Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Υπεύθυνοι και υπόλογοι Κυβέρνηση και Νομάρχες Βοιωτίας - Εύβοιας για το συνεχιζόμενο έγκλημα στα Οινόφυτα και την Μεσσαπία

Εκπρόσωπος του “Αυτοδιοικητικού κινήματος περιφέρειας Στερεάς” παραβρέθηκε στη συνέντευξη τύπου, που οργάνωσε το ΙΤΑΠ και ο σύλλογος “Πολίτες για την αειφορία”, την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου, με αφορμή την κατάθεση της συλλογικής προσφυγής της Διεθνούς Ένωσης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, με αντικείμενο την παραβίαση του δικαιώματος στην υγεία των κατοίκων των Οινοφύτων, από τη βιομηχανική ρύπανση.

Με αφορμή αυτήν την πρωτοβουλία, το “Αυτοδιοικητικό κίνημα” θέλει να επαναφέρει το ζήτημα της σοβαρότατης καθυστέρησης στην αντιμετώπιση του κεντρικού ζητήματος, που δεν είναι άλλο από την τακτοποίηση της βιομηχανικής περιοχής των Οινοφύτων και τη μετατροπή της από μια άτυπη και ανεξέλεγκτη ζώνη ρυπογόνων δραστηριοτήτων σε μια οργανωμένη βιομηχανική περιοχή, με το σύνολο των απαραίτητων υποδομών. Καταγγέλλουμε την υπαναχώρηση της κυβέρνησης και του ΥΠΕΚΑ από την δέσμευση της κατασκευής κεντρικής μονάδας επεξεργασίας των αποβλήτων των βιομηχανιών, παραπέμποντας το θέμα στις επιμέρους εγκαταστάσεις κάθε βιομηχανίας. Όταν είναι σε όλους γνωστό το πόσο δύσκολη και χρονοβόρα είναι η επιβολή της κατασκευής τέτοιου είδους εγκαταστάσεων, καθώς και ο συστηματικός έλεγχος για το αν και πως θα λειτουργούν δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, τέτοιες μικρότερες και διάσπαρτες εγκαταστάσεις. Ιδιαίτερα, στις συνθήκες του μνημονίου και των περικοπών των δημοσίων δαπανών, που η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών φαντάζει “όνειρο θερινής νυκτός”.

Θέλουμε, επίσης, να καταγγείλουμε ότι με ακόμη πιο αργούς ρυθμούς αντιμετωπίζεται το αντίστοιχο πρόβλημα της Μεσσαπίας, όπου περισσεύουν οι εκδηλώσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα και σπανίζουν τα ουσιαστικά έργα αντιμετώπισης των αιτιών του προβλήματος.

Τέλος δεν θα μπορούμε παρά να καταδείξουμε την επιλογή του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο επέλεξε στις κορυφαίες θέσεις του περιφερειακού του ψηφοδελτίου να τοποθετήσει δύο πρόσωπα (τους νυν νομάρχες Βοιωτίας και Εύβοιας), που ευθύνονται για τη χρόνια ανοχή, την υπόθαλψη και τη συντήρηση του φαινομένου της εκτεταμένης βιομηχανικής ρύπανσης και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, στις περιοχές που προαναφέρθηκαν και όχι μόνο. Η επιλογή αυτή δείχνει και την παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος του κυβερνώντος κόμματος για τα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων της περιφέρειάς μας. Και, μάλιστα, σε μια στιγμή, που όλοι γνωρίζουν ότι η περιφέρεια Στερεάς, στο σύνολό της σχεδόν, έχει επιλεγεί σαν περιοχή εκτεταμένης επέκτασης βιομηχανικών δραστηριοτήτων κάθε είδους. Αν δε αυτό συνδυαστεί με την επιλογή της κυβέρνησης να προωθήσει το απαράδεκτο, περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο Παμπούκη, των fast track επενδύσεων, καταλαβαίνει κανείς το ποια ζοφερή προοπτική προδιαγράφει η επιδοκιμασία αυτών των πολιτικών και των συνδυασμών που τις εκφράζουν.

Για επικοινωνία: τηλ. γραφείου τύπου: 6981036906

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου