Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Από την γεωργία της ανάπτυξης στην γεωργία της κρίσης


Αγροτικά ζητήματα της Περιφέρειας Στερεάς

Κριτική της απάντησης του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη κυρίου Καπελέρη στην ερώτηση που κατέθεσε η Δέσποινα Σπανούδη του Αυτοδιοικητικού Κινήματος.

Κάθε μέρα που περνάει βυθιζόμαστε ακόμα περισσότερο στην  οικονομική κρίση , με αποτέλεσμα μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν κάπου αλλού  πριν από δύο χρόνια αυτήν την στιγμή να είναι τελείως παρωχημένα.
Το κείμενο της απάντησης του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη αποτελεί μια συρραφή και μια λανθασμένη αντιγραφή από διάφορα αποσπασματικά μέτρα που είχαν εξαγγελθεί  στο παρελθόν από τα κόμματα που κυβέρνησαν που πρόσφεραν ελάχιστα αποτελέσματα μέχρι σήμερα...
Ακόμα και στην περίπτωση που υλοποιηθούν στο μέλλον κάποια από αυτά τα μέτρα σε συνθήκες κρίσης δεν θα αποτελούν λύση, αλλά κακή επανάληψη των πρωτοβουλιών, που έγιναν το προηγούμενο διάστημα σε άλλες περιοχές της χώρας .
Χρειάζεται προσαρμογή στις επιταγές της κρίσης.
Ένα άλλο σημείο που βγαίνει τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος του κειμένου είναι ότι ο βασικός αντίπαλος του Αντιπεριφερειάρχη  είναι οι συλλογικές προσπάθειες που αναπτύσσονται τελευταία και αμφισβητούν τον δρόμο του εμπορίου όπως έχει χαραχθεί από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και τα εμπορικά τράστ. ‘Έτσι με ένα μοναδικό τρόπο ενώ θεωρητικά λέει ότι συμφωνεί με αυτές τις αυθόρμητες συλλογικές ενέργειες, καταλήγει στην πράξη να λέει αστήρικτα ότι ευνοούν το παραεμπόριο και τους μεσάζοντες.

Ας δούμε ένα ένα τα σημεία της τοποθέτησής του

Απάντηση στα αγροδιατροφικά πρότυπα.
Σαν απάντηση που θα μειώνει την ψαλίδα της διαφοράς τιμών μεταξύ αγροτών και καταναλωτών και προώθηση των αγροτικών προϊόντων αναφέρονται τα αγροδιατροφικά πρότυπα. Τα πρότυπα αυτά μεσογειακή δίαιτα, κρητική διατροφή,  παρθένο ελαιόλαδο στα καταστήματα εστίασης, τοπικά προιόντα και τοπικές κουζίνες εφαρμόστηκαν στο παρελθόν σε τουριστικές περιοχές με στόχο την παραγωγή επώνυμου ποιοτικού προϊόντος που απευθύνεται στον Τουρισμό.
Στην Στερεά Ελλάδα όμως ο τουρισμός δεν είναι οργανωμένος όπως στα μεγάλα τουριστικά κέντρα της χώρας, δεν υπάρχουν αεροδρόμια υποδοχής τουριστών. Το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας, με ελάχιστες εξαιρέσεις,  απευθύνεται κυρίως σε Έλληνες.
Ο Έλληνας μικρομεσαίος τουρίστας όμως αποτελεί πλέον είδος προς εξαφάνιση, με αποτέλεσμα τα χειμερινά και τα θερινά τουριστικά κέντρα να υφίστανται τεράστια κρίση.
Αντίθετα η μείωση της ψαλίδας της τιμής και η κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών θα μπορούσε να συμβεί απορροφώντας η περιφέρεια αγροτικά προϊόντα και δίνοντας τα απευθείας δωρεάν στην κατανάλωση. Αυτό θα μπορούσε να το κάνει αυξάνοντας τα προϊόντα που μοιράζονται από τις υπηρεσίες της μέσω του προγράμματος της, δωρεάν διανομής τροφίμων στους απόρους. Έτσι  σε συμφωνία με αγρότες και συνεταιρισμούς θα μπορούσε να προσφέρει επιπλέον δωρεάν προϊόντα όπως αλεύρι, λάδι, ελιές, κρέας . κλπ. σε ανθρώπους που το έχουν απόλυτη ανάγκη


Για τις Ομάδες παραγωγών
Η δημιουργία ομάδων παραγωγών είναι μέτρο του Υπουργείου Αγρ.Ανα. & Τροφίμων  και προχωράει με τις δυσκολίες που προχωράνε όλα αυτά τα προγράμματα. Αν ελπίζουν ότι μπορεί να γίνει κάτι και ότι θα  προχωρήσουν αυτές οι ομάδες , καλά θα κάνουν να ενημερώσουν τους αγρότες. Καλό θα ήταν επίσης να ενημερώσει και εμάς ο περιφερειάρχης πόσες τέτοιες ομάδες δημιουργήθηκαν στην περιφέρεια  από την στιγμή που ανέλαβε την διοίκησή της και πόσες ακόμα υπολογίζει ότι θα δημιουργηθούν στο άμεσο μέλλον.

Για το Δημοπρατήριο
Η δημιουργία ενός δημοπρατηρίου από την περιφέρεια , είναι λάθος αντιγραφή μιας πραγματικότητας που υπάρχει ήδη στην χώρα μας.
Τα δημοπρατήρια που ήδη  λειτουργούν έγιναν για να  εξυπηρετούν τους αγρότες μιας μικρής ενιαίας περιοχής .
Δεν μπορεί ένα δημοπρατήριο να λειτουργήσει για όλη την Στερεά Ελλάδα.
Δεν μπορεί π.χ να φέρνει την ντομάτα από την Σκύρο κάποιος να την δημοπρατήσει στην Λαμία, δεν θα προλάβει να φτάσει το προϊόν καν, θα έχει αχρηστευθεί από το ταξίδι και το κόστος μεταφοράς.
 Τα δημοπρατήρια αφορούν ομοειδή προϊόντα σε μια περιοχή που η μετακίνηση  από τους κατοίκους θεωρείται λογική, απαιτούν την αυτενέργεια των παραγωγών και την διάθεση τους για συλλογική δράση. Δεν μπορεί να δημιουργήσει ένα δημοπρατήριο η Περιφέρεια γιατί θα ήταν τελείως άχρηστο, εκτός και αν ενίσχυε ομάδες παραγωγών να δημιουργήσουν τα δικά τους δίκτυα δημοπρατηρίων.

Για τον Δικτυακό κόμβο
Η δημιουργία ακόμα ενός κόμβου  του www.stereagro.gr μπορεί να προσθέσει μια ακόμα ιστοσελίδα στις δεκάδες που έχει πληρώσει αδρά η Περιφέρεια και οι Νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις πριν από αυτήν. Το αν θα λύσει κάποια προβλήματα είναι αμφίβολο γιατί τα προβλήματα τα λύνουν οι άνθρωποι που συλλογικά παλεύουν για την κάλυψη των αναγκών και της επιβίωσής τους. Χωρίς τους ανθρώπους θα έχουμε ακόμα ένα μηχάνημα σε αχρηστία.

Εκθέσεις Ημερίδες συμβολαιακή γεωργία
Οι εκθέσεις είναι πλέον υποβαθμισμένες λόγω της κρίσης , λίγοι ενδιαφέρονται γιατί λίγοι έχουν χρήματα. Οι μεγάλοι παίχτες είναι ήδη στην αγορά , ενώ οι μικρομεσαίοι δεν έχουν σε ποιον να απευθυνθούν στις εκθέσεις αυτές.
Όσο για τις ημερίδες , γίνονται για την  προώθηση κάποιων προϊόντων από τους πωλητές τους σαν εισηγητές με αμφίβολο αποτέλεσμα . 
Σε μια χώρα που δεν την αφήνουν να καλλιεργήσει τίποτα λόγω υψηλού κόστους παραγωγής και χαμηλής τιμής πώλησης προϊόντος,  οι αγρότες έχουν απελπιστεί  και κάποιοι προσπαθούν  να ψαρέψουν στα θολά νερά δίνοντας ψεύτικες ελπίδες για ίδιον όφελος.
Η συμβολαιακή γεωργία δεν αποτελεί αντικείμενο της περιφέρειας εκτός και αν αποδεχθεί την πρότασή μας και παραγγείλει η περιφέρει κάποια προϊόντα στους αγρότες της περιοχής.

Αν όλα αυτά σας φαίνονται σαν να ορθώνουν ένα τοίχο απελπισίας , αυτό δεν είναι αλήθεια. Υπάρχουν οι χαραμάδες σε αυτόν το τοίχο και βρίσκονται στις στιγμές που  ζήσαμε πρόσφατα. Όταν οι καταναλωτές και οι αγρότες βρέθηκαν ενωμένοι με την ευχαρίστηση ζωγραφισμένη στην καρδιά τους για τους νέους δρόμους επαφής και αλληλεγγύης που άνοιξαν.
Η ενίσχυση τέτοιων πραγματικών ομάδων όπως δημιουργούνται μέσα από τις ανάγκες της επιβίωσης είναι ένας πραγματικός τρόπος δημιουργίας πολιτικής.
Ο σχεδιασμός …γενικότερων πλαισίων τις περισσότερες φορές αφήνει την πραγματικότητα στην άκρη , μετατρέποντας τα μεγάλα λόγια για ακόμα μια φορά σε αναποτελεσματικά  μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου