Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Η μάχη της αξιοπρέπειας δεν έχει σύνορα: Μαζική κατάληψη καθαριστών σε πανεπιστήμιο στην Ολλανδία

Οι καθαριστές κάνουν κατάληψη αξιοπρέπειας στο πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης

Τη Δευτέρα το πρωί χιλιάδες καθαριστές προχώρησαν σε κατάληψη στην πανεπιστημιούπολη Uithof στο πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. Περίπου δύο χιλιάδες καθαριστές κατέλαβαν τους δημόσιους χώρους του πανεπιστημίου. «Εάν τα Πανεπιστήμια είναι κέντρα κοινωνικής προόδου, πρέπει να προοδεύουν, διαφορετικά παραμένουν στάσιμα.»

Από τις 2 Γενάρη 2012, οι καθαριστές αγωνίζονται για αξιοπρέπεια και εκτίμηση της ...εργασίας τους. Οι ανάδοχοι συμβάσεων των εταιρειών καθαρισμού, όπως η Philips, τα υπουργεία και τα πανεπιστήμια προχώρησαν σε σταδιακές μειώσεις των εξόδων καθαρισμού. Οι εταιρείες καθαρισμού ανταποκρίθηκαν σε αυτές τις μειώσεις με τη ραγδαία αύξηση του φόρτου εργασίας των εργαζομένων και με την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας. Οι καθαριστές δεν ζητούν πολλά. Έχουν αυτονόητες απαιτήσεις, όπως το να πληρώνονται κατά την αναρρωτική τους άδεια και να έχουν ανθρώπινους ρυθμούς δουλειάς.

«Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει 9 πορείες σε 9 διαφορετικές πόλεις, συνολικά έχουμε περπατήσει παραπάνω από έναν μαραθώνιο. Τώρα όμως έχουμε κουραστεί, και όποιος κουράζεται τότε κάθεται να αναπαυθεί», λέει ο Abdel, καθαριστής από την Ουτρέχτη.

Οι διαλέξεις των καθαριστών

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων μάθαμε πολλά. Θα κάνουμε αίτηση εγγραφής στο πανεπιστήμιο. Η Ολλανδία μπορεί να μάθει πολλά από τους καθαριστές.» «Εάν τα Πανεπιστήμια είναι κέντρα κοινωνικής προόδου, τότε πρέπει να προοδεύουν ή αλλιώς παραμένουν στάσιμα,» λέει ο καθαριστής Abdel. Οι καθαριστές σκοπεύουν να συνεχίσουν την κατάληψη μέχρι το πανεπιστήμιο, το πολυτεχνείο και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο να υποστηρίξουν τα αιτήματά τους: πληρωμή της αναρρωτικής άδειας, καλύτερη εκπαίδευση και ανθρώπινους ρυθμούς δουλειάς.

Φοιτητές: Αυτά τα γάντια μάς πάνε γάντι

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων, η απεργία των καθαριστών βρήκε απήχηση σε όλους. Πολλοί Ολλανδοί, μεταξύ αυτών και διάφοροι επιφανείς όπως ο Matthijs van Nieuwkerk, εξέφρασαν δημόσια την αλληλεγγύη τους. Το παράπονο των καθαριστών έγκειται στην υπονόμευση της ποιότητας και της εμπειρίας. Είναι ένα παράπονο που πολλοί αναγνωρίζουν: από τον δάσκαλο στο δημοτικό σχολείο και τον καθηγητή πανεπιστημίου, μέχρι τον νοσοκόμο και τον φύλακα. Και οι φοιτητές στηρίζουν τους καθαριστές. «Είμαστε καθαριστές» λέει ένας φοιτητής από την επιτροπή αλληλεγγύης. «Οι καθαριστές είναι οι πατεράδες μας, οι μητέρες μας, τα αδέρφια μας. Και πάνω απ' όλα η εξέργεσή τους αφορά και εμάς. Καλούνται να καθαρίσουν τις τουαλέτες σε 90 δευτερόλεπτα. Έχουν καταντήσει ένα εμπορικό προϊόν. Όλα γίνονται για το κέρδος και την αποδοτικότητα. Αυτό το καταλαβαίνουμε. Οι φοιτητές έχουν μετατραπεί σε πελάτες και οι διαλέξεις σε προϊόντα. Όποιος θέλει η εκπαίδευση να παραμείνει προσβάσιμη για τα παιδιά των καθαριστών πρέπει να αγωνισθεί μαζί μας. Το γάντι της διαμαρτυρίας ταιριάζει σε όλους μας.

Ενημέρωση

Η κατάληψη συνεχίζεται χωρίς προβλήματα. Περίπου 2000 καθαριστές βρίσκονται στο κτήριο Rupert του πανεπιστημίου της Ουτρέχτης. Τους υποστηρίζουν όλο και περισσότεροι φοιτητές. Σερβίρουν καφέ και τσάι. Γίνονται εργαστήρια, τα θέματα ποικίλλουν από το πώς καθαρίζεται μία τουαλέτα μέχρι τη σημασία ενός δυνατού συνδικάτου. Προβάλλονται ταινίες και κάποιοι παίζουν μουσική. Η επαφή με την αστυνομία και τη διοίκηση του πανεπιστημίου κυλά ομαλά μέχρι στιγμής.

Πηγή: http://www.schoongenoeg.nu/2012/02/schoonmakers-starten-sit-in-van-respect-in-utrecht/
και για τη μετάφραση www.reinform.nl
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου