Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Κοινοβουλευτική ερώτηση για τη λίμνη Δυστού

Ερώτηση πος την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με θέμα "Δεκαπέντε χρόνια παραμένει η λίμνη Δύστου Ευβοίας χωρίς Φορέα Διαχείρισης"  κατέθεσε η βουλευτής Ηρώ Διώτη. Το περιεχόμενο της ερώτησης :

"Μια πυρκαγιά κατέδειξε με τον χειρότερο τρόπο τη "γύμνια" της Πολιτείας στο ζήτημα της προστασίας ενός από τους 12 σημαντικότερους υγροτόπους της ελληνικής επικράτειας, αυτού της λίμνης Δύστου στη Νότια Εύβοια.

Η φωτιά που ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, χωρίς όμως να έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο εμπρησμού, καθώς υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα, ανέδειξε τη μεγάλη ανάγκη σύνταξης Διαχειριστικού Σχεδίου και λειτουργίας Φορέα Διαχείρισης του υγροβιότοπου, καθώς η λίμνη είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή υψηλής προστασίας (GR 2420008 SPA 2636,00), η οποία μάλιστα την τελευταία 15ετία είναι υπό ένταξη στο δίκτυο ΝΑΤURΑ, χωρίς όμως να εγγράφεται στον ειδικό κατάλογο.

Η συνολική έκταση της λίμνης υπολογίζεται σε 4.750 στρέμματα, αλλά κατά τους θερινούς μήνες περιορίζεται λόγω ξηρασίας, ενώ μεγάλο μέρος καλύπτεται από απέραντους καλαμιώνες όπου ενδημούν και συναντώνται πολλά είδη πτηνών (πάπιες, χήνες, ερωδιοί, νερόκοτες κ.λ.π.). Συνάμα, αποτελεί ενδιάμεσο σταθμό για αποδημητικά πτηνά, γεγονός που την καθιστά σημαντικό υγροβιότοπο.

Μέχρι σήμερα και μολονότι το ζήτημα έχει τεθεί επανειλημμένα στο παρελθόν, τόσο στη Βουλή όσο και στις τοπικές αρχές, από βουλευτές, φορείς αλλά και περιβαλλοντικούς συλλόγους και οργανώσεις, δεν έχει διατεθεί κανένα κονδύλι για τη σύνταξη μελέτης διαχείρισης της περιοχής του Δύστου. Μάλιστα, είχε προταθεί διαχειριστική μελέτη στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ανάπτυξης Καρυστίας (άξονας 1 μέτρο 8 του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας) που θα άνοιγε τον δρόμο για την δημιουργία Φορέα Διαχείρισης και ενώ έγινε η σχετική προκήρυξη του έργου με δικαιούχο φορέα τον Δήμο Δυστίων, η τότε ηγεσία της Περιφέρειας Στ. Ελλάδας δεν ενέκρινε το έργο, με τη δικαιολογία της έλλειψης πιστώσεων. Δεδομένου ότι η λίμνη Δύστου Ευβοίας

§ θεωρείται βασικός υγροβιότοπος, ο οποίος, μάλιστα, με απόφαση του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (2-4-79) συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των «ΙΜPΟRΤΑΝΤ BIRD AREAS IN THE EEC» και σήμερα αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) για τη Διατήρηση των Πτηνών (ΙΒΑ-ΟΔΗΓΙΑ 79/409)

§ στο πρόγραμμα συντονισμού των πληροφοριών για το περιβάλλον (CORINE) η Λίμνη αναφέρεται ως ένας από τους 320 υγροβιότοπους της ΕΟΚ (ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1998)

§ έχει καταγραφεί στο πρόγραμμα του ΕΚΒΥ «Απογραφή Ελληνικών υγροτόπων ως φυσικών πόρων», διατηρεί έναν από τους μεγαλύτερους καλαμιώνες της χώρας, και αποτελεί έναν από τους ελάχιστους υγροτόπους με οικοτόπους εκτεταμένων ελών γλυκού νερού στα ελληνικά νησιά.

§ Ταυτόχρονα, η περιοχή διέπεται από ένα ιδιόμορφο ιδιοκτησιακό καθεστώς, που προέκυψε μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, με κατοίκους της να κατέχουν τίτλους επί των εκτάσεων που καταλαμβάνει η λίμνη (πιθανά ξηρή την συγκεκριμένη περίοδο).

Ερωτάται η κ. υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες και με ποιο χρονοδιάγραμμα θα προβεί για την εκπόνηση της Διαχειριστικής Μελέτης και την ίδρυση Φορέα Διαχείρισης της περιοχής λίμνης Δύστου Ευβοίας, όπως προβλέπει και ο Ν. 2742/1999 για τις περιοχές NATURA, ώστε να προστατευτεί αποτελεσματικά ο τόσο σημαντικός για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα υγροβιότοπος, αλλά και να λήξει και το ιδιοκτησιακό ζήτημα;

2. Σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαχειριστική μελέτη των Ζωνών Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ), μετά και την καταδίκη της χώρας το Σεπτέμβριο του 2008, για τη μη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την προστασία τους;

3. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί για την καταγραφή των ζημιών από την πυρκαγιά στις εκτάσεις του υγροβιότοπου;

4. Ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει για την αποκατάσταση του υγροβιότοπου, ο οποίος αποτελεί τόπο κατοικίας ενδημικών ειδών πτηνών αλλά και αποδημητικών πουλιών και διερχομένων ειδών;

Η ερωτώσα βουλευτής-Ηρώ Διώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου