Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Παρέμβαση της περιφερειακής συμβούλου Δ.Σπανούδη στην εκδήλωση για την ολοκληρωμένη στρατηγική περιφερειακής ανάπτυξης, στη Λαμία το Σάββατο 5/2/2011

Η Δ. Σπανούδη ξεκίνησε αναφέροντας ότι συμμερίζεται την ένσταση για τη διαδικασία που είχε διατυπώσει ο Θ. Χειμάρας δεδομένου ότι και η ίδια είχε ειδοποιηθεί δυο-τρεις μέρες πριν με ηλεκτρονικό μήνυμα με τον τίτλο της εκδήλωσης. Παίρνοντας αφορμή και από μια αναφορά του δημάρχου Δελφών κ. Φουσέκη, ανέφερε ότι «ο σχεδιασμός της περιφερειακής ανάπτυξης απαιτεί άλλη διαδικασία εμπλοκής των αιρετών οργάνων», ότι η «αναθεώρηση του ΕΣΠΑ θα πρέπει να περάσει από το Περιφερειακό Συμβούλιο» και ότι η εκδήλωση αποτελεί μια πρώτη επικοινωνία μεταξύ των αιρετών τοπικής, της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και του Υπουργού.
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι το προβληματικό μοντέλο ανάπτυξης που ο Υπουργός και πολλοί άλλοι ανέφεραν ότι θα έπρεπε να έχει εκπνεύσει εδώ και δεκαετίες, όχι μόνο είναι παρόν αλλά οξύνεται. Ανέφερε ότι η Στερεά Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με εκρηκτικά προβλήματα φτώχειας, ανεργίας και περιβαλλοντικής υποβάθμισης.
«Οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις συγκεντρώνονται σε ολοένα και λιγότερα χέρια. Οι αγροτικές και ορεινές περιοχές εγκαταλείπονται. Ο πληθυσμός συγκεντρώνεται στις μεγαλύτερες πόλεις της περιφέρειας, χωρίς σχεδιασμό, χωρίς τις αναγκαίες υποδομές, υπηρεσίες, κοινωνικές παροχές, πράσινο και ελεύθερους χώρους». Ανέφερε επίσης το μαρασμό των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ σε όλους τους νομούς της Στερεάς, αντί της σύνδεσής τους με την τοπική κοινωνία και τα προβλήματά της, την προβληματική λειτουργία όλων των μεγάλων Νοσοκομείων της περιφέρειας και τη διάλυση των μικρότερων και διερωτήθηκε «πως μπορούμε να μιλάμε για περιφερειακή ανάπτυξη χωρίς υπηρεσίες Υγείας;»
Όπως είπε: « Το μοντέλο ανάπτυξης που υφίσταται εδώ και δεκαετίες η Στερεά έχει δύο χαρακτηριστικά: Το πρώτο είναι η ληστρική εκμετάλλευση σε όφελος μεγάλων κυρίως εταιρειών και σε βάρος των τοπικών κοινωνιών και του περιβάλλοντος.
Ενδεικτικά παραδείγματα:
Ο ορυκτός πλούτος ιδιαίτερα στη Φωκίδα, την κεντρική Εύβοια αλλά και την Φθιώτιδα και την Βοιωτία. Τα μεταλλευτικά δικαιώματα που έχουν παραχωρηθεί σε εταιρείες χωρίς να είναι γνωστά ούτε καν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφορούν το μεγαλύτερο μέρος της Γκιώνας, μεγάλο μέρος του Παρνασσού, της Οίτης, του Ελικώνα, το μεγαλύτερο μέρος της ορεινής κεντρικής Εύβοιας. Μια νέα κατάληψη των ορεινών όγκων επιχειρείται με την αθρόα αδειοδότηση αιολικών πάρκων. Ιδιώτες καταλαμβάνουν τεράστιες δημόσιες δασικές εκτάσεις χωρίς δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος και στην συνέχεια μεταπωλούν τις άδειές τους σε μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες. Ταυτόχρονα οι ίδιες εταιρείες στήνουν διάσπαρτα και ανεξέλεγκτα μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Μεγάλο μέρος της Στερεάς Ελλάδας με αιχμή τη Βοιωτία, μετατρέπεται σε νέο ενεργειακό κέντρο της χώρας.
Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι η γειτνίαση με το λεκανοπέδιο της Αττικής. Ενώ φυσικοί πόροι όπως το νερό, μεταφέρονται για την υδροδότηση της Αθήνας ταυτόχρονα η Στερεά χρησιμοποιείται ως χώρος υποδοχής ανεπιθύμητων δραστηριοτήτων όπως τα σκουπίδια, η ενέργεια και άλλες ρυπογόνες βιομηχανίες. Η χωρίς όρους και κανόνες λειτουργία εκατοντάδων βιομηχανιών στο τρίγωνο Θήβας -Οινοφύτων/ Σχηματαρίου – Χαλκίδας και κατά μήκος της ΠΑΘΕ έχει προκαλέσει μια ανυπολόγιστη υποβάθμιση. Ο Ευβοϊκός, ο Κορινθιακός και ο Μαλιακός νεκρώνονται λόγω βιομηχανικών και αστικών αποβλήτων. Μόνο από τη ΛΑΡΚΟ και το Αλουμίνιο, καταλήγουν στις θάλασσες εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι βιομηχανικών αποβλήτων ετησίως. Τα νερά του Ασωπού, του Σπερχειού και του Κηφισού, όπως και τα υπόγεια νερά σε πολλές περιοχές έχουν γίνει ακατάλληλα για κάθε χρήση. Η ανεξέλεγκτη διάθεση των αστικών και βιομηχανικών στερεών αποβλήτων, επιβαρύνεται από την αδυναμία ορθολογικής διαχείρισης. Μόνο τέσσερις στοιχειωδώς οργανωμένοι χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων λειτουργούν σε όλη τη Στερεά (Θήβα, Λιβαδειά, Δομοκό, Β. Εύβοια), ενώ η ανακύκλωση εμφανίζει ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά.
Απέναντι σε όλα τα παραπάνω διεκδικούμε :
- Να αναθεωρηθούν τα χωροταξικά της εποχής Σουφλιά και ιδιαίτερα τα ειδικά χωροταξικά της βιομηχανίας, του τουρισμού και των ΑΠΕ καθώς και το χωροταξικό της περιφέρειας με αποφασιστική συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης. Άμεσα να ολοκληρωθεί ο χωροταξικός και ο πολεοδομικός σχεδιασμός σε επίπεδο Δήμων, η σύνταξη του κτηματολογίου και του δασολογίου.
- να δημιουργηθούν βιομηχανικές περιοχές και βιοτεχνικά πάρκα με πλήρη δίκτυα και περιβαλλοντικές υποδομές και να αποτραπεί η εγκατάσταση βιομηχανιών εκτός οργανωμένων χώρων
- να ενισχυθούν τα μέσα μαζικής μετακίνησης ανάμεσα στις περιοχές μας και ιδιαίτερα το τρένο με επέκτασή του σε Εύβοια και Φωκίδα,
- να καταργηθούν οι αποικιακές συμβάσεις παραχώρησης των δημόσιων δρόμων σε ιδιωτικές εταιρείες
- να προσανατολισθούν οι δημόσιες δαπάνες σε νέες θέσεις εργασίας στον κοινωνικό τομέα, την υγεία και την παιδεία, τον έλεγχο και την προστασία του περιβάλλοντος, την επικοινωνία, τον πολιτισμό
- να ενισχυθούν κατά προτεραιότητα συλλογικές προσπάθειες στην παραγωγή και την διακίνηση προϊόντων και υπηρεσιών, μέσα από την στήριξη συνεταιρισμών, ομάδων, συμπράξεων και δικτύων για τους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις μικρές επιχειρήσεις.
- να σχεδιασθούν και να υλοποιηθούν συγκεκριμένες δράσεις για την προστασία της βιοποικιλότητας και του φυσικού πλούτου, την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και την προστασία τους από την ρύπανση με βαρέα μέταλλα και εξασθενές χρώμιο, την δραστική μείωση της παραγωγής, την ανακύκλωση και την ασφαλή διάθεση των αποβλήτων.
- να αξιοποιηθούν οι σπουδαίοι ιστορικοί, φυσικοί και τουριστικοί πόροι
- να πριμοδοτηθούν τοπικά αποκεντρωμένα συστήματα παραγωγής ενέργειας (Δήμων, συνεταιρισμών, μεμονωμένων παραγωγών ή επιχειρήσεων)»

Τέλος ανέφερε ότι «αξιοβίωτη ανάπτυξη για μας και τα παιδιά μας σημαίνει για μας δικαίωμα όλων τη στέγη, την εργασία, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την υγεία με προϋπόθεση την προστασία του περιβάλλοντος, τον κοινωνικό σχεδιασμό και έλεγχο στα δημόσια αγαθά»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου