Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Προϋπολογισμός 2012: Στο ίδιο έργο θεατές…

Κατά την 14η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Στερεάς, η εκπρόσωπος του Αυτοδιοικητικού κινήματος, Δέσποινα Σπανούδη καταψήφισε τον προϋπολογισμό του 2012 με την ακόλουθη δήλωση:


«Σήμερα παραμονή της εθνικής επετείου του ΟΧΙ, ημέρα ενός επονείδιστου και οδυνηρού «ναι», εμείς είμαστε για μια ακόμη φορά στο ίδιο έργο θεατές. Δεν θα ψηφίσω τον προϋπολογισμό, εξηγώντας τους λόγους που νομίζω ότι και άλλοι σύμβουλοι συμμερίζονται άσχετα με το τι τελικά θα ψηφίσουν:

Γιατί κάτω από τις τραγικές συνθήκες για τη Στερεά Ελλάδα- την περιφέρεια με την μεγαλύτερη επίσημη ανεργία στη χώρα- ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να αποτυπώνει μια πολιτική πρόταση για την τόνωση της απασχόλησης, την ανακούφιση της φτώχειας, την κάλυψη των τεράστιων αναγκών σε υποδομές παιδείας και υγείας, την ενίσχυση των αγροτών και των κτηνοτρόφων.
Αντί γιαυτό έρχεται ένα ακόμη αδιάφορο γραφειοκρατικό κείμενο, χωρίς κριτήρια και χωρίς κατευθύνσεις.
Γιατί τα χρήματα είναι λίγα όπως αναφέρθηκε αλλά γιαυτό το λόγο είναι πολύτιμα. Δεν μπορεί για παράδειγμα να υπάρχουν σχολεία σε οικτρή κατάσταση και να κατασκευάζονται γκαράζ και αποθήκες στη χοάνη εκατομμυρίων που ονομάζεται διοικητήριο Βοιωτίας και μάλιστα στην τελευταία στημένη δημοπράτηση με την ανοχή της μηδαμινής έκπτωσης.
Γιατί σε καμιά περιφερειακή ενότητα δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει, τι έργα και δαπάνες σχεδιάζονται, αλλά υπάρχει ένας αντιπεριφερειάρχης που αποφασίζει μόνος του για όλα.
Γιατί τελικά η περιφερειακή αυτοδιοίκηση όπως σχεδιάστηκε με τον Καλλικράτη και υπηρετείται από την περιφερειακή αρχή είναι ένας συγκεντρωτικός, άκαμπτος, αδιαφανής θεσμός, αδιαπέραστος όχι μόνο για τους πολίτες αλλά και τους περιφερειακούς συμβούλους. Ένας θεσμός που εξυπηρετεί αποκλειστικά πολιτικές καριέρες, κεντρικές επιλογές και ιδιωτικά συμφέροντα

3 σχόλια:

  1. Ενημέρωση για θέματα 14ου περιφερειακού συμβουλίου

    Καταθέσαμε δύο ερωτήσεις στον περιφερειάρχη:

    Η πρώτη αφορούσε το αίτημα της κίνησης για τη σωτηρία της Οίτης, να ληφθεί απόφαση στήριξης της προσφυγής τους κατά των επεκτάσεων της εξορυκτικής δραστηριότητας. Η απάντηση του περιφερειάρχη ήταν ότι καλώς κάνουν και προσφεύγουν(!), ενώ υπήρξαν και φωνές από άλλους συμβούλους (π.χ. Κοντογεώργος, τ.νομάρχης Ευρυτανίας) ότι οι επιθυμίες των κινήσεων δεν αφορούν το συμβούλιο.

    Η δεύτερη αφορούσε το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ο περιφερειάρχης απάντησε ότι την προηγούμενη ημέρα υπήρχε συνάντηση με τον υπουργό για το θέμα και προσπάθησε να πει ότι δεν είναι θέμα δικό του. Τελικά κατόπιν της επισήμανσής που του κάναμε ότι ο σχεδιασμός ανήκει στην περιφέρεια απάντησε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία μαζί με τους Δήμους. Τώρα σε ποια κατεύθυνση θα είναι πρέπει να το παρακολουθήσουμε γιατί οι εξελίξεις που υπάρχουν από την υπουργική ενημέρωση είναι ότι προωθούνται ΣΔΙΤ γιατί λεφτά δεν υπάρχουν.

    Τραγέλαφος έγινε με τον στρατηγικό σχεδιασμό του πολυδιαφημισμένου Επιχειρησιακού Σχεδίου για το οποίο τόσες ανακοινώσεις και συναντήσεις του Περιφερειάρχη είχαμε διαβάσει στον τοπικό τύπο. Παρουσιάσθηκε ένα γενικόλογο ολιγοσέλιδο που κατόπιν σφοδρής κριτικής επί της ουσίας και επί της διαδικασίας από όλη την αντιπολίτευση (πλην ΛΑΟΣ), αναγκάσθηκε να ανακρούσει πρύμνα και να ζητήσει απόφαση αναβολής που ελήφθη ομόφωνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την Δευτέρα συνεδρίασε η επιτροπή Περιβάλλοντος από τις 9.30. Επειδή η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, με το ξεκίνημα ζήτησα να ενημερώσω για το έγγραφο της Καραβασίλη σχετικά με τη ΒΙΠΕ Μαντουδίου. Ο πρόεδρος επιχείρησε να με σταματήσει, ανέβηκαν οι τόνοι και τελικά έθεσα την ερώτηση αν κατόπιν του εγγράφου προτίθενται να επανεξετάσουν τη στάση τους. Η απάντηση ήταν ότι τυπικά είναι νόμιμοι!

    Στη συνέχεια υπήρξαν πολλά θέματα με μεγάλο ενδιαφέρον, αναφέρω τα πιο σημαντικά:

    Για την Έγκριση MΠΕ για το σύνολο των εγκαταστάσεων της εταιρείας ΄΄ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ (ΕΑΒ) στο Σχηματάρι Βοιωτίας΄΄, έγινε παρέμβαση από εμένα και την Σ. Ντούρου. Στην δική μας παρέμβαση ανέφερα ότι «η EAB έχει ενοχοποιηθεί ως ένας από τους βασικούς υπαίτιους της ρύπανσης της περιοχής του Ασωπού, έχει καταγγελθεί πολλές φορές για περιβαλλοντικές παραβάσεις, έχει ελεγχθεί από την ΕΥΕΠ, έχει γίνει προσφυγή από τοπικούς συλλόγους στο ΣΤΕ και τον 1/ 2010 ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της. Έκτοτε με εντολή ΣτΕ, λειτουργεί με προσωρινές άδειες.
    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΜΠΕ χρησιμοποιείται μια μεγάλη ποσότητα νερού γύρω στις 350000 κυβικά μέτρα νερού/χρόνο. Ως βιομηχανικά απόβλητα προς επεξεργασία δηλώνεται μόνο το 35%. Σύμφωνα με τις καταγγελίες των περιβαλλοντικών συλλόγων μεγάλο μέρος από τα υπόλοιπα απόβλητα αφορούν τοξικά λύματα που καταλήγουν στον Ασωπό ή σε αρδευτικά αυλάκια.
    Επειδή το θέμα είναι τεράστιο, προτείνω μια μικτή επιτροπή με εμπειρογνώμονες από την ΕΥΕΠ, από τεχνικούς εκπροσώπους των συλλόγων που έχουν προσφύγει και από την περιφέρεια, να εξετάσει τη ΜΠΕ και να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις.
    Επίσης καλό θα ήταν να υπήρχε η άποψη του Δήμου Τανάγρας.»
    Κατόπιν αυτού επειδή συνηγόρησαν και άλλοι σύμβουλοι ότι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι κλπ αποφασίσθηκε να αναβληθεί για να σκεφθούν πως θα το αντιμετωπίσουν.

    Για τις αθρόες αδειοδοτήσεις αιολικών και υδροηλεκτρικών, έκανα πάλι παρέμβαση τονίζοντας ότι η επιτροπή δεν μπορεί να μοιράζει σφραγίδες, ενώ σε λίγα χρόνια το περιβάλλον θα έχει μεταβληθεί ριζικά. Νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο παρέμβασης γιατί πλέον έχουν αρχίσει όλοι να αντιλαμβάνονται ότι το θέμα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

    Για την Έγκριση ΜΠΕ) λατομείου αδρανών υλικών και μονάδας σκυροδέματος της ΄΄ LAFARGE BETON A.B.E.E. ΄΄ του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου Εύβοιας, παραστάθηκαν από την περιοχή. Ζητήσαμε να επανεξετάσουν τη δυνατότητα εναλλακτικής χωροθέτησης ή μετακίνησης του λατομείου.

    Για την Έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο: ΄΄ Εγκαταστάσεις επεξεργασίας, εμπλουτισμού, αποθήκευσης και αποβάθρες φόρτωσης βωξίτη στην περιοχή Ιτέας από την εταιρεία ΄΄ S & B Bιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ ΄΄, καθώς και των συνοδών αυτού έργων που βρίσκονται στο Δ.Δ. Ιτέας Δήμου Δελφών Ν Φωκίδας, παραστάθηκαν εκπρόσωποι του μεταλλευτικού Παρατηρητηρίου, του συλλόγου Καρτερία της Ιτέας, της Αλκυώνης (Ομοσπονδία συλλόγων Κορινθιακού) και αφετέρου εκπρόσωποι της εταιρείας. Επικράτησε μεγάλη ένταση ιδιαίτερα με τον σύμβουλο Πανουργιά Παπαιωάννου (Φωκίδα, ΠΑΣΟΚ) ενώ σε συμπόρευση μαζί του ήταν και ο Περικλής Καραίσκος (Λαμία, ΝΔ). Τελικά πέρασε (φυσικά) με την υπόσχεση ότι εάν σε ένα χρόνο δεν έχει συμμορφωθεί με τις προϋποθέσεις που ζήτησαν (κλειστή μεταφορά βωξίτη, κυκλοφοριακός κόμβος κλπ) θα το κλείσουν (!).

    Για τα σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων (ΣΔΑ) της εταιρείας «ΛΑΡΚΟ» σε Βοιωτία και Εύβοια, το πρώτο εγκρίθηκε τελικά την Πέμπτη μετά και ομόφωνη απόφαση του Δήμου Ορχομενού. Έκανα παρέμβαση αναφέροντας ότι δεν έχουν τηρηθεί οι προηγούμενες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τελικά μετά από συζήτηση που υπήρξαν και διαφοροποιήσεις από την πλευρά των συμβούλων, εγκρίθηκε με επιφυλάξεις και δεσμεύσεις για ελέγχους.
    Το δεύτερο αναβλήθηκε πάλι μετά από και δική μας παρέμβαση στην οποία επανέλαβα τα περί παράνομων μπαζωμάτων των τοξικών λιμνών κλπ προκειμένου να ζητηθούν συμπληρωματικά στοιχεία.

    Σε γενικές γραμμές, νομίζω ότι όταν έχουμε ενημέρωση, όταν υπάρχουν τοπικά κάποιοι που ενδιαφέρονται και με την συμμετοχή μας εκεί, κάτι έστω και λίγο αλλάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "..τα πνεύματα οξύνθηκαν με την παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Θανάση Μπουραντά. Στο βίντεο θα δείτε τις αποδοκιμασίες στο πρόσωπο του. "Δυστυχώς αποδοκίμασαν εμένα μιας και κανένας δεν ήρθε από την κυβέρνηση. Άλλο κυβέρνηση και άλλο τοπική αυτοδιοίκηση" είπε στους δημοσιογράφους.."

    Και πως αντιπροσωπεύει ο ίδιος το δίκαιο της "Εκκλησίας του Δήμου" (λ.χ. στη Σκύρο) βοηθώντας τον Περιφερειάρχη να δει έξωθεν του περιβαλλόμενου γυάλινου πύργου από τη διαπλοκή των αιρετών τις τοπικής αυτοδιοίκησης μη μας το παίζει ΔΑ! ότι παροικεί έξω από την Ιερουσαλήμ! γιατί η κυβέρνηση είναι επιμέρους τμήματα εστιών πολιτικής σήψης των διαπλεκόμενων της τοπικής αυτοδιοίκησης, μη το παίζει ξαφνικά το παίζει και μαζόχα! σου λέει εγώ δεν πονάω, πάρε λίγη ΔΝΤ μορφίνη για να καταλαγιάσεις! Σιγά τώρα μην είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που χάρισε στους παπάδες της Μ.Μ. Λαύρας και χρήμα και ἐδαφος, ΑΛΛΑ ο κύριος Μπουραντάς μιας και παροικεί εκτός Ιερουσαλήμ δε θα γνωρίζει το προϊστορικό ΑΘΩΟ πρόσωπο του σκανδάλου να το πάρει μαζί του στην εξέδρα για να καταλαγιάσει την αθέατη οργή του κόσμου κατά των πρωτοβάθμιων μουλοχτάκιδων της διαπλοκής, και σίγουρα θα ήταν και κατά του κοινής αποδοχής από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δημάρχου ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ δεν ξέρει τα όρια της δημοτικής χορτονομής ΑΛΛΑ και πληρώνει δικηγόρους συγγενείς και φίλους και ΜΗ που ΞΕΡΟΥΝ να κάνουν καλά τη δουλειά τους με τους διαπλεκόμενους στη κατάχρηση δημόσιας και δημοτικής περιουσίας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή