Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Ρουμανία: Αντιδράσεις για τον αντισημίτη βουλευτή

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις εναντίον του ρουμάνου σοσιαλδημοκράτη βουλευτή Νταν Σόβα, που πριν λίγες μέρες μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή αμφισβήτησε το Ολοκαύτωμα και υποβάθμισε το μέγεθος της σφαγής των Εβραίων στο Ιάσιο το 1941. Ο Σόβα απέρριψε τα στοιχεία που επίσημα δίνονται για την σφαγή, από την Διεθνή Επιτροπή Ερευνών για το Ολοκαύτωμα στη Ρουμανία με επικεφαλής τον ιστορικό και νομπελίστα της Ειρήνης Έλι Βίζελ, και αρνήθηκε ότι το φιλοναζιστικό καθεστώς του Ίων Αντονέσου είχε ρόλο στην αιματοχυσία, επιμένοντας ότι ο γερμανικός στρατός ήταν «ο μοναδικός υπεύθυνος για ότι έγινε». Ωστόσο, οι ιστορικοί αμφισβητούν τον ισχυρισμό του Σόβα ότι οι νεκροί Εβραίοι ήταν μόνο 24 (!), αφού όπως είναι γνωστό στις 27 Ιουνίου 1941 στο Ιάσιο έγινε ένα από τα χειρότερα πογκρόμ στην ιστορία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 13.200 Εβραίοι. Χιλιάδες πολίτες έχουν ήδη υπογράψει στο facebook μια καμπάνια που καταδικάζει τον βουλευτή, ενώ το MCA (Κέντρο για τον Έλεγχο και την Καταπολέμηση του Αντισημιτισμού) και η Romanicriss (Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης και Μελετών για τα δικαιώματα των Ρομά), κατέθεσαν την Πέμπτη μήνυση εναντίον του για παραβίαση του νόμου περί απαγόρευσης της άρνησης του Ολοκαυτώματος. Σε λίγες μέρες ο εισαγγελέας θα αποφασίσει για το αν η υπόθεση θα πάει στο δικαστήριο, και αν η απόφαση είναι καταφατική, ο Σόβα θα γίνει ο πρώτος Ρουμάνος πολιτικός που
θα παραπεμφθεί σε δίκη για αυτό το λόγο. Έτσι, και κάτω από την πίεση των γεγονότων, την Τετάρτη το PSD (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα) αναγκάστηκε να τον διαγράψει, ενώ ο ηγέτης του Βίκτορ Πόντα δήλωσε ότι «Ο Σόβα θα πρέπει να σταλεί στην Ουάσιγκτον για να επισκεφθεί το Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος και να μάθει όσα δεν ξέρει. Εκείνοι που έχουν μια λανθασμένη αντίληψη της ιστορίας θα πρέπει να δουν την πραγματικότητα, τα αποδεικτικά στοιχεία». Να σημειωθεί, ότι τα τελευταία χρόνια η Ρουμανία έχει κάνει πολλές προσπάθειες για να αντιμετωπίσει το αιματηρό παρελθόν της, αφού από το 1939 έως το 1944 ήταν σύμμαχος της ναζιστικής Γερμανίας και ακολούθησε τις αντισημιτικές πολιτικές της. Το 2002 ψηφίστηκε ένας νόμος που απαγορεύει την άρνηση του Ολοκαυτώματος, τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές δηλώσεις, καθώς και τα φασιστικά σύμβολα, ενώ το 2009, και μετά από αρκετά χρόνια καθυστερήσεων και διαφωνιών σχετικά με τον σχεδιασμό του, έγινε στο Βουκουρέστι με μεγάλη επιτυχία το πρώτο φεστιβάλ Μνήμης του Ολοκαυτώματος, αφιερωμένο στους 380.000 Εβραίους και στους 11.000 Ρομά που σκοτώθηκαν στην Ρουμανία από το 1939 ως το 1944, στα χρόνια της πρωθυπουργίας του εγκληματία δικτάτορα Ίων Αντονέσκου.


Δημήτρης Γκιβίσης

ΥΓ. Μετά την κατακραυγή που προξένησαν οι αντισημιτικές δηλώσεις, ο Νταν Σόβα δήλωσε ότι παρεξηγήθηκαν οι δηλώσεις του και ότι δεν αρνείται την σφαγή στο Ιάσιο που είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου