Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Δικαίωμα στο καρναβάλι



  
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την πρόσφατη απόφαση που πήραν οι δημοτικές αρχές και αφορά την πλήρη ιδιωτικοποίηση των δημόσιων χώρων στο διάσημο καρναβάλι του Σαλβαδόρ της Βραζιλίας, που αρχίζει το Σάββατο. Σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, το καρναβάλι είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ δρόμου στον κόσμο, και διαρκεί για μια εβδομάδα σε μια ζώνη 25 χιλιομέτρων.
Πριν λίγες εβδομάδες, εκπρόσωποι 135 συλλογικοτήτων (αυτόχθονες, φοιτητές, κινήματα πόλης, κλπ)
συναντήθηκαν για να οργανώσουν τις δράσεις τους, με σκοπό να μην περάσει το σχέδιο που προωθεί ο Δήμος σε συνεννόηση με μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες που ελέγχουν την εστίαση, την φύλαξη χώρων,
την διασκέδαση, το real estate και άλλους συναφείς κλάδους, και οι οποίες προσδοκούν σε τεράστια κέρδη από τους 800.000 επισκέπτες και τους σχεδόν 4.000.000 συμμετέχοντες. Ενδεικτικό των κερδών, είναι ότι για να παρακολουθήσει κάποιος το καρναβάλι από την camarote, την εξέδρα που βρίσκεται κατά μήκος των λεωφόρων και προσφέρει φαγητό, ποσό και μουσική, τα εισιτήρια κοστίζουν από 150 ως 500 ευρώ την ημέρα. Παράλληλα, την προηγούμενη εβδομάδα έγινε μια μεγάλη πορεία για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, ενώ μέσα από το facebook υπάρχει κινητικότητα χιλιάδων ανθρώπων που υπερασπίζονται το δικαίωμα στο δωρεάν αυτοσχέδιο παιχνίδι στους δρόμους, διεκδικούν να μην περάσει ο διαχωρισμός των συμμετεχόντων σε καταναλωτές και μη, και ετοιμάζονται να σπάσουν στην πράξη τις επιβαλλόμενες υγειονομικές ζώνες που όπως έχει ανακοινωθεί θα ελέγχονται από οπλισμένους ειδικούς φρουρούς. Να σημειωθεί, ότι το κίνημα αντίστασης στην ιδιωτικοποίηση του καρναβαλιού αποτελεί την συνέχεια του τοπικού Occupy κινήματος, που δημιουργήθηκε πριν λίγους μήνες στον απόηχο του Occupy Wall Street, και που μέχρι σήμερα έχει δώσει πολλούς αγώνες ενάντια στους κοινωνικούς αποκλεισμούς, τις φυλετικές διακρίσεις, τις αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών λόγω του μουντιάλ του 2014 και των ολυμπιακών αγώνων του 2016, κλπ.

Δημήτρης Γκιβίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου