Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Ανάπτυξη των ΑΕΙ και ΤΕΙ της Περιφέρειας Στερεάς: Πανεπιστήμιο δημόσιο και ανοικτό στις ανάγκες της περιφέρειας

Οι πολίτες της περιφέρειας της Στερεάς έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν από τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τον «Καλλικράτη της Εκπαίδευσης». Οι προτεινόμενες αλλαγές θα πλήξουν αποφασιστικά την αυτοτέλεια του δημόσιου πανεπιστημίου, καθώς στοχεύουν στην αντικατάσταση αιρετών οργάνων από μάνατζερ। Αντί για την αναβάθμιση των ΤΕΙ, επιχειρείται η περαιτέρω υποβάθμισή τους και η επίσημη υπαγωγή τους σε κατώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης। Χωρίς να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι μια σειρά περιφερειακών ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δημιουργήθηκαν με εξωακαδημαϊκά και ψηφοθηρικά κριτήρια, επισημαίνουμε ότι οι δηλώσεις αυτές προέρχονται από μια από τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν καθηλώσει το Πανεπιστήμιο και τα ΤΕΙ της Στερεάς, και όχι μόνο, σε μια στάσιμη κατάσταση.
Με τη μεγάλη πλειοψηφία των διδασκόντων να είναι συμβασιούχοι και να μη μπορούν να λειτουργήσουν ως ανεξάρτητοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, που αναλαμβάνουν να σχεδιάσουν την ανάπτυξη του πανεπιστημίου και τη σύνδεσή του με την τοπική κοινωνία. Πρόκειται για τις ίδιες δυνάμεις που απαξιώνουν, εδώ και καιρό, συστηματικά τα περιφερειακά ΑΕΙ και ΤΕΙ, για να εμφανιστούν τώρα αποφασισμένες να τα καταργήσουν, στο πλαίσιο μιας γενικότερης επίθεσης στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Η Δέσποινα Σπανούδη, υποψήφια περιφερειάρχισσα του Αυτοδιοικητικού Κινήματος Περιφέρειας Στερεάς, καλεί με δήλωσή της τους πολίτες της Στερεάς σε εγρήγορση για το μέλλον των ΑΕΙ και των ΤΕΙ της περιφέρειάς μας। Παράλληλα, δεσμεύεται ότι τα μέλη του Αυτοδιοικητικού Κινήματος Περιφέρειας Στερεάς θα υποστηρίξουν με κάθε μέσο την ανάπτυξη της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Περιφέρεια της Στερεάς, η οποία με τη σειρά της θα υποστηρίξει την προοπτική μιας περιφέρειας που αναπτύσσεται ευημερώντας κοινωνικά και οικολογικά.

Δηλώνει χαρακτηριστικά: “Έχουμε στην περιφέρειά μας πανεπιστημιακά τμήματα που εξειδικεύονται στην περιφερειακή ανάπτυξη (Λειβαδιά) και στην εφαρμογή της πληροφορικής στη βιοϊατρική (Λαμία) και την ίδια στιγμή υποφέρουμε από την έλλειψη δημόσιου περιφερειακού σχεδιασμού για την οικονομία της περιοχής, από την πλήρη απουσία επιδημιολογικών στατιστικών για τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών της περιφέρειας από φαινόμενα βιομηχανικής ρύπανσης, τύπου Ασωπού। Πρόκειται για τραγική ειρωνεία. Το Αυτοδιοικητικό Κίνημα Περιφέρειας Στερεάς δε θα εναντιωθεί απλά αποφασιστικά στο να στερηθεί η περιφέρεια το πανεπιστήμιο. Θα δώσει προτεραιότητα στην αναβάθμιση του δημόσιου ρόλου του, με πρωτοβουλίες για την υποστήριξη υψηλής ποιότητας έρευνας για την παραγωγής γνώσης για τις ανάγκες της περιφέρειας”.

Για επικοινωνία:
Τηλ. γραφείου τύπου: 6981036906

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου