Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Έξω οι νεοναζί από την Σόφια

Συνεχίζεται η καμπάνια ενημέρωσης της πρωτοβουλίας «Άνθρωποι κατά του ρατσισμού», ενάντια στην διεθνή νεοναζιστική διάσκεψη με θέμα «η κατάσταση στην Ευρώπη και στον λευκό κόσμο και ο εθνικισμός ως η μόνη λύση για τη διάσωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της λευκής φυλής στο σύνολό της», (μπρρρ!!!) καθώς και στην παρέλαση του μίσους (γνωστή ως Lukov March) που είναι προγραμματισμένες να γίνουν το διήμερο 17 - 18 Φεβρουαρίου στην βουλγαρική πρωτεύουσα. Η πρωτοβουλία, που συσπειρώνει ένα μεγάλο πλήθος ακτιβιστών του βουλγαρικού αντιρατσιστικού κινήματος, ενημερώνει ότι
κάτω από το φαινομενικά αθώο σύνθημα «Γιορτάζουμε την ημέρα των ηρώων», οι διοργανωτές προσπαθούν να αποδείξουν για μια ακόμα φορά τον θαυμασμό τους για τις ανοιχτά φασιστικές και ρατσιστικές απόψεις του Christo Lukov (*). Επιπλέον, επισημαίνουν ότι οι συμμετέχοντες στην πορεία επιδιώκουν να ευθυγραμμιστούν με την αντισημιτική ιδεολογία του Lukov, που επανειλημμένα είχε στραφεί ενάντια στις πανανθρώπινες αξίες της ισότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων όλων των εθνικοτήτων, όπως αυτές εκφράστηκαν από τον Vasil Levski, που για την επαναστατική του δραστηριότητα απαγχονίστηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1873. Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν διάφορα νεοναζιστικά μπουμπούκια, όπως η βουλγαρική εθνική ένωση και οι αυτόνομοι εθνικιστές του αίματος και της τιμής (ουγκ!!!), που διακατέχονται από μίσος και επανειλημμένα έχουν επιτεθεί εναντίον μεταναστών, ομοφυλόφιλων, ρομά, αριστερών και όσων άλλων θεωρούνται ως οι εχθροί του έθνους. Να σημειωθεί, ότι τα προηγούμενα χρόνια ο νεοναζιστικός θίασος παρέλαυνε με την άδεια του δήμου Σόφιας, με αποτέλεσμα χιλιάδες νεοναζί από όλο τον κόσμο οπλοφορώντας, κρατώντας πυρσούς, ανεμίζοντας σημαίες με σβάστικες και φορώντας στρατιωτικές στολές να προκαλούν ανενόχλητοι τους πολίτες, ενώ μετά το τέλος της παρέλασης τρομοκρατούσαν και επιτίθονταν εναντίον όποιου δεν τους άρεσε. Για αυτό το λόγο, και προ του κινδύνου να επαναληφθούν οι ίδιες εικόνες και φέτος, πριν λίγες μέρες η πρωτοβουλία «Άνθρωποι κατά του ρατσισμού» έστειλε επιστολή σε όλες τις αρχές της πόλης, ζητώντας τους να απαγορευτούν για πάντα οι εκδηλώσεις του μίσους και επισημαίνοντας ότι οι νεοναζί δεν έχουν θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία. Παράλληλα, σε περίπτωση που ο δήμος δώσει και φέτος την άδεια, το κίνημα ετοιμάζεται να δώσει δυναμική απάντηση και να ακυρώσει στην πράξη την παρέλαση.


Δημήτρης Γκιβίσης
Για περισσότερα: www.stopnazi-bg.org
(*) Ο Christo Lukov ηγήθηκε της ακραίας εξτρεμιστικής ένωσης της βουλγαρικής εθνικής λεγεώνας (UBNL). Ήταν διοικητής του 13ου τμήματος του στρατού του βουλγαρικού βασιλείου κατά τη διάρκεια του α’ παγκοσμίου πολέμου, και αργότερα έγινε υπουργός πολέμου. Κατά τη διάρκεια του β΄ παγκοσμίου πολέμου ήταν μεγάλος υποστηρικτής της ναζιστικής Γερμανίας και ανέπτυξε στενές σχέσεις με το τρίτο ράιχ. Δολοφονήθηκε από κομμουνιστές αντάρτες στις 13-2-1943.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου