφωνα με το Ν. 4042/12 (ΦΕΚ 24 Α/13-2-2012) περι Ποινικής Προστασίας του Περιβάλλοντος, ιδιαιτέρως δε του Ιωάννη Γκλάβα κατά του οποίου βεβαιώθηκαν παραβάσεις υπέρβασης του αριθμού των ιχθυοκλωβών και υποβάθμισης του Περιβάλλοντος επι σειρά ετών από το Λιμεναρχείο Αταλάντης και τις Δ/νσεις Περιβάλλοντος , Αγροτικών Υποθέσεων(π. Γεωργικής Ανάπτυξης) και Αλιείας.
     Ωστόσο καμία ενέργεια δεν έγινε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες για την απομάκρυνση των εν θέματι μονάδων με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να εγκληματούν εξακολουθητικά κατά του θαλάσσιου περιβάλλοντος του Οπούντιου Κόλπου.
    Για τους λόγους αυτούς:
 - Αφενός σας θυμίζουμε την Απόφαση –Σταθμό του Β Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά (σχετ. ζ) με την οποία καταδικάστηκαν σε βαρύτατες ποινές οι υπεύθυνοι ιχθυοκαλλιεργητικών μονάδων στον Πόρο για την υποβάθμιση του θαλασσίου περιβάλλοντος και η οποία Απόφαση ανοίγει το δρόμο για την περιβαλλοντική διάσωση των περιοχών που έχουν υποστεί πολυετή υποβάθμιση από τη λειτουργία ιχθυοκαλλιεργειών, όπως η περιοχή του Κόλπου Θεολόγου-Αταλάντης-Λιβανατών (Οπουντιος Κόλπου)

  - Αφετέρου κάνουμε έκκληση προς τον κ.Πρόεδρο και τους κ.κ. μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, τους καθ`ύλην αρμοδίους για την Προστασία και Διάσωση του Περιβάλλοντος, να δρομολογήσουν τις διαδικασίες απομάκρυνσης των δυο μονάδων από τον Οπούντιο Κόλπο και ,σύμφωνα με τις προτάσεις των 10 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας και Αειφόρου Ανάπτυξης, σε ελάχιστη απόσταση ενός(1) ναυτικού μιλίου από τις ακτές σε συνδυασμό με ελάχιστο βάθος 50 μέτρων.

Ζητάμε από σας να αναλογισθείτε τις τεράστιες ευθύνες που φέρετε έναντι των τοπικών κοινωνιών από τις οποίες εκλέγεσθε, σε περίπτωση αδιαφορίας ή κωλυσιεργίας!
 Για το ΔΣ του Συλλόγου
Η Πρόεδρος Νανά Κακαβούλη
 Η Γραμματέας Νίκη Λαουτάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου