Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2011

Πανελλαδικός συντονισμός περιοχών που θίγονται από υδατοκαλλιέργειες

Πριν από λίγους μήνες εγκρίθηκε  από το περιφερειακό συμβούλιο το χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες. Σχετικά:
Όταν οι επιταγές των επενδυτών βαφτίζονται... "χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες"
Όσοι θίγονται από το κατ' επίφαση χωροταξικό προχώρησαν σε πανελλαδικό συντονισμό και έστειλαν το ακόλουθο   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 30.9.2011 :

Στις 9.9.2011 συστάθηκε στην Επίδαυρο η «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών που θίγονται από την Ανάπτυξη Υδατοκαλλιέργειας» προκειμένου να εκπροσωπήσει συλλογικά τις περιοχές αυτές σε κάθε θεσμική διαδικασία διαλόγου που αφορά στον χωροταξικό σχεδιασμό του τομέα των Υδατοκαλλιεργειών, στον οποίο και απαιτούν να συμμετέχουν. Οι θεμελιώδεις προϋποθέσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για την θεσμοθέτηση και την επιτυχή εφαρμογή του αναγκαίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις Υδατοκαλλιέργειες ενσωματώνονται στα εξής δύο αιτήματα:
1. Να προηγηθεί της θεσμοθέτησής Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Υδατοκαλλιέργειες η θεσμοθέτηση Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Παράκτιο και Νησιωτικό Χώρο συνολικά, ώστε όλες οι χρήσεις – δράσεις που υπάρχουν ή αναπτύσσονται ή πρόκειται να αναπτυχθούν σε αυτόν να λειτουργούν ισόρροπα, ορθολογικά και μη ανταγωνιστικά (τουρισμός, λιμάνια, ναυσιπλοία, αλιεία, αρχαιότητες, προστατευόμενα οικοσυστήματα κ.λ.π.).
2. Για την θεσμοθέτησή του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου, για την θεσμοθέτηση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών και για την έκδοση όλων των διοικητικών πράξεων που αφορούν στην Υδατοκαλλιεργητική δραστηριότητα, να είναι απαραίτητη η δεσμευτική σύμφωνη γνώμη της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης των περιοχών που με οποιονδήποτε τρόπο αφορούν.


Ο κάτοικοι και οι φορείς, θεσμικοί και μη, που μετέχουν στην Επιτροπή ζητούν από την Κυβέρνηση την άμεση απόσυρση του παράνομου και αντισυνταγματικού «Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες», το οποίο δεν πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις, και δηλώνουν ότι, αν αυτό θεσμοθετηθεί, είναι έτοιμοι να προσφύγουν στα αρμόδια δικαστήρια κατά της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Καλούμε όλους τους φορείς από τις ίδιες και άλλες περιοχές της Ελλάδας που συμφωνούν με την διακήρυξή μας να συμμετάσχουν στην Επιτροπή. (επικοινωνία: syntonistikiepitropi@yahoo.gr )
ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ


1. Δήμος Επιδαύρου2. Δήμος Ερμιονίδας 3. Δήμος Ιθάκης4. Δήμος Καρυστίας5. Δήμος Κεφαλλονιάς6. Δήμος Λειψών


7. Δήμος Λέρου


8. Δήμος Μεγανησίου


9. Δήμος Οινουσσών


10. Δήμος Πύλου – Νέστορος11. Δήμος Τροιζηνίας12. Συμβούλιο Τοπικής Κοινότητας Δήμου Κορινθίων


13. Περιφερειακή Ενότητα Καλύμνου


14. Παράταξη Ελάσσονος Μειοψηφίας Δήμου Σαλαμίνας «Κοντά στο Δημότη»


15. Παράταξη Μείζονος Μειοψηφίας Δήμου Πόρου «Αλλαγή Πορείας»16. Παράταξη Ελάσσονος Μειοψηφίας Δήμου Πόρου «Αγώνας Επιβίωσης - Πόρος»17. Παράταξη Μείζονος Μειοψηφίας Δήμου Τροιζηνίας - «Αλλάζουμε τα Μέθανα και την Τροιζηνία» 18. Αναπτυξιακό Κέντρο Οινουσσών Αιγαίου


19. Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου


20. Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Λέρου21. Σωματείο Επαγγελματιών Αλιέων Αρχαίας Επιδαύρου «ο Άγιος Νικόλαος»22. Σύλλογος Αλιέων Τολού 23. Σύλλογος Επαγγελματιών Τολού 24. Σύλλογος Τουριστικών και Συναφών Επαγγελμάτων Επιδαύρου25. Ομοσπονδία ενοικιαζόμενων δωματίων-διαμερισμάτων Αργοσαρωνικού26. Σύλλογος ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων-διαμερισμάτων Πόρου-Γαλατά, Τροιζηνίας


27. Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων Μεθάνων, Τροιζηνίας


28. Εξωραϊστικός Σύλλογος Οικιστών και Οικοπεδούχων Σκορπονερίου, Βοιωτίας


29. Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Σοφικού Κορινθίας, «Αμόνι»


30. Εξωραϊστικός, Μορφωτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Τολού 31. Εξωραϊστικός & Μορφωτικός Σύλλογος Κάντιας 32. Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Κοντογουράτων Κεφαλλονιάς, «ο Άγιος Παντελεήμωνας»


33. Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Λαγκάδας, Χίου


34. Σύλλογος Προστασίας του Περιβάλλοντος και Προστασίας του Οικοσυστήματος της νήσου Πόρος – «Πρωτοβουλία – Πόρος»35. Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αγ. Ιωάννη Θεολόγου Μαλεσίνας Φθιώτιδας - Κόλπος Αταλάντης-Θεολόγου -Λιβανατών 36. Περιβαλλοντικός Σύλλογος Διρφύων – Μεσσαπίων Ευβοίας, «η Γαία»


37. Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας38. Σύλλογος Πολιτών και Καταναλωτών Πόρου Τροιζηνίας


39. Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αμβρακικού 40. Ένωση Πολιτών Δημοτικής Περιφέρειας Ασίνης 41. Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Κόρφου και Φίλων, Κορινθίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου