Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Ερώτηση για την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση αιολικών και λοιπών ενεργειακών εγκαταστάσεων στην Στερεά

Με βάση τα στοιχεία που ανακοινώνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, έχει ήδη δοθεί ένας τρομακτικός αριθμός αδειών σε ιδιώτες για εγκατάσταση βιομηχανικών εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας παντού περίπου στη Στερεά. Ο αριθμός αυτός μεγαλώνει εκρηκτικά καθημερινά με καταιγισμό νέων αιτήσεων και αδειοδοτήσεων, με αποτέλεσμα να υπάρχει αμεσότατος κίνδυνος μετατροπής της Στερεάς σε γη που σε δραματικό βαθμό έχει παραχωρηθεί και κατέχεται από το ανεξέλεγκτο ενεργειακό κεφάλαιο. Τα ποσοτικά στοιχεία μόνο για τις εγκαταστάσεις ΑΠΕ την τελευταία περίοδο του 2010, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για αυτό που επιχειρείται με καταιγιστικό τρόπο στη Στερεά.


Αλλά και τα ποιοτικά στοιχεία είναι αντίστοιχα δραματικά και απαιτούν κατεπείγουσα δράση: Ο τύπος, βουλευτές της περιοχής, ένα πλήθος πολιτών και κινήσεων, δημοτικές αρχές, έχουν επισημάνει ως ενδεικτικό αυτού που επιχειρείται τον σχεδιασμό για άμεση εγκατάσταση βιομηχανικού τύπου αιολικών πάρκων ακόμη και σε μνημεία Unesco (Μονή Οσίου Λουκά) όπως και σε περιοχές για τις οποίες υπάρχει ήδη αρνητική δικαστική απόφαση (Κιθαιρώνας).

Ως μέλη κινήσεων πολιτών επισημάναμε έγκαιρα από τις αρχές του 2007 το εφιαλτικό τοπίο που διαγραφόταν στη Στερεά Ελλάδα. Καταγγείλαμε τα ειδικά χωροταξικά για τις ΑΠΕ και τη βιομηχανία και διεκδικήσαμε να ληφθούν αποφάσεις από τα αιρετά όργανα που γνωμοδοτούν που να θέτουν όρους και κανόνες, να προσδιορίζουν περιοχές αλλά και ποσοτικά στοιχεία για την εγκατάσταση είτε των αιολικών πάρκων, είτε των άλλων ενεργειακών εγκαταστάσεων πάσης φύσεως.

Ερωτάται ο περιφερειάρχης: Είναι ενήμερος για την έκταση και τα προβλήματα που δημιουργούνται από την αθρόα όσο και ανεξέλεγκτη αδειοδότηση ενεργειακών εγκαταστάσεων και την κατάληψη των ορεινών όγκων από γιγάντιες αιολικές διατάξεις; Πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει το θέμα ;



Δέσποινα Σπανούδη, 21/03/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου