άρθρο της Δέσποινας Σπανούδη
Η πρώτη αποτίμηση της διαρροής κόκκινης λάσπης από βιομηχανία Αλουμινίου μόλις δύο ημερών στην Ουγγαρία είναι τραγική: τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, τρεις αγνοούνται, 120 νοσηλεύτηκαν, τουλάχιστον ένας χρόνος και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ θα χρειαστούν για τον καθαρισμό της τοξικής λάσπης. Ο υπουργός περιβάλλοντος τη χαρακτήρισε ως το χειρότερο χημικό ατύχημα στην ιστορία της χώρας ενώ στις Βρυξέλλες εκφράζονται φόβοι για οικολογική καταστροφή σε άλλες έξι από τις χώρες που βρέχει ο Δούναβης.
Η αντιστοιχία με τον Κορινθιακό είναι αναπόφευκτη: όχι δύο μέρες αλλά επί 45 χρόνια απορρίπτονται ελεύθερα έως και 800.000 τόνοι τον χρόνο κόκκινης λάσπης από την Αλουμίνιο της Ελλάδος. Η κόκκινη λάσπη από το εργοστάσιο του κ. Μυτιληναίου στον κόλπο της Αντίκυρας έχει φθάσει στις ακτές της Πελοποννήσου.
Οι αρμόδιοι σιωπούν και συγκαλύπτουν.
Τα τελευταία χρόνια με τις κινητοποιήσεις των πολιτών υποκινήθηκαν ανεξάρτητες έρευνες από Πανεπιστήμια και δημόσια κέντρα, που ανέφεραν ανατριχιαστικές επιπτώσεις στη θάλασσα και στην ξηρά. Διαπιστώθηκε έως και 40 φορές μεγαλύτερη επιβάρυνση σε καρκινογόνες ουσίες από ότι στον κόλπο της Ελευσίνας. Τεράστιες εκτάσεις του βυθού έχουν νεκρωθεί. Αποτέλεσμα;
Ο Νομάρχης Βοιωτίας και νυν εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, φρόντισε να καλύψει την … έλλειψη νόμιμης άδειας για την απόρριψη της λάσπης στην θάλασσα. Ο κ. Μυτιληναίος μήνυσε τους επιστήμονες και τους πολίτες. Οι τοπικοί βουλευτές και δήμαρχοι; Συνωστίζονται στα τραπέζια του κ. Μυτιληναίου και πανηγυρίζουν τις γαλάζιες σημαίες των ακτών.
Σε επιβράβευση των επιδόσεών του ο όμιλος Μυτηλιναίου ενισχύεται με δεκάδες εκατομμύρια ετησίως από τον μέσο Έλληνα καταναλωτή, μέσω ενός σκανδαλώδους τιμολογίου της ΔΕΗ. Μαζί με τη ΛΑΡΚΟ, που εκβράζει αντίστοιχες ποσότητες τοξικής λάσπης στον Ευβοϊκό, ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος του παθητικού της ΔΕΗ. Και όχι μόνο αυτό. Ο όμιλος επιδοτήθηκε για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ενέργειας στο ίδιο σημείο, ενώ ο αγωγός φυσικού αερίου κατασκευάσθηκε από την Πολιτεία. Έτσι σήμερα ο κ. Μυτιληναίος, αξιοποιεί τα δώρα της Πολιτείας για να πουλάει στη ΔΕΗ ρεύμα σε πολλαπλάσια τιμή από ότι το αγοράζει για το Αλουμίνιο. Και επειδή …τρώγοντας έρχεται η όρεξη, ξεκίνησε και δεύτερο εργοστάσιο ενώ ζήτησε και τρίτο με λιθάνθρακα. Όλα μέσα στον κόλπο της Αντίκυρας, στον πολύπαθο Κορινθιακό. Οι κινητοποιήσεις απέφεραν ερωτήσεις στη Βουλή και την Ευρωβουλή, εισαγγελικές έρευνες και παραπομπές στην Κομισιόν για διερεύνηση τυχόν σκανδαλωδών ρυθμίσεων και παράνομης κρατικής ενίσχυσης. Οι κάτοικοι του Κορινθιακού εξακολουθούν να δέχονται τις επιπτώσεις από το οικολογικό έγκλημα και να παρακολουθούν στην τηλεόραση τις δηλώσεις για την τεράστια οικολογική καταστροφή στην Ουγγαρία. Μόνο που εκεί σταμάτησαν την διαρροή. Στον Κορινθιακό η διαρροή συνεχίζεται. Και οι υπεύθυνοι της κρίσης ζητούν την λαϊκή επιβράβευση για να «συνεχίσουν το έργο τους».
Δημοσιεύθηκε στον Δρόμο της Αριστεράς 9/10/2010
Τοξική λάσπη στον Κορινθιακό
ΑπάντησηΔιαγραφήΧιλιάδες τόνοι κόκκινης λάσπης από τα απόβλητα που ρίχνει από το 1972 η εταιρία "Αλουμίνιον της Ελλάδας. Ανησυχία από το ουράνιο και το ράδιο.
Τοξικά απόβλητα από το 1972 στον Κορινθιακό
Περισσότεροι από είκοσι εκατομμύρια τόνοι τοξικής λάσπης υπολογίζεται ότι έχουν χυθεί από το 1972 στον Κορινθιακό κόλπο από την εταιρία Αλουμίνιον της Ελλάδας.
Έρευνες του Πανεπιστημίου Πατρών έδειξαν ότι η κόκκινη λάσπη στο βυθό της Αντίκυρας και του κεντρικού Κορινθιακού περιέχει έως και 10 φορές περισσότερο τιτάνιο, 9 φορές περισσότερο χρώμιο , 5,5 φορές περισσότερο νικέλιο, 3 φορές περισσότερο μόλυβδο και 1,5 φορά περισσότερο κοβάλτιο από όσο τα φυσικά ιζήματα της περιοχής.
Οι επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τα χιλιάδες στρέμματα κόκκινης λάσπης που έχουν καλύψει το βυθό, μελετώντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα στοιχεία ουρανίου και ραδίου, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν ραδιενεργά ισότοπα.
Παρότι η εταιρία Αλουμίνιον της Ελλάδας έχει δεσμευτεί ότι από το 2011 δε θα απορρίπτει πλέον κόκκινη λάσπη στη θάλασσα, περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρούν επιτακτική την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων για τη σωτηρία του Κορινθιακού.
Φανερά εξαγριωμένος από τις δηλώσεις της εταιρείας ότι η λάσπη δεν είναι επικίνδυνη, ο Υπουργός Εσωτερικών της Ουγγαρίας Sandor Pinter δήλωσε: “Ας κολυμπήσουν μέσα της και θα δουν!”.
ΑπάντησηΔιαγραφή