Η επιχειρούμενη κατάργηση του Οργανισμού εργατικής κατοικίας και της Εργατικής εστίας, αποτελεί υπεξαίρεση της περιουσίας των εργαζομένων και εκθέτει χιλιάδες χαμηλόμισθους σε σοβαρές απώλειες και κινδύνους. Ταυτόχρονα πολλοί κλάδοι όπως οι κατασκευές, ο τουρισμός και ο πολιτισμός θα χάσουν ένα σημαντικό κύκλο εργασιών και θέσεις εργασίας.
Το μέγεθος του προβλήματος γίνεται αντιληπτό αν υπολογισθεί ότι στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μόνο κατά την τελευταία τετραετία, χορηγήθηκαν 380 εκατ. ευρώ σε 3.800 οικογένειες για στεγαστικά δάνεια με επιδότηση επιτοκίου, 25 εκατ. σε 1.360 οικογένειες για άτοκα δάνεια και 16 εκατ. σε 10.423 οικογένειες για επιδότηση ενοικίου. Η ακίνητη περιουσία του ΟΕΚ στην περιφέρεια είναι μεγάλη
και αφορά οικόπεδα 300 περίπου στρεμμάτων, 32 καταστήματα, 13 αίθουσες συγκέντρωσης. Στον αέρα βρίσκονται όσοι έχουν κληρωθεί, αλλά δεν έχουν ακόμη εγκατασταθεί στα σπίτια τους, η συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων που δεν έχουν οριστικά παραχωρητήρια, όσοι λαμβάνουν επιδότηση ενοικίου ή επιτοκίου. Χωρίς δουλειά βρέθηκαν αιφνίδια και οι εργαζόμενοι των δύο οργανισμών, που μπήκαν στο στόχαστρο λόγω της .... ανθηρής οικονομικής τους κατάστασης: των αποθεματικών τους σε χρήμα και της περιουσίας τους που προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από χρήματα των ίδιων των εργαζομένων.
Η ωμή αυτή μεθόδευση πρέπει να ξεσηκώσει την αντίδραση όλων: του περιφερειακού συμβουλίου, των δήμων, των εργατικών κέντρων, των πρωτοβάθμιων σωματείων, κάθε ενεργού πολίτη που αγωνίζεται να σταματήσει την τερατώδη ληστεία που εξελίσσεται σε βάρος της κοινωνίας. Κάθε νέο μέτρο που υφαρπάσει δημόσιο πλούτο και λαικά εισοδήματα, υπονομεύει ολοένα και περισσότερο τη δυνατότητα ανάκαμψης. Η αντίδραση απέναντι στη διάλυση ΟΕΚ και εργατικής εστίας, πρέπει να είναι άμεση και καθολική.
Δέσποινα Σπανούδη
ΘΗΒΑ REAL NEWS
ΑπάντησηΔιαγραφή