Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2011

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο ζητούν να συζητηθεί το πρόβλημα των μεταλλείων στην Οίτη

Αίτημα για συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο, απέστειλαν τα μέλη της κίνησης για τη Σωτηρία της Οίτης. Το Αυτοδιοικητικό Κίνημα στηρίζει το αίτημα:

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Λαμία, 3.10.2011

ΠΡΟΣ τον: Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας
ΚΟΙΝ:
1. Περιφερειάρχη κ Περγαντά
2. Όλους τους Περ/κούς Συμβούλους

Κύριε Πρόεδρε,
Κάνουμε γνωστό σε σας και σε όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους το θέμα της επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας για την εξόρυξη βωξίτη στην ανατολική και βόρεια πλευρά της Οίτης με τις εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων για τις θέσεις: “ΚΑΡΑΒΑΚΙ” και “ΧΑΝΙ ΠΑΠΑΜΙΧΟΥ” δίπλα στο Κουμαρίτσι, “ΚΟΠΡΙΣΙΕΣ” στα Δυο Βουνά και “ΚΟΚΚΙΝΟΒΡΑΧΟΣ” Μεξιατών. Ειδικά σας μεταφέρουμε την αγωνία των κατοίκων της κοινότητας Κουμαριτσίου για το τι θα γίνει σχετικά με το χωριό τους, το οποίο, αν προχωρήσουν τα σχέδια της εταιρείας, πρέπει να μετεγκατασταθεί. Επισημαίνουμε επίσης την παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα στον Κοκκινόβραχο (κατά τα 2/3 εντός του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Οίτης) που συνεχίζεται μέχρι σήμερα χωρίς έγκριση από τις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες.
Με δεδομένη και τη νέα απόφαση την 31-8-2011 του ΥΠΕΚΑ έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων 219 ερευνητικών γεωτρήσεων γύρω από το Κουμαρίτσι και πάνω από τα Δυο Βουνά και τις Κομποτάδες, η οποία δείχνει τα άμεσα σχέδια της εταιρείας για εξόρυξη στις αντίστοιχες περιοχές Οριστικής Παραχώρησης, θεωρούμε ότι πρέπει επειγόντως να συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Εμείς ως Κίνηση Πολιτών εκτιμούμε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με τις υπηρεσίες της πρέπει να παρέμβει άμεσα και να σταματήσει τα σχέδια της εταιρείας για την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην Οίτη. Η μεταλλεία ως δραστηριότητα δεν είναι συμβατή με την ήπια τουριστική ανάπτυξη, που πιστεύουμε ότι πρέπει να ακολουθήσει η περιοχή της Οίτης και οι ορεινές κοινότητες, όπως η Παύλιανη, το Κουμαρίτσι, το Δέλφινο, η Υπάτη και τα υπόλοιπα χωριά, αλλά και τα χαμηλότερα χωριά όπως ο Γοργοπόταμος, το Φραντζή, το Κωσταλέξι, οι Κομποτάδες, οι Μεξιάτες. Όλες αυτές οι κοινότητες επηρεάζονται άμεσα από μια τέτοια ανάπτυξη «βιομηχανικού τύπου». Επίσης το φυσικό κάλλος του ορεινού όγκου της Οίτης, ο Εθνικός της Δρυμός, η περιοχή NATURA 2000, τα φαράγγια και τα οροπέδια, τα νερά, τα σπάνια λουλούδια και το αγριοκάτσικο, δεν είναι δυνατόν να προστατευτούν με την μεταλλευτική δραστηριότητα «τύπου Γκιώνας», την εικόνα της οποίας βλέπουμε.
Ο ήπιος τουρισμός, ο ορεινός τουρισμός, ο οικοτουρισμός, ο ορειβατικός, ο θρησκευτικός, ο ιαματικός, ο ιστορικός έχουν να δώσουν πολλά στην περιοχή διαχρονικά, και όχι περιστασιακά, όπως προβλέπεται να γίνει με την εξόρυξη, διότι κάποια στιγμή τα αποθέματα βωξίτη θα τελειώσουν. Οι στόχοι της ανάδειξης της περιοχής του μυθικού ήρωα, του Ηρακλή, της αξιοποίησης των διεθνούς φήμης περίφημων φαραγγιών της Οίτης, αλλά και της ανάδειξης της Ιστορικής Γέφυρας του Γοργοποτάμου ως στοιχείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, ακυρώνονται μέσα από τέτοιες λογικές.
Κύριε Πρόεδρε,
Η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Οίτης έχει ήδη καταθέσει τρεις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση των ΚΥΑ έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για την εξόρυξη στις θέσεις «Καραβάκι» και «Χάνι Παπαμίχου», «Κοπρισιές» και «Κοκκινόβραχος». Την ανάληψη από το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας απόφασης στήριξης αυτών των προσφυγών, τη θεωρούμε απαραίτητη.
Συνημμένα σας στέλνουμε:
1. το ψήφισμα της Συνέλευσης των κατοίκων που έγινε στο Κουμαρίτσι στις 22 Μαΐου
2. την πρόσφατη ανακοίνωση της Κίνησης σχετικά με τις ερευνητικές γεωτρήσεις
Τα μέλη της 7μελούς Συντονιστικής Επιτροπής
Δρόσος Αθανάσιος 6972555667
Κυριακάκης Βασίλης 6944749515
Ράγκου Πόλυ 6978071551
Σανιδάς Γιάννης 6944523802
Σγάγιας Γιάννης 6972555683
Σιμόπουλος Αλέκος 6977501193
Σταμέλλος Στέφανος 6977261256

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου