Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011

Κατά της αποθήκευσης και διακίνησης πετρελαιοειδών στη Χαλκίδα

Ανακοίνωση


Στις 17 Φεβρουαρίου 2011 δημοσιεύθηκε απόφαση της κας Γερακούδη ΓΓ της αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, για την αποθήκευση και διακίνηση πετρελαιοειδών στις εγκαταστάσεις της PAN OIL AE, στη θέση «Σγάλια» («Γλύφα»)  του Δήμου Χαλκιδέων.

Η απόφαση αυτή της ΓΓ Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας αλλά και της Λιμενικής Επιτροπής Χαλκίδας.
Θυμίζουμε ότι :


Η παραλαβή των υγρών καυσίμων και η αποθήκευσή τους στις δεξαμενές της PAN OIL θα γίνεται από μεγάλα δεξαμενόπλοια - τάνκερ τα οποία θα έρχονται στον όρμο της «Γλύφας» και μέσω υποθαλάσσιων αγωγών θα διοχετεύονται στις δεξαμενές.

Η θαλάσσια περιοχή δεν έχει μεγάλο βάθος και υπάρχουν κίνδυνοι προσάραξης πλοίων όπως έγινε και στο πρόσφατο παρελθόν.

Η περιοχή θα επιβαρυνθεί περαιτέρω περιβαλλοντικά αφού δίπλα ακριβώς δραστηριοποιούνται τα Τσιιμέντα Χαλκίδας, τα Ναυπηγεία και η Νεοχημική.

Η θαλάσσια περιοχή της «Γλύφας» είναι μια κλειστή θαλάσσια περιοχή με τεράστιους κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας σε μια ενδεχόμενη διαρροή πετρελαιοειδών. Αυτό, σε συνδυασμό με τα ρεύματα του Ευρίπου μπορεί να φανταστεί κάποιος τις επιπτώσεις από ένα ενδεχόμενο ατύχημα διαρροής.

Τέλος η διαχείριση των προϊόντων αυτών από άποψη επικινδυνότητας ανήκει στην κατηγορία που προβλέπονται από την οδηγία 2003/105/ΕΚ (SEVESO II), όπως αναφέρεται και στην ίδια την απόφαση.

Με ποιο σκεπτικό η ΓΓ αγνοεί επιδεικτικά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας αλλά και την αρνητική γνωμοδότηση της Λιμενικής Επιτροπής Χαλκίδας ;

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκίδας, την Λιμενική Επιτροπή Χαλκίδας αλλά και το Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρουν άμεσα θέση στην συγκεκριμένη απόφαση και μαζί με τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς να μην επιτρέψουν περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής μας. Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε ως κοινωνία των πολιτών άλλες εκπτώσεις στην ποιότητα της ζωής μας και στην υγεία μας.

Χαλκίδα 21-2-2011

Δίκτυο Κινήσεων Πολιτών και Συλλόγων Περιβάλλοντος Ευβοίας

1 σχόλιο:

 1. Ωραία η κ. Γερακούδη ΓΓ της αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, πήρε μια Διοικητική απόφαση που δίνει πολιτική κάλυψη για περαιτέρω ενέργειες, προς επίτευξη του στόχου της PAN OIL AE δια των νόμιμων διαδικασιών, ΟΜΩΣ το πλαίσιο της πολιτικής απόφασης της γραμματέως, δεν είναι μόνο θέμα διαλεκτικής αντιπαράθεσης ιεραρχικών πολιτικών αποφάσεων διαφόρων υψιπέδων, το νομότυπο της Διοικητικής απόφασης επιδέχεται προσφυγής, είναι ελέγξιμο ΜΕΧΡΙ και έρευνας απόδοσης ευθυνών.

  Κάποτε πρέπει και αυτό να αρχίσει να γίνεται, έτσι ώστε να ξεκινήσει και το ξεσκέπασμα των ασφαλιστικών δικλείδων των διαπλεκόμενων, αναλόγως των περιπτώσεων, στη διαφθορά!

  Πότε αρχίζουν τα ανοικτά διαδικτυακά σεμινάρια για τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και τα του Καλλικράτη?

  Που είναι η επίκληση για ενδιαφέρον συμμετοχής?

  Υπάρχουν πολλοί μικροί Θεοί χωρίς εξουσία, ΑΛΛΑ κι ΘΕΟΣ μπροστά στην οργή του μικρού ΛΑΟΥ ή υποκλείνεται ή το βάζει στα πόδια, άλλος επιφέρει την συντέλεια του ΣΥΜΠΑΝΤΩΣ του κόσμου του ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΝΤΑΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή